Pretul puterii si umilintele supusilor (Opinii)

Vineri, 16 Martie 2012, ora 07:14
3204 citiri
Pretul puterii si umilintele supusilor (Opinii)
Foto: umftgm.ro

Cand tii cu dintii de putere, nu mