Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Dupa Congres, UDMR ar putea renunta la functia de presedinte onorific

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 14:48
1174 citiri
Dupa Congres, UDMR ar putea renunta la functia de presedinte onorific

Statutul UDMR, care se va vota in cadrul Congresului din luna februarie, ar putea aduce modificari la nivelul structurilor de conducere ale Uniunii - functia de presedinte executiv s-ar putea desfiinta, atributiile ei fiind putand fi preluate de un vicepresedinte politic si de un secretar general.

Functia de presedinte onorific nu va fi reinfiintata asa cum se vehicula in presa, ca varianta pentru ca Marko Bela sa ramana in continuare aproape de conducerea Uniunii. Potrivit unor surse, liderul actual al UDMR nu doreste sa ocupe nicio functie dupa ce se va retrage, astfel ca, cel mai probabil, statutul va fi modificat astfel incat sa se prevada ca fostul ei presedinte devine membru de drept al forului central de conducere, Consiliul Permanent.

"UDMR nu va avea functia de presedinte onorific", a intarit si Tacaks Csaba, presedintele executiv desemnat al UDMR, intr-o declaratie pentru NewsIn. El a adaugat ca se va cauta o "solutie statutara" pentru o formula ca Marko Bela sa ramana in forul de conducere la varf al Uniunii.

"Atat domnul presedinte Marko, cat si eu, ca presedinte executiv vom face cativa pasi in spate, iar noul statut va fi creionat ca sa faca fata exigentelor care au aparut in ultimii ani in viata politica din Romania, in cadrul comunitatii maghiare", a subliniat liderul UDMR.

Takacs a explicat ca functia de presedinte executiv va fi desfiintata, iar atributiile sale politice vor fi preluate cel mai probabil de un vicepresedinte politic, in timp ce atributiile administrative, organizatorice vor fi preluate, cel mai probabil, de un secretar general sau un vicepresedinte executiv.

"Se deconcetreaza functiile executive pe doua paliere: una va fi foarte importanta in activitatea politica, iar cealalta in cea sociala si de reprezentare a societatii civile: fundatii, asociatii, ONG-uri culturale, economice, stiintifice", a sustinut liderul Uniunii.

Prezidiul executiv, care se va transforma, probabil, intr-un secretariat general condus de un secretar general sau de un vicepresedinte executiv, va avea mai multe valente in domeniul organizatoric si al constructiei sociale a comunitatii pe diferite domenii, de exemplu invatamant ori cultura.

Se va pastra autonomia organizatiilor locale, autonomia decizionala a diferitelor structuri din cadrul Uniunii precum platformele organizate pe criterii ideologice sau institutiile consultative care au cenzura asupra anumitor decizii, cum este Consiliul Consultativ al Organizatiilor Teritoriale.

Takacs a subliniat ca noua formula este gandita pentru a exista o "conducere dinamica", pregatita sa raspunda inclusiv noilor provocari legate de intentia de a se forma un nou partid in cadrul comunitatii maghiare, anuntat de Laszlo Tokes.

Pentru functia de presedinte nu se preconizeaza modificari ale atributiilor fata de cele care sunt si in prezent.

Comisia interna a UDMR pentru modificarea statutului, condusa de Takacs, va dezbate modificarile propuse pana la sfarsitul acestei luni, urmand ca cele care vor fi agreate sa fie inaintate CRU, care se va desfasura cel mai probabil la inceputul lunii februarie.

Cel de-al X-lea Congres al UDMR va avea loc in perioada 26 - 27 februarie 2011 si se va desfasura la Oradea. In cadrul acestui Congres va fi ales doar presedintele Uniunii, modificarile la statut si la programul politic. Ulterior, in cadrul unei reuniuni a CRU, care-si va alege, la randul ei, conducerea, vor fi votati si reprezentantii celorlalte functii, propusi de noul presedinte al UDMR.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#UDMR presedinte onorific, #congres UDMR, #Marko Bela UDMR , #Marko Bela
Comentarii
Poza DUTTY
DUTTY
rank 5
FOARTE INTERESANT!!!!