Credeti ca UDMR ar trebui sa iasa de la guvernare? - Dezbatere Ziare.com

Sambata, 13 August 2011, ora 18:41
3753 citiri

Reprezentantii arcului guvernamental sustin la unison ca UDMR nu are motive serioase sa rupa Coalitia si sa treaca in Opozitie, in ciuda ciocnirilor repetate cu PDL. Bine, bine, nu are motive (desi pretexte s-ar gasi), dar ar fi bine pentru Romania sa o faca?

Liderii Opozitiei spun ca da si invita UDMR la rationalitate, spunandu-i ca este singura in masura acum sa dea lovitura mortala Guvernului Boc, care, in opinia lor, a dus tara in buza prapastiei si populatia in pragul disperarii. Tot la rationalitate fac apel insa si presedintele Traian Basescu si analistii economici, atunci cand declara ca o criza politica ar fi catastrofala pentru Romania in actualul context economic international.

Cine crezi ca are dreptate si ce ar trebui sa faca UDMR pentru ca Romaniei sa-i mearga mai bine?

Argumente pro

Ori de cate ori a aparut un nou episod de tensionare a relatiei cu PDL, liderul UDMR Kelemen Hunor a sustinut ca nu este pusa in pericol soliditatea coalitiei de guvernare. Asta nu inseamna ca liderii maghiari nu au discutat serios, de fiecare data, daca a sosit sau nu momentul sa faca pasul in afara cercului Puterii.

Motive sau pretexte au fost destule si ele ar fi dat foarte bine in ochii propriului electorat, puternic afectat de masurile dure de austeritate luate de Guvernul din care si UDMR a facut parte in acesti ultimi doi ani.

Sa ne reamintim ca statulul minoritatilor nu a fost adoptat pana la 1 iulie, asa cum prevedea protocolul Coalitiei, si asta in ciuda ultimatumurilor date inca din primavara de liderii maghiari.

Nici povestea cu regionalizarea, lansata de presedintele Traian Basescu, nu le-a cazut bine. Luati prin surprindere, udemeristii au respins-o cu toata hotararea si o resping in continuare, considerand ca este vorba de o capcana intinsa de partenerii democrat-liberali, care ar duce la o sleire a puterilor si drepturilor comunitatii maghiare.

Apoi, atacul sub centura (asa cum a fost calificat de presa) la adresa ministrului Mediului, Laszlo Borbely, "semi-acuzat" de trafic de influenta intr-un dosar deschis de procurorii DNA, scandal in care a fost tarata inclusiv sotia ministrului. Acest episod nu este inchis, cine stie cand si cum se va face acest lucru.

Au urmat frecusurile de la Cluj, care au culminat cu ruperea protocolului PDL-UDMR din cauza unei piete volante, dar si a unor placute amplasate unde nu trebuia, pe langa statuia lui Matei Corvin.

Demisia lui Cseke Attila de la sefia Ministerului Sanatatii, anuntata molcom, ardeleneste, intr-o dupa-amiaza ce se prevedea linistita, a avut si ea ratiunile ei: nemultumirile generate de sumele insuficiente repartizate acestui minister la rectificarea bugetara, dar si insubordonarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care gestioneaza peste 80% din fondurile derulate in domeniu.

Si Legea votului prin corespondenta i-a scos din sarite pe liderii maghiari, dar celor de mai sus li se adauga alte trei argumente tari, care tin de viitorul apropiat.

Primul ar fi acela ca toate semnele interne si internationale arata ca masurile de austeritate vor continua in Romania pe o perioada nedefinita, iar asta, din punct de vedere electoral, va atarna din ce in ce mai greu de gatul politicienilor care guverneaza, pe masura ce ne apropiem de alegeri.

