Opinii: Ipocrizia, pe limba UDMR

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 09:40
4315 citiri
Opinii: Ipocrizia, pe limba UDMR

Desi dinspre mama am si origini maghiare (pe langa sarba, croata si austrieca), Banatul multietnic si multicultural in care m-am nascut si format pana la varsta de 30 de ani, scutit de animozitati interetnice datorita unei istorii mai calme decat Ardealul, m-a scutit si pe mine de prejudecati.

De fapt, am fost educat in spiritul a ceea ce inseamna "fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala". Dupa cum spune si astazi la Constitutie. Nu o data insa, parasind mediul acela, m-am confruntat cu cele mai primitive sau ipocrite preconceptii, in special cu cele cu referire directa la etnicitate si nu neaparat dinspre adeseori neavenit frustrata majoritate romaneasca.

In mai bine de douazeci de ani de activitate politica, UDMR a utilizat toate instrumentele ipocriziei pentru a-si vedea interesele promovate la nivel de legislatie nationala.

Pornind de la fals invocatele greseli de traducere si pana la talmacirile in note personale ale legislatiei europene, cand era vorba despre autonomia etnica sau de la reinterpretarea istoriei cu arborari de drapele ale unei Ungarii revolute si pana la marsurile unor militii nationaliste mascate in ONG-uri, sporovaiala asupra diversitatatii etnice si culturale a insemnat pentru UDMR tot atatea forme de a castiga privilegii fata de celelalte etnii, legate de limba, programe scolare, scoli si universitati. In fapt, tot atatea masti pentru cate demonstratii ale unei mentalitati captive in lumea discriminarii.

Nu mai putin ipocrita s-a arata UDMR recent, prin vocea unuia dintre cei mai apreciati oameni politici maghiari, dupa anuntul respingerii drept neconstitutionala a Legii Educatiei:

"In mod cert, cel care a facut diferenta la votul Curtii Constitutionale a fost un judecator PD-L. (...) Cred ca aceasta decizie nu este constitutionala, ci politica. (...) Atata timp cat UDMR a dat dovada de loialitate asumandu-si multe legi si masuri nepopulare pentru a misca ceva, iar atunci cand e vorba de o lege importanta pentru noi, din aceste lupte sa iasa perdant UDMR-ul? Nu poate fi acceptat", a declarat Gyorgy Frunda, miercuri seara, la emisiunea Subiectiv de la Antena 3.

Care era suparatoarea problema? Odata cu legea s-a amanat si intrarea in vigoare a schemei educationale promovate de UDMR: istoria si geografia studiate in limba maghiara. Cu toate ca in lege se utilizeaza termenul de "limba materna", nu cred ca veti vedea acele manuale scrise in sarba, ebraica, bulgara, turca sau limba rromani.

Citind insa cu atentie expozeul domnului senator Frunda, veti observa si cealalta ipocrizie si anume cea legata de politizarea Curtii Constitutionale. Oare prezenta acolo a judecatorului Puskas Zoltan, propus de UDMR datorita parteneriatului la guvernre cu PD-L, nu reprezinta politizare? Oare judecatorul Puskas o fi considerat legea constitutionala "prin considerente juridice si prin convingere" cum a declarat atunci cand a votat neconstitutionalitatea taierii pensiilor sau prin considerente politice, datorita prevederii convenabile UDMR?

Tot din afirmatiile senatorului Frunda extragem raspunsul. Avem de-a face cu o lipsa de loialitate a reprezentantilor PD-L la Curtea Constitutionala si deci constitutionalitatea este la cheremul intelegerilor interpartinice. Urmeaza santajul cu iesirea de la guvernare.

Domnule jurist Frunda, Curtea Constitutionala este politizata doar cand va suparati dumneavoastra?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#constitutionalitate lege Educatie, #UDMR decizie CCR, #CCR legea educatiei , #Marko Bela
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Bre nationalistilor ! Explicati-mi si mie va rog --- .... care e problema !?? Ce daca invata aia pre limba lor !??
Poza bum
bum
rank 5
la UDMR e vorba de bani palmati in culise - si atat - asta-i tot