UDMR se opune taierii pensiilor mici

Marti, 18 Mai 2010, ora 15:10
3041 citiri
UDMR se opune taierii pensiilor mici
Foto: Arhiva

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat marti ca pozitia formatiunii pe care o reprezinta este ca pensiile mici nu trebuie afectate de reducerea cu 15% propusa de Executiv, o solutie fiind reducerea progresiva.

"Nu cred si n-am crezut ca putem evita aceste reduceri, fie vorba de salarii sau de pensii, dar eu cred ca avem obligatia sa gasim solutii pentru acele categorii care in urma acestor reduceri ar fi puse intr-o situatie insuportabila, si ma refer la pensiile mici. (...) Pozitia noastra ferma si clara este ca nu ne putem atinge de pensia minima si trebuie sa-i protejam pe pensionarii mici. Ar trebui sa stabilim o limita si sa vedem care este limita sub care nu aplicam aceste masuri", a spus Marko.

Vicepremierul a spus ca a discutat aceasta problema si la nivelul Coalitiei, dar si cu ministrul de Finante, iar specialistii UDMR cauta solutii pentru a proteja pensiile mici, o varianta fiind reducerea progresiva. "Mai bine aplicam o reducere progresiva, aplicam o metoda din care intr-adevar sa ajungem la suma scontata privind reducerile, dar sa nu ne atingem de aceste pensii mici sau foarte mici", a completat Marko.

"Nu ne place, desi sunt niste masuri foarte dureroase, nu le putem evita, dar trebuie sa ne gandim si la o reala protectie sociala. Daca in perioada urmatoare Guvernul nu reuseste ca sa aplice concomitent cu aceste reduceri o serie de masuri de reforma, dupa un anumit timp vom ajunge in aceeasi situatie", a incheiat vicepremierul.

Marko Bela a adaugat ca exista si voci care contesta solutia gasita cu Fondul Monetar International, desi se stie ca este nevoie de imprumut.

"Nimeni nu contesta ca, in acest moment, suntem intr-o situatie dificila si ca suntem obligati sa incercam sa aveam schimbari radicale in ceea ce priveste actualul buget. In acelasi timp, exista contestatii in privinta solutiei convenite cu FMI.", a precizat liderul UDMR.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat luni ca in cadrul coalitiei de guvernare s-a invocat posibilitatea ca pensiile mici sa nu fie reduse, precizand ca "mai incape loc de o discutie" astfel incat categoria pensionarilor cu cele mai mici venituri sa nu fie afectata.

Borbely: In cazul taierilor pensiilor mici mai incape loc de o discutie

"Aceste reduceri trebuie facute, dar in cazul pensiilor mici mai incape loc de o discutie (...) Aceasta latura eu zic ca mai trebuie discutata si am si discutat-o azi la sedinta Coalitiei", a spus Borbely la Realitatea TV. El a adaugat ca, daca Guvernul nu vrea sa tina cont de parerile partererilor sociali, acele consultari care au inceput saptamana trecuta nu ar fi trebuit organizate.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#scadere pensii, #UDMR pensii , #Marko Bela