Al doilea ar fi ca sondajele date publicitatii arata ca USL se solidifica pe zi ce trece, iar lungul sir de compromisuri care se fac intre PSD si PNL va suda aceste doua partide tot mai mult, facand posibila obtinerea majoritatii in viitorul parlament. Efectul pentru UDMR a fost anuntat deja de Crin Antonescu: daca nu veniti acum in tabara noastra, dupa alegeri veti fi azvarliti in Opozitie. Partidul Civic Maghiar, dar si Partidul Popular Maghiar ar putea apoi desavarsi disparitia Uniunii de pe scena politica.

Ar mai fi si un al treilea argument serios: bate vant de remaniere pe la Palatul Victoria, iar joi seara Elena Udrea a anuntat pentru septembrie ceva schimbari de ministri, pe ici pe colo, mai ales pe la ministerele cu grad mic de absorbtie a fondurilor europene (cum e cel al Mediului, de exemplu). Pentru UDMR ar fi mai profitabil sa se retraga acum, cu demnitate, decat sa isi vada ministrii dati afara in cateva saptamani.

Pentru UDMR, poate. Dar pentru noi, simplii cetateni?

Argumente contra

Isi permite UDMR sa isi asume responsabilitatea spargerii Coalitiei si declansarii crizei politice, in conditiile in care este unanim acceptat ca toamna va aduce cu ea un nou val al crizei, iar analistii economici ne avertizeaza ca efectele se vor resimti din greu mai ales spre primavara, cand va "pica" si China?

Presa internationala abunda in apeluri la responsabilitate, prudenta si intelepciune din partea liderilor politici ai lumii, de ce s-ar arunca Romania singura in aer, doar pentru ca poate?

Sigur, daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile facute la Cotroceni de liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu situatia nu ar fi deloc dramatica, ci dimpotriva, benefica Romaniei. Sa ne amintim ca ei au tot cerut caderea Guvernului, declansarea de anticipate si organizarea acestora in noiembrie, pana atunci tara urmand sa fie condusa de un guvern de tehnocrati si un comitet consultativ tripartit Putere-Opozitie-BNR.

Unii, in frunte cu Traian Basescu, au declarat public ca aceasta solutie este imposibil de pus in practica, iar conducerea UDMR a fost de aceeasi parere, chiar daca exista si lideri maghiari care vad lucrurile pe dos. Cu Traian Basescu la Cotroceni, insa, chiar si un novice si-ar da seama ca ar urma multe luni cu adevarat chinuitoare pentru clasa politica, dar si pentru cetateni.

In plus, sa nu uitam ca UDMR detine numeroase pozitii foarte importante in stat, pe care le-ar pierde in cazul in care ar iesi de la guvernare. Banii si puterea de decizie reprezinta o arma redutabila in alegeri, iar cele locale vor avea loc in mai putin de un an.

Pe de alta parte, e greu de crezut ca UDMR poate trece peste atacurile furibunde ale liberalilor la adresa lor si discursurile vitriolante ale lui Crin Antonescu, atunci cand a fost adoptata Legea Educatiei sau cu prilejul Zilei Nationale a Ungariei. Poate spera UDMR ca va primi mai mult de la USL decat a primit de la PDL pentru comunitatea maghiara? Victor Ponta a spus raspicat ca Legea Educatiei va fi schimbata imediat ce va ajunge premier.

Si, nu in ultimul rand, sa nu trecem prea usor cu vederea faptul ca rupand coalitia de guvernare UDMR si-ar pierde credibilitatea castigata prin loialitatea politica dovedita pana acum in aliantele pe care le-a facut si pe care le-a dus mereu pana la capat. Stiu ca toate partidele romanesti si-au incalcat macar o data cuvantul dat, dar asta nu inseamna ca UDMR ar trebui sa se lase "stricat" de anturaj.

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Crezi ca ar fi mai bine pentru tine, ca cetatean, daca UDMR ar trece in Opozitie contribuind la prabusirea actualei Puteri sau, dimpotriva, ti-ar fi mai bine daca ar duce in continuare greul guvernarii alaturi de PDL?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#UDMR iesire guvernare, #UDMR opozitie, #UDMR Crin Antonescu, #UDMR USL , #PDL