Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca Centenarul Unirii ar trebui sa fie un moment in care majoritatea romana sa accepte si cerintele minoritatii maghiare, si anume respectarea promisiunilor din Rezolutia de la Alba Iulia.
Kelemen Hunor a declarat, sambata, la Targu Mures, la sedinta delegatilor Organizatiei de Femei a UDMR ca momentul anului 2018 va trece, iar maghiarii nu trebuie sa astepte speriati finalul acestor evenimente, ci trebuie sa demonstreze ca sunt o comunitate care creeaza valori in Romania.
"Anul 2018 nu va cruta comunitatea maghiara de manifestarile antimaghiare si nationaliste. Noi trebuie sa spunem foarte clar si raspicat, Centenarul Unirii ar trebui sa fie o perioada in care majoritatea romana sa propuna si sa accepte si ceea ce noi cerem, sa participe la un dialog, la finalul caruia vom avea o noua relatie, un nou cadru de colaborare intre majoritate si minoritate.
Momentul anului 2018 va trece, insa nu putem sa stam precum ariciul si sa asteptam speriati finalul acestor evenimente. Maghiarii trebuie sa demonstreze ca sunt o comunitate care creeaza valori si doresc sa traiasca in continuare ca o comunitate generatoare de valori in Romania", a spus Kelemen.
Acesta a precizat ca niciodata nu a vorbit despre tema Centenarului cu intentia de a jigni sau de a insulta majoritatea, dar nu s-a temut sa adreseze intrebari importante despre ceea ce s-a schimbat dupa o suta de ani, ceea ce s-a imbunatatit si s-a deteriorat din punctul de vedere al comunitatii maghiare.
"O majoritate care are incredere in sine nu trebuie sa se teama niciodata de o minoritate anume, nu trebuie sa creada ca ceea ce solicita membrii comunitatii maghiare nu va afecta in niciun fel societatea romaneasca. Noi ne exprimam motivele temerii noastre, dar si romanii trebuie sa ne spuna de ce se tem ei, de ce ne considera o comunitate de neincredere, un risc pentru securitatea nationala", a mai spus liderul UDMR.
Kelemen Hunor a sustinut ca este necesar ca din cand in cand sa fie analizata evolutia lucrurilor, directia spre care se indreapta tara, unde anume se afla Romania la un an dupa ce PSD a castigat alegerile parlamentare si guverneaza impreuna cu ALDE.
"Este de remarcat faptul ca exista o crestere economica, o crestere a pensiilor si salariilor, chiar daca aceasta masura nu satisface in totalitate asteptarile cetatenilor. In plus, administratiile locale au reusit sa lanseze si sa acceseze programe de dezvoltare, care vor imbunatati in mod vizibil viata si activitatea comunitatilor locale, in urmatorii trei ani. Dar exista si cateva segmente de care nu suntem multumiti.
Trebuie sa vorbim despre acestea, deoarece tot ceea ce se intampla in prezent va influenta viitorul nostru apropiat si indepartat. De asemenea, trebuie sa intelegem ce presupune aceasta noua politica fiscala, de ce Guvernul propune anumite masuri. Cu toate acestea, UDMR nu a ramas fara reactie, a propus si unele amendamente rectificatoare", a mentionat Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, este deranjant faptul ca, dupa un an, Guvernul nu a facut nimic pentru a restabili statul de drept, pentru separarea puterilor, a creat chiar mai multe conflicte si a generat neintelegeri atunci cand a incercat sa abordeze aceste probleme.
"Astazi, toata lumea vorbeste despre statul de drept si separarea puterilor in stat, dar am sentimentul ca toti inteleg altceva prin aceasta sintagma. Cand vorbim despre statul de drept si separarea puterilor in stat, ne gandim la respectarea legilor, pentru ca nu se poate vorbi despre acest fenomen pana cand nu sunt respectate legile.
Nimeni nu este sanctionat, nu este considerat responsabil pentru faptul ca Legea Educatiei nu a fost nici pana acum respectata, ca procesul de retrocedare a bunurilor confiscate de comunisti a fost blocat. Iar Romania refuza, in continuare, sa ia in considerare decizia Curtii Constitutionale privind cele peste 50 de decizii despre modificarile Codului Penal si Codului de Procedura Penala", a mai aratat presedintele UDMR.