Miercurea Ciuc: Miting UDMR impotriva schimbarilor de la deconcentrate

Vineri, 22 Mai 2009, ora 23:07
1846 citiri
Miercurea Ciuc: Miting UDMR impotriva schimbarilor de la deconcentrate

UDMR, impreuna cu Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din Romania (UCDMR) a organizat, vineri, un miting de protest in Miercurea Ciuc, fata de demiterea prin OUG 37 a directorilor institutiilor deconcentrate, la care au participat 4.000 de maghiari din Harghita si Covasna.

La actiune au participat peste 4.000 de persoane, adunate din judetele Harghita si Covasna, iar liderii Uniunii au cerut autonomie teritoriala si declararea limbii maghiare ca limba oficiala locala si regionala.

Participantii, veniti din Trei Scaune, (judetul Covasna), Scaunul Mures, Scaunul Odorhei, Scaunul Gheorgheni si Scaunul Ciuc au participat, vineri dupa amiaza, la protestul organizat de UDMR si UCDMR.

La miting au fost prezenti si membrii marcanti ai Uniunii, cum ar fi presedintele Marko Bela, senatorii Verestoy Attila, Gyerko Laszlo, deputatul Korodi Attila, presedintele CJ Harghita si Covasna, Borboly Csaba respectiv Tamas Sandor, dar si europarlamentarul Tokes Laszlo.

Critici la adresa Ordonantei deconcentratelor

Ca prim pas al manifestatiei, aproximativ 30 de lideri UDMR au semnat "Proclamatia", document prin care isi exprima, in noua puncte, doleantele maghiarilor: dreptul la autoguvernare si la autodeterminare, asigurarea folosirii limbii materne a minoritatilor nationale ca limba oficiala la nivel local si regional, asigurarea limbii materne fara orice impiedicare ca si folosirea limbii maghiare in institutiile educationale, precum si in realtiile intre ele.

"Nu suntem de acord cu Ordonanta 37, care este instrumentul demaghiarizarii institutilor", apare in proclamatie. Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a multumit celor prezenti pentru solidaritate in ce priveste lupta impotriva demiterii directorilor deconcentratelor.

"Incet limba maghiara devine exclusiva, dar nu in sensul dorit de noi, nu in asa fel incat fiecare sef sa cunoasca limba maghiara. Acum cei care vorbesc limba maghiara, nu pot devenii conducatori", a spus primarul Ciucului. Totodata, Raduly a adus multumiri celor doi lideri ai maghiarimii, Marko Bela si Tokes Laszlo, care au demonstrat ca exista "o cale", care in opinia lui nu este alta decat autonomia. "Traiasca autonomia, traiasca Tinutul Secuiesc", a conchis Raduly Robert.

Presedintele UDMR, Marko Bela este de parere ca acest pas al Guvernului (schimbarile pe Ordonanta 37, n.r.), ii ajuta in promovarea ideii de autonomie teritoriala pentru Secuime. Este un semnal foarte clar din partea Bucurestiului ca singura garantie pentru Secuime de a-si rezolva problemele este gospodarirea proprie, pentru ca Bucurestiul, oricand, poate lua o decizie si schimba toti sefii deconcentratelor si sa puna in locul lor oameni ce au mai putina legatura cu aceasta comunitate.

Politicienii romani, prosti

Politicianul a subliniat ca, in ciuda faptului ca se spune despre politicienii romani ca ar fi destepti si vicleni, acestia demonstreaza de fapt ca sunt prosti.

"De 90 de ani se incearca se ne calce, de 90 de ani nu reusesc. Daca ar fi destepti, ar fi inteles demult ca dragostea de libertate a poporului secui nu suporta jug. Sunt prosti, pentru ca ne spun intr-una ca nu avem nevoie de autonomie teritoriala, in timp ce ne demonstreaza chiar ei ca avem nevoie de autonomie teritoriala, altfel sunt schimbati conducatorii nostrii. Acesti 15.000 de oameni transmit catre Bucuresti si catre Europa ca poporul secui nu se va lasa", a afirmat Marko, care a supraestimat numarul participantilor la protest.

Tokes Laszlo a vorbit despre importanta obtinerii simpatiei opiniei publice romanesti si a Europei. Episcopul reformat a pomenit si de situatia de la Cluj, unde primarul a aprobat inscriptionarea cladirilor in trei limbi, respectiv in romana, engleza si franceza, dar in limba maghiara, nu.

"Ma gandeam. Oare de ce a decis astfel? Si am realizat ca nu este necesar sa apara denumirea pe acele cladiri in limba maghiara, deoarece pe acelea le-am construit noi, maghiarii. Ma gandesc, insa, cum se raspandeste in Romania politica gripei porcine", a afirmat Tokes.

Deputatul Korodi Attila a afirmat ca popoarele sunt ca si guvernele lor. Daca un guvern de nimic isi pastreaza puterea un timp indelungat, inseamna ca problema este cu poporul respectiv.

Protestele maghiarilor din Harghita si Covasna au inceput inca din luna februarie. Astfel, la inceputul lunii, la Sfantu Gheorghe, a mai avut loc un astfel de miting de protest, organizat bisericile istorice maghiare, cu scopul de a preveni inlocuirea maghiarilor din functii, la care au participat cateva mii de persoane.

Peste cateva zile protestul a continuat si in Harghita, ocazie cu care, in 72 de localitati, aproximativ 7.000 de persoane au aprins "Focurile solidaritatii", in timp ce clopotele bisericilor traditionale maghiare au batut, in semn de protest fata de posibila inlocuire a directorilor maghiari ai serviciilor deconcentrate.

La sfarsitul lunii aprilie un banner urias denumit "Cimitirul Guvernului" a fost amplasat pe cladirea Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, care apoi a fost taiat in 1.247 de bucati, si trimis, impreuna cu o scrisoare de protest, parlamentarilor romani si ambasadorilor statelor membre UE. De asemenea, reprezentantii UDMR au amplasat, o data la doua zile, in fata institutiilor de unde s-a demis un director maghiar, un panou care seamana cu un necrolog.

PSD si PD-L au impartit "frateste" institutiile deconcentrate din judetul Harghita, demitand aproape 50 de directori si directori adjuncti. Situatia este aproape identica si in judetul Covasna, unde cele doua partide aflate la guvernare au decis sa schimbe aproape jumatate dintre sefii deconcentratelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#miting UDMR deconcentrate, #autonomie maghiari UDMR, #Marko Bela Harghita , #Marko Bela