UDMR reactioneaza: CSM si-a depasit atributiile constitutionale

Sambata, 13 Septembrie 2014, ora 16:03
3936 citiri
UDMR reactioneaza: CSM si-a depasit atributiile constitutionale

Conducerea UDMR acuza CSM ca si-a depasit atributiile constitutionale atunci cand si-a exprimat un "punct de vedere politic" pe tema proiectului de lege referitor la autonomia Tinutului Secuiesc.

"Uniunea Democrata Maghiara din Romania isi exprima ingrijorarea fata de pozitia CSM in privinta proiecului de autonomie al Tinutului Secuiesc. CSM, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, si-a depasit atributiile constitutionale, exprimandu-si un punct de vedere politic, intr-un subiect politic, cu privire la un proiect de lege aparut in presa.

CSM nu are voie sa se comporte ca un actor politic", se arata intr-un comunicat semnat de presedintele UDMR, Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

CSM ataca proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc: O agresiune la adresa statului de drept (Video)

De asemenea, UDMR considera ca "pozitia CSM incalca grav libertatea presei si libertatea de exprimare, principiile fundamentale ale statului de drept si principiile separarii puterii".

In plus, UDMR a mai solicitat CSM sa prezinte un raport (pe anul 2013 si pe cel in curs) in privinta aplicarii efective a prevederilor constitutionale in domeniul utilizarii limbii materne in justitie, mai exact care este numarul cazurilor in care s-a utilizat limba materna - maghiara - (in cazurile civile, administrative si penale), strategia CSM in privinta asigurarii utilizarii limbii materne in justitie, resursele umane si materiale alocate de CSM in acest sens si demersurile realizate de CSM pentru promovarea in randul comunitatii minoritare etnice a utilizarii limbii materne in justitie.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Președintele PNL Florin Cîțu a declarat joi, 21 octombrie, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că ministrul Apărării Nicolae Ciucă este propunerea partidului de...
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Miercuri seara, într-o discuție informală cu președintele Klaus Iohannis, liderul PNL Florin Cîțu a insistat ca el să rămână propunerea de prim-ministru. În replică, șeful statului i-a...
Sursa: Ziare.com