PNL si UDMR ar intra la guvernare, alaturi de PSD sau PD-L

Duminica, 02 August 2009, ora 20:41
2094 citiri
PNL si UDMR ar intra la guvernare, alaturi de PSD sau PD-L

Lideri ai UDMR si PNL au declarat pentru NewsIn ca analizeaza posibilitatea intrarii la guvernare, alaturi de PDL sau PSD,in functie de viitorul presedinte, si ca negocierile din turul doi al prezidentialelor pentru sustinerea unuia dintre candidati pot fi "decisive" pentru structura noului Guvern.

Presedintele UDMR Marko Bela a declarat, pentru NewsIn, ca nu exclude destramarea coalitiei PDL-PSD inainte de alegerile prezidentiale, aratand ca Uniunea este deschisa la orice varianta de colaborare pentru o viitoare guvernare si ca si-ar asuma revenirea la putere pe un program clar care sa cuprinda solutii anticriza, dar si prioritatile formatiunii.

"Noi nu am facut speculatii in legatura cu eventuala rupere a coalitiei si o alta formula de guvernare, insa, asa cum evolueaza lucrurile, nu exclud nici eu destramarea coalitiei, dar aceasta coalitie de fapt nici nu a existat. De la bun inceput, cele doua partide au fost intr-un conflict continuu, doar interesele de partid au tinut impreuna cele doua formatiuni. Daca nu mai exista aceste interese, atunci se va rupe parteneriatul" a comentat liderul UDMR.

Marko Bela a subliniat ca nu concepe o noua formula de guvernare minoritara, singura solutie fiind o coalitie majoritara cu sustinere puternica. "O alta formula de guvernare ar trebui sa fie majoritara, nu un guvern minoritar. Nu pot concepe ca ar exista o varianta minoritara, sustinuta din Parlament.

Suntem intr-o perioada de criza, cand este nevoie de masuri ferme, clare, iar o astfel de politica guvernamentala este posibila cu o sustinere majoritara clara" a apreciat presedintele Uniunii.

Intrebat daca ar accepta sa formeze Executivul alaturi de PDL si PNL, Marko a declarat ca Uniunea si-ar asuma o participare la guvernare daca ar exista un program clar, cu solutii anticriza si care sa cuprinda si prioritatile UDMR. In plus, el a precizat ca nu exclude o colaborare cu niciuna dintre formatiunile parlamentare si a vorbit despre schimbarea Guvernului dupa alegerile prezidentiale.

"Nu exclud o colaborare cu PSD. UDMR este deschisa catre celelelalte formatiuni parlamentare. Suntem deschisi si catre candidatii la prezidentiale, nu avem decizia de sustinere a unuia sau altuia. Decizia noastra va depinde de campania pe care o vor face candidatii si de atitudinea partidelor. In acest moment, zarurile nu sunt aruncate, suntem deschisi" a precizat Marko Bela.

Liderul Uniunii a precizat ca, daca va fi ales un nou presedinte al Romaniei, cu certitudine se va forma un alt Guvern, iar daca va fi reales Traian Basescu, "exista alternative". "Si ceea ce se va intampla intre cele doua tururi de scrutin de la prezidentiale va influenta formarea noului Guvern" a mai spus Marko.

PSD - PD-L va rezista pana la prezidentiale

Presedintele executiv al UDMR, si candidatul Uniunii la alegerile prezidentiale, Kelemen Hunor, crede ca parteneriatul PDL-PSD va rezista pana la prezidentiale, dar spune ca, in varianta ruperii coalitiei, formatiunea pe care o reprezinta nu este dispusa sa intre la guvernare in acest an.

El a adaugat ca, dupa scrutinul prezidential, Uniunea este dispusa la orice dialog pentru a face parte din Executiv, insa negocierile trebuie sa aiba la baza un program comun. In plus, Kelemen Hunor a precizat ca UDMR nu exclude sustinerea niciunui candidat la presedintie in turul al doilea, cu exceptia lui Vadim Tudor.

"Nu cred ca actuala coalitie se va rupe inainte de alegerile prezidentiale, iar, daca da, atunci acest lucru se va intampla foarte aproape de data scrutinului. UDMR nu doreste in aceasta perioada, in acest an, sa intre la guvernare, dupa ce atat PDL cat si PSD, mai pe fata sau din umbra, nu au fost de acord cu intrarea la guvernare a Uniunii. Acum au responsabilitatea de a guverna si de a gasi solutii pentru criza, pentru ca guvernarea in acest moment este o catastrofa. Am anticipat ca nu vor avea un mariaj fericit", a declarat pentru NewsIn, liderul UDMR.

El a adaugat ca, dupa alegeri, lucrurile se vor schimba, existand posiblitatea formarii unei noi majoritati. "UDMR este deschisa la negocieri, dar numai pe baza unui proiect comun si solid" a mai spus deputatul Uniunii.

In privinta sustinerii ce va fi acordata de UDMR in turul al doilea la prezidentiale, Kelemen Hunor a precizat ca decizia va fi luata dupa ce vor fi cunoscuti toti "finalistii", insa este posibila sustinerea aproape oricarei variante, cu exceptia unor politicieni ca Vadim Tudor.

Kelemen Hunor a apreciat ca nu ar fi oportuna organizarea alegerilor anticipate, in cazul caderii Guvernului, pentru ca optiunea populatiei ar fi similara cu cea exprimata la ultimul scrutin, ceea ce nu ar rezolva situatia actuala.

Liberalii ar intra la guvernare cu PDL, dar fara Traian Basescu

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu a apreciat ca, in cazul caderii actualului Executiv, liberalii ar trebui sa excluda intrarea la guvernare in orice formula care implica numirea de catre Traian Basescu a premierului, insa a declarat ca este interesat de un parteneriat cu PDL, dupa alegerile prezidentiale, in varianta in care Basescu nu va castiga un nou mandat.

"Eu nu as intra niciodata la guvernare intr-un Guvern in care premierul este numit de Traian Basescu. Basescu nu poate fi un partener, nu ofera incredere. Nu am nimic cu PD-L, dar nu atata timp cat e condus de Traian Basescu. Actualul presedinte are sanse minime de a mai castiga un mandat, de aceea nu este exclusa varianta colaborarii cu PDL. Dupa alegeri, orice varianta de guvernare este posibila, atata timp cat sunt respectate niste principii", a precizat Fenechiu pentru NewsIn.

Potrivit liberalului, negocierile ce vor avea loc intre partide pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale va fi decisiv pentru formula viitorului Guvern. "Numai cine vrea sa fie ipocrit ar spune ca turul al doilea nu va influenta componenta noului Guvern", a spus deputatul PNL.

Liberalul Bogdan Olteanu a declarat pentru NewsIn ca este greu de crezut ca majoritatea se va schimba inainte de alegerile prezidentiale si ca negocierile se vor purta dupa alegeri. "Cu siguranta negocierile pentru sustinerea unui candidat sau altul in turul doi vor fi legate de negocierea pentru un nou Guvern si o noua majoritate", spune deputatul.

Fostul presedinte al Camerei Deputatilor crede insa ca "important nu e atat sa schimbam aceasta majoritate, sau ce majoritate o sa vina, cat existenta unei politici anticriza care sa faca economia sa mearga pentru ca este clar ca aceasta politica lipseste acum".

Intrebat ce ar fi mai bine pentru PNL dupa alegerile prezidentiale, adica daca sa ramana in opozitie, sau sa intre la guvernare, Bogdan Olteanu a spus, mentionand ca este o parere personala, ca ar fi mai bine ca PNL sa intre la guvernare. "Dar trebuie sa facem acest lucru daca exista un plan bun de relansare economica", a adaugat Olteanu.

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban, contactat de NewsIn, a apreciat ca parteneriatul PDL- PSD nu se va rupe inainte de alegerile prezidentiale si a refuzat sa precizeze daca partidul este dispus sa revina la guvernare intr-o formula sau alta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aliante partide coalitie guvernamentale, #aliante PNL PDL UDMR, #alegeri prezidentiale 2009 , #PDL