Liderii UDMR se reunesc sambata la Sfantu Gheorghe in cea mai importanta reuniune din acest an a conducerii formatiunii politice. Printre subiectele abordate se numara strategia pentru anul electoral 2012, dar si adoptarea unui document referitor la "diaspora interna".
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat inainte de inceperea lucrarilor ca se va face o analiza a activitatii in 2011 si se va contura strategia pentru viitorul an electoral, concluziile politice fiind deosebit de importante.
"Vom adopta o agenda de lucru si un document privind politica sociala si protectia familiilor cu mai multi copii", a mai spus Kelemen Hunor la TVR Info, adaugand ca se va adopta si o rezolutie privind Ziua diasporei maghiare.
Liderul UDMR a mai anuntat ca se vor avea in vedere diverse masuri de sprijinire a maghiarilor din "diaspora interna", adica a celor care locuiesc in Romania, dar in afara celor 2 judete in care sunt majoritari, Harghita si Covasna.
De ce e UDMR de acord cu comasarea alegerilor
Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter (foto), a declarat la TVR Info ca aceasta reuniune a CRU este cea mai importanta din 2011 si pe parcursul ei se va discuta inclusiv despre avantajele comasarii alegerilor in 2012.
"Noi niciodata nu am cerut ca alegerile sa fie comasate, dar am ajuns la un consens in coalitie si suntem de acord. Si pentru UDMR si pentru toata tara e un lucru pozitiv, nu are nimic de a face cu stirbirea democratiei. Pentru noi sunt mai multe avantaje, UDMR are un buget mic, participarea la vot va fi mai intensa, mesajele se transmit impreuna(...)
Toata lumea stie ca intre doua alegeri in Romania nu se misca nimic, din punct de vedere politic si administrativ Romania sta in loc. Si apoi, de multe coalitiile din mai se bat cap in cap cu cele care se formeaza in noiembrie", a explicat secretaul general al UDMR.
Kovacs Peter a mai spus ca la aceasta reuniune se vor adopta doua documente foarte importante pentru UDMR: un pachet de proiecte pentru cresterea natalitatii precum si un document referitor la "diaspora interna", adica judetele unde maghiarii sunt in minoritate, cum ar fi Brasov, Timis, Hunedoara, Mures, Sibiu sau Bistrita.
"Vazand rezultatele prelimiare ale recensamantului am observat ca numarul si ponderea acestora scade drastic", a mai spus Kovacs Peter.
Documentul se intituleaza "Fiecare maghiar conteaza" si cuprinde un plan educational, pentru ca tinarul sa poata accesa structura de invatamant in limba maghiara si astfel "va ramane maghiar si nu se va asimila". In document se mai vorbeste despre accesul la cultura, problemele tineretului si mass media.
Un alt subiect important ce va fi dezbatut este acreditarea Universitatii Sapientia, universitate in limba maghiara.
"Universitatea e particulara, prin acreditarea ei invatamantul in limba materna ar face un pas foarte important. Din punct de vedere tehnic a fost deja acreditata, dar votul final e in primavara in Camera Deputatilor", a mai precizat secretarul general al UDMR.