Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a facut sambata la Tg Mures, cu ocazia comemorarii lui "Martie Negru", 21 de ani de la confruntarile sangeroase dintre romani si maghiari, un apel la normalitate.
"Noi, politicienii, liderii comunitatii maghiare, dar si romanii, trebuie sa actionam in asa fel incat niciodata nu mai aiba loc astfel de evenimente in Romania, in Ardeal, intre romani si maghiari.
Fiindca nu se poate trai in normalitate daca exista neincredere, nu se poate construi un viitor daca exista frica reciproca si daca nu exista un respect reciproc intre romani si maghiari", a declarat Kelemen Hunor.
Fostul lider al UDMR, Marko Bela, prezent la eveniment a declarat ca "onoarea si cinstea" ii obliga pe liderii comunitatii maghiare sa le dea atentia cuvenita victimelor si urmasilor celor care au murit.
"Nu numai de dragul onoarei si cinstei, ceea ce este obligatia noastra fata de victime, fata de cei care au luptat pentru o relatie interetnica impecabila aici in Adeal, dar si pentru a formula niste invataminte neschimbate de fapt in acesti ani, si anume ca istoria nu este ireversibila.
Istoria este si va deveni ireversibila numai daca suntem oameni responsabili si daca noi insine actionam in aceasta directie, fie vorba de romani, fie vorba de maghiari", a declarat vicepremierul.
Acesta a adaugat: "Zilele trecute, eu insumi am putut vedea, impreuna cu colegii mei, cat de fragila este constructia pe care am facut-o in aceste decenii si cat de repede pot fi amplificate anumite sentimente nationaliste".
Martie Negru
Conflictul interetnic de la Targu Mures s-a concretizat in confruntarile grave care au avut loc intre 19 martie si 21 martie 1990 la Targu Mures, in urma carora cinci oameni si-au pierdut viata, sute de oameni au fost brutalizati si raniti, iar convietuirea interetnica in Targu Mures a fost alterata considerabil.
Rezultatul oficial al anchetei care a urmat: 30 de persoane au fost trimise in judecata, iar alte 21 au fost arestate in cursul urmaririi penale - 12 rromi, opt maghiari si un roman.