Kelemen Hunor si Victor Ponta nu au cazut de acord deocamdata cu privire la diferendul privind initiativa cetateneasca Minority SafePack, iar conducerea UDMR a decis sa se reuneasca, vineri, pentru a decide daca acesta este un motiv suficient de puternic pentru ca uniunea sa iasa de la guvernare.
Premierul si vicepremierul au purtat negocieri miercuri dimineata, fara niciun succes insa.
"Iesirea de la guvernare nu o poate decide un singur om. Vineri va avea loc la Cluj-Napoca sedinta Consiliului Permanent al Uniunii, in care se va discuta despre o eventuala iesire sau nu de la guvernare, in functie de rezultatul discutiilor dintre Kelemen Hunor si Victor Ponta", a declarat secretarul general al UDMR Kovacs Peter pentru Mediafax.
La randul sau, senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat la Realitatea TV ca initiativa cetateneasca aflata la baza acestui conflict declansat in coalitia de guvernare este un subiect care "ar fi bine sa fie dezbatut la nivelul UE", exprimandu-si regretul ca "UE a preferat ca pe moment sa lase aceste competente in gradina statelor nationale".
Senatorul UDMR si-a exprimat convingerea ca acest demers "ar fi benefic in primul rand nu atat comunitatii maghiare din Romania", cat mai degraba altor comunitati cu probleme in UE, cum ar fi, de exemplu, comunitatea romaneasca din Grecia.
"Acest document ne-ar ajuta si pe noi sa progresam toti aici, acasa, in Romania", a sustinut Verestoy Attila, referindu-se la initiativa cetateneasca respinsa de UE.
Senatorul a reamintit ca UDMR incearca de 6 ani sa treaca prin Parlament Statutul minoritatilor, dar intotdeauna "exista un blocaj".
Kelemen si Ponta nu s-au inteles: Cand discuta UDMR o iesire de la guvernare
"Avem si noi anumite lucruri pe care ar trebui sa le rezolvam cu sprijin european. Sunt ferm convins ca solutia se afla intr-o intelegere intre majoritate si minoritate", a continuat acesta, sustinand ca demersul la Curtea Europeana de la Luxemburg, la care s-a raliat si UDMR in calitate de initiator, "este unul civic", motiv pentru care "nu e bine sa fie implicat statul ca entitate, pentru ca politizeaza".
Intrebat ce conditii pune UDMR pentru a ramane la guvernare, senatorul a raspuns: "nu suntem in situatia de a pune conditii, conditii mi se pare ca sunt puse noua".
"Coalitia inca e posibil sa fie salvata (...) Ramanem in discutii, oricare ar fi statutul UDMR de vineri incolo", a mai spus acesta.
Senatorul Verestoy Attila a tinut sa sublinieze ca importanta UDMR nu consta in numarul de parlamentari, care este destul de redus.
"Nu in numar consta, UDMR este mai mult decat un partid politic si asta stiu toti interlocutorii nostri, chiar daca recunosc sau nu", a subliniat el.
Presedintele Traian Basescu este de parere ca UDMR nu va iesi de la guvernare, in ciuda discutiilor in acest sens din ultimele zile, precizand totodata ca oricum Guvernul are o majoritate confortabila chiar si in aceasta situatie.
"In primul rand, daca ar iesi UDMR, n-ar fi instabilitate politica, pentru ca Guvernul are o majoritate confortabila si fara UDMR, tocmai de aceea isi permite sa le raspunda in doi peri.
Basescu, despre conflictul UDMR-MAE: Nu vor iesi de la guvernare, le stiu traditia
In al doilea rand, nu va iesi UDMR de la guvernare, ca le stiu traditia si modul in care gandesc", a spus presedintele, joi.
UDMR, in plin razboi cu MAE: Ar putea iesi de la guvernare? Cum raspunde Kelemen Hunor
Tensiunile din coalitia de la guvernare au fost generate de interventia MAE in procesul in care UDMR a contestat respingerea de catre Comisia Europeana a Initiativei Cetatenesti Europene (ICE) privind protectia minoritatilor nationale - Minority SafePack, initiata de Uniune si sustinuta de Uniunea Federala a Nationalitatilor din Europa (FUEN), al carei vicepresedinte este Kelemen Hunor, iar MAE s-a exprimat de partea Comisiei Europene in acest proces.