E oficial: UDMR si CNMT au lista comuna la europarlamentare

Duminica, 22 Februarie 2009, ora 18:00
1043 citiri
E oficial: UDMR si CNMT au lista comuna la europarlamentare

Presedintele UDMR, Marko Bela si episcopul Laszlo Tokes, liderul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), au semnat, duminica, la Targu Mures, acordul privind colaborarea pentru alegerile europarlamentare.

Ceremonia, care s-a desfasurat la Sala de Oglinzi a Palatului Culturii, a fost deschisa de liderul Uniunii, care a sintetizat istoricul relatiilor dintre cele doua organizatii maghiare, informeaza NewsIn.

"De multe ori am incercat sa ajungem la o intelegere privind UDMR, respectiv CNMT, ca si reprezentant al diferitelor curente de opinie existente in afara UDMR.

Si as putea sa fac un mic istoric al acestui dialog in urma caruia am ajuns la semnarea acestui acord, mai bine zis doua documente. Sunt convins ca aceste divergente pe care le-am avut s-au referit nu la scopuri, la dezideratele maghiarilor din Romania.

Probabil ca si in continuare vor exista divergente, diferente de opinie, dar un lucru este extrem de important, ca trebuie sa fim solidari, trebuie sa facem un efort comun pentru a ajunge la rezultate", a spus Marko.

Iar una dintre modalitatile prin care cele doua organizatii isi vor demonstra solidaritatea este lista comuna de candidati pentru Parlamentul European.

Parlamentarul UDMR i-a dat apoi cuvantul episcopului. Acesta si-a inceput alocutiunea amintind de criticile care au fost formulate de catre liderii altor formatiuni maghiare care au dezavuat alianta CNMT cu UDMR.

"Stiti prea bine ca multe critici s-au formulat in legatura cu acest acord la adresa mea, am fost invinuit de oportunism. In legatura cu aceste critici tin sa clarific ca pentru mine acest act este in primul rand un act de ordine etica, morala.

Interesul pentru comunitatea noastra ne obliga sa ne aliem, sa conlucram. Singuri nu am fi reusit sa ne indeplinim dezideratele, ci doar in parte, si de aceea am semnat acest acord", a declarat Laszlo Tokes.

Lista pentru alegerile europarlamentare, denumita "Lista solidaritatii maghiare", va fi inscrisa sub sigla UDMR, iar in fruntea acesteia se va afla episcopul Laszlo Tokes. Pe locurile urmatoare se vor afla doi candidati ai UDMR, iar locul patru va apartine CNMT. Cele doua parti vor trebui sa se consulte in legatura cu persoanele care vor fi inscrise pe lista comuna.

Liderii Partidului Civic Maghiar (PCM) si Consiliului National Secuiesc (CNS) nu agreeaza parafarea acordului dintre UDMR si CNMT pentru alegerile europarlamentare. Liderii PCM si CNS s-au intalnit, sambata, la Targu Mures, cu episcopul Tokes Laszlo, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT).

Nici Szasz Jeno, presedintele civicilor, nici Balazs Izsak, seful CNS, nu sunt de acord cu parteneriatul cu UDMR, cei doi neschimbandu-si punctul de vedere nici dupa ore bune de discutii cu Laszlo Tokes. Liderul PCM a spus, totusi, ca il sprijina pe Laszlo Tokes, "ca un reprezentant credibil al comunitatii maghiare", chiar daca nu e de acord cu semnarea intelegerii cu UDMR. In ciuda deciziei episcopului Tokes de a accepta sa fie cap de lista pentru europarlamentare sub semnul electoral al UDMR, Szasz Jeno a vazut si o parte buna in toata aceasta intelegere dintre CNMT si UDMR. "Este binevenita politica domnului episcop, posibilitatea de corectie a politicii UDMR prin persoana domnului episcop este un lucru pozitiv", a spus Szasz Jeno.

Negocierile intre UDMR si CNMT au mai avut o consecinta, anume desprinderea CNS de CNMT. Deoarece liderii secuilor nu au agreat parteneriatul dintre CNMT - din care faceau parte - si UDMR, Balazs Izsak, presedintele CNS, si-a asumat sambata o decizie dificila, declararea independentei fata de organizatia pastorita de episcopul Tokes.

"Noi sprijinim candidatura domnului Tokes, mai putin intelegerea incheiata cu UDMR. Pentru noi, in schimb, poate evenimentul cel mai important a avut loc la inceputul acestei sedinte, cand Consiliul National Secuiesc si-a declarat independenta, de astazi suntem o organizatie de sine statatoare fata de Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania", a explicat Izsak.

Liderul CNS a spus ca din acordul care va fi semnat duminica, pe secui i-a deranjat proiectul UDMR privind legea minoritatilor, respectiv proiectul acestora privind autonomia Tinutului Secuiesc, care este in contradictie cu cele ale CNS si pe care liderii Uniunii au refuzat sa le retraga, desi au primit o asemenea solicitare inca din 2005 de la mai multe organizatii maghiare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#UDMR CNMT europarlamentare, #lista comuna UDMR, #UDMR europarlamentare, #Marko Laszlo Tokes , #Marko Bela