Alina Mungiu Pippidi: Nu cedati santajului UDMR

Autor:
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 18:07
3751 citiri
Alina Mungiu Pippidi: Nu cedati santajului UDMR

Legea minoritatilor nationale, ceruta din nou de UDMR ca pret pentru a nu sparge coalitia nu are potentialul de a rezolva discriminarea din politica publica din Romania, si adoptarea ei ar rezolva doar interesele private ale liderilor UDMR si ale celor care vor sa mentina actuala coalitie de guvernare.

Desi a trecut prin multe stadii de imbunatatire, legea continua sa aiba doua probleme care o fac redundanta. Unu, nici nu se adreseaza problemei reale, care la ora asta a ajuns sa fie lipsa de integrare a populatiei rroma si rasismul aferent fata de cei neintegrati. Nimic din legea asta nu are potentialul sa rezolve promisiunile facute de Romania toamna trecuta cand dl. Sarkozy s-a apucat sa ne expulzeze, si, desi am fost de fata la un mare show cu Comisia Europeana si Guvernul Romaniei, rezolvarile sunt incete si depind, mai ales, de initiativa locala. Legea nu se preocupa in niciun fel de problema asta, singura serioasa, ca in rest, de la maghiari la tatari, toata lumea e tratata OK la noi.

Am condus doua proiecte de cercetare europene pana acum, Romania sta cel mai bine la capitolul reprezentare minoritati din regiunea noastra. A doua problema este ca legea prezinta o viziune multiculturalista asupra societatii noastre, intre timp discreditata peste tot, in Europa si Canada, si criticata de mine in cartea mea "Transilvania subiectiva" (Humanitas, 1999), unde aratam genealogia acestor legi ale minoritatilor din tarile vecine Ungariei dintr-un trunchi comun. Poveste veche!

Aproape ca au trecut douazeci de ani! David Cameron si Angela Merkel amandoi au declarat ca multiculturalismul, adica incercarea de a organiza statele nu pe o baza individuala si neutra, ci pe o baza comunitara, de grup, a fost o greseala istorica. Departe de a fi modele, exemplele de federalism etnic din Belgia si Canada au devenit cosmaruri.

Proiectul de lege nu introduce federalismul etnic, dar are totusi o perspectiva multiculturala depasita de timpuri, mai ales ca acum maghiarii ardeleni pot cere si cetatenie la Budapesta. Nu asta e calea unei coabitari de succes, ci efortul sustinut de a face statul roman din ce in ce mai neutru etnic, fata de maghiari, dar mai ales fata de tigani, care sunt discriminati.

Liderii UDMR pot argumenta ca legea le-ar permite sa se laude in fata comunitatilor lor, la concurenta cu Tokes si reprezentanta lui secuiasca, deturnand electoratul radical de la el, cum fac de douazeci de ani. Argumentul nu ma convinge. Electoratul UDMR nu sustine participarea la guvernare din cauza legii minoritatilor, ci a avantajelor mult mai materiale care decurg de aici. La fel si liderii, ba chiar mai mult. Nu prea merge pragmatismul acestor baieti, de la Verestoy la Frunda, cu asemenea batalii simbolice.

Daca UDMR se retrage, pica Guvernul. Ei, nu mai spuneti! Si ce facem? Poate anticipate, unde Ponta si Antonescu au majoritate fara UDMR? Daca iese acum, UDMR nu mai vede guvernarea minim cinci ani, si vorba aceea, s-au batut pentru fiecare pozitie, de la prefect, la talpas. Nu e niciun motiv sa trecem o lege care va fi folosita tot de nationalisti, ca oricum ei sunt singurii interesati de subiect, si care planteaza subiectul altor controverse in viitor.

Propun sa nu trecem legea, si sa nu demascam cu focuri de artificii reprezentanta secuiasca la Bruxelles. Lasa-i sa se faca de ras si sa iasa ei mereu ca mai nationalisti decat noi. Cu Orban la putere toata Europa e contra nationalismului maghiar.

Ca atare, draga Coalitie de guvernare, mucles. Stim noi ca puteti evita din nou subiectul, nu e prima oara. Tineti-va mai tari!

Citeste despre Nu cedati santajului UDMR si pe Romaniacurata.ro

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#coalitie guvernare, #udmr opozitie guvernare, #Tinut Secuiesc Tokes autonomie , #PDL