Presedintele PPE: PDL si UDMR sunt parteneri de incredere la nivel european

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 20:10
1329 citiri
Presedintele PPE: PDL si UDMR sunt parteneri de incredere la nivel european

Presedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, i-a felicitat, joi, pe presedintele Traian Basescu si pe premierul Emil Boc pentru asumarea luarii unor masuri "dificile si nepopulare" pentru scoaterea Romaniei din criza economica, afirmand ca "important este sa ne gandim mai departe de viitoarele alegeri".

De asemenea, Martens a sustinut ca partidele aflate la guvernare - PDL si UDMR- reprezinta "parteneri de incredere la nivel european" ai Partidului Popular European.

"Domnule presedinte Basescu, domnule premier Boc, va apreciem pentru ca, in ciuda opozitiei puternice din Romania, ati reusit sa luati masurile necesare pentru a combate criza economica. Stim ca masurile luate nu sunt populare pe termen scurt, dar trebuie sa luam aceste masuri si sa ne gandim mai departe de viitoarele alegeri. Ati stiut ca singura solutie va fi taierea salariilor.

Stiu cat este de dificila o astfel de decizie, dar pentru angajamentul european, chiar daca dumneavoastra nu sunteti inca in zona euro, v-ati exprimat dorinta de a participa la Pactul european si sunteti pentru o integrare profunda, ceea ce ma bucura. Pentru PPE, PDL si UDMR sunt parteneri de incredere la nivel european. In calitatea de parteneri ai PPE e nevoie ca dumneavoastra sa ramaneti uniti pentru a lupta impreuna si pentru a ne implementa valorile impreuna", a spus Martens.

Presedintele PPE s-a referit si la criza economica care a afectat Europa, afirmand ca politicienii din statele membre ale UE nu ar trebui sa respinga ideea unei uniuni politice intarite, care ar imbunatati, pe termen lung, uniunea monetara.

"Guvernanta economica si Pactul european, impreuna cu cel de stabilitate, sunt extrem de importante. Aceste instrumente, conferite de institutiile UE, constituie o baza pentru guvernanta economica, insa ele nu sunt suficiente. Pentru a avea guvernanta economica trebuie sa tragem UE in afara crizei economice. De aceea, familia noastra politica trebuie sa creeze instrumente noi.

Economisti de renume au sustinut ca uniunea politica este necesara pentru a putea mentine pe termen lung uniunea monetara, iar solutia la problemele sistemice din Zona euro ne cere un grad ridicat de uniune politica. Este clar ca exista o rezistenta in Uniunea de azi fata de cresterea unei componente politice a UE, ceea ce va continua sa transforme Zona euro intr-o constructie fragila. Nu inseamna insa ca nu ar trebui sa avem speranta. Putem avansa facand pasi rapizi. Politicienii de azi trebuie sa accepte o uniune politica mai puternica", a spus acesta.

Wilfried Martens a vorbit si despre importanta disciplinei fiscale in mentinerea viabilitatii uniunii monetare, dar si despre faptul ca in nordul Zonei euro, statele au reusit "sa porneasca cresterea economica", in sud, insa somajul este in crestere iar perioadele de crestere economica sunt urmate de cele de recesiune.

"Este evident ca uniunea economica si monetara in Europa a trecut comertul national la nivel european, a combatut inflatia si a devenit un simbol vizibil al progresului in domeniul integrarii europene, devenind si un magnet pentru noile state membre UE. Disciplina fiscala este extrem de importanta pentru ca uniunea monetara sa ramana viabila. Foarte multe tari din Zona euro au intrat intr-o criza financiara, cu datorii publice si deficite mult prea mari. Daca Uniunea nu se intoarce la o crestere sustenabila nu vom reusi. Succesul economic (crestere sustenabila cu locuri de munca noi) ne poate feri de finaluri negative. Progresul pe care il facem in piata unica trebuie sa fie vizibil. Trebuie sa il extindem", a afirmat Martens.

Potrivit acestuia, succesul politicilor economice ale UE este bazat pe punerea in practica a principiului solidaritatii si a celui al sustenabilitatii.

"Trebuie sa ne bazam pe valori precum sustenabilitate, solidaritate. Ele constituie nucleul economiei de piata. Solidaritatea inseamna ca intr-o uniune atat de interdependenta cum este UE, esecul unui stat este al tuturor. Cei bogati si puternici trebuie sa ii ajute pe cei aflati in nevoie. Solidaritatea inteleasa astfel este necesara, dar si posibila. Sustenabilitatea inseamna ca Guvernele nu trebuie sa devina interventioniste. Este extrem de important sa tinem cont de acest principiu cand discutam de IMM-uri, de exemplu", a adaugat presedintele PPE.

El a precizat ca familia europeana pe care o reprezinta are puterea "sa duca Europa inainte".

"Familia noastra politica trebuie sa joace un rol pionier. Stim ca nu exista solutii simple la probleme complicate", a mai spus Martens.

In alta ordine de idei, presedintele PPE s-a referit la situatia Ucrainei, afirmand ca isi doreste ca pana la finalul anului in curs sa fie incheiat un Parteneriat de asociere cu aceasta tara.

"In cadrul vizitei in Ucraina am avut o discutie lunga cu presedintele Ucrainei in care i-am explicat valorile noastre. (...) Suntem pentru o europenizare a Ucrainei. Cred ca Ucraina poate sa joace un rol esential in parteneriatul estic. Vrem ca un parteneriat de asociere sa fie incheiat inainte de finele acestui an. Ucraina trebuie, insa, sa accepte valorile fundamentale aparate de UE", a mai spus Martens.

Acesta s-a referit si la Republica Moldova, afirmand ca "Moldova este, cu siguranta, tara care a reusit sa se apropie de asteptarile noastre cel mai mult".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#PPE, #presedinte ppe, #Wilfried Martens, #Wilfried Martens Romania , #PDL
Comentarii
Poza gong
gong
rank 5
mare centurista politica asta...