Consiliul Reprezentantilor Unionali ai UDMR se intruneste sambata, la Targu Mures. Unul dintre subiectele cele mai fierbinti de pe agenda va fi alegerea variantei celei mai favorabile pentru maghiari referitoare la reorganizarea administrativa a tarii.
Sedinta CRU va incepe la ora 10.00 si va fi precedata de Consiliul de coordonare al UDMR, care se intruneste in aceeasi zi, de la ora 9.00, la Palatul Culturii.
Pe ordinea de zi figureaza, printre altele, prezentarea raportului politic al presedintelui uniunii, alegerea membrilor unor comisii permanente si adoptarea unor regulamente.
Practic, insa, cea mai importanta decizie care se va lua va fi legata de acceptarea uneia dintre variantele de reorganizare teritoriala a tarii propuse de partenerii de la PDL si de presedintele Traian Basescu, sau, de ce nu, ruperea coalitiei de guvernare, in conditiile in care in protocolul acesteia figureaza adoptarea Statutului minoritatilor pana la 30 iunie, lucru putin probabil sa se mai intample.
Conducerea UDMR pare sa fi fost luata prin surprindere de reorganizarea administrativa a tarii in 8 judete, proiect lansat recent de presedinte. Initial, ideea a fost respinsa in totalitate, dar dupa consultarile de marti de la Cotroceni UDMR a ramas sa stabileasca daca accepta sau nu "varianta maximala" cum a numit-o Traian Basescu, aceea a 8 judete plus Harghita plus Covasna in forma actuala.
Consultari la Cotroceni: PDL il sustine pe Basescu, UDMR a plecat fara sa faca declaratii
In plus, tot presedintele Traian Basescu a declarat in cadrul unui interviu ca este greu de crezut ca statutul minoritatilor va fi adoptat in Parlament in cele cateva zile care au mai ramas din aceasta sesiune parlamentara daca ea nu va fi prelungita, o varianta mai posibila fiind aceea a angajarii raspunderii Guvernului in toamna pe un pachet de legi care sa cuprinda statutul si reorganizarea. "Nu se mai fac cadouri politice!", a punctat seful statului.
Ce oferta maximala a facut Basescu UDMR si care e planul de rezerva
"Toate opiniile merg in directia de a nu sustine varianta propusa initial de PDL, de impartire teritoriala in 8 judete, si nici varianta ulterioara, de 8+2 judete, Harghita si Covasna. Aceasta este pozitia presedintilor organizatiilor judetene teritoriale ale UDMR, o decizie finala va fi luata maine (sambata - n.r.), la Consiliul Reprezentantilor Unionali ai UDMR", a declarat presedintele UDMR, Kelemen Hunor, vineri, la finalul intalnirii cu organizatiile teritoriale ale UDMR, de la Tg. Mures.
Opozitia curteaza intens UDMR. Liderii USL le transmit fostilor parteneri din campania prezidentiala ca ii asteapta in randurile coalitiei lor care va deveni mai mult decat majoritara si le promit ca nu se va mai pune problema niciunei reorganizari administrative a tarii ci se va merge direct la alegeri anticipate.
Oferta Opozitiei catre UDMR: Iesiti de la guvernare, pastram judetele si facem anticipate
Hunor a adaugat vineri ca, totusi, chiar daca UDMR va respinge toate variantele de reorganizare teritoriala, "Romania nu are nevoie de instabilitate politica si nici de o criza guvernamentala. De aceea, toata lumea este de acord sa continuam dialogul cu partenerii nostri pentru a nu duce tara in criza politica".
Ce va decide astazi UDMR? Va accepta reorganizarea tarii in 8 regiuni si pastrarea coalitiei de guvernare cu PDL? Va dori sa mentina Harghita si Covasna in afara acestei reorganizari, in ciuda dificultatilor pe care le-ar presupune un asemenea statut special pentru cele doua judete?
Va respinge orice forma de reorganizare, dar va accepta si o amanare a adoptarii statutului minoritatilor pe o perioada indefinita, doar pentru a pastra stabilitatea politica? Sau va bate cu pumnul in masa pentru respectarea cu strictete a protocolului si va iesi de la guvernare, daca PDL nu voteaza statutul minoritatilor, ducand la alegeri anticipate, asa cum cere Opozitia?
Kelemen spune ca maghiarii ar iesi in strada si impotriva UDMR, daca accepta reorganizarea
Lakatos: Pedelistii ne spun sa ne tinem tare, ca nici ei nu vor varianta 8 + 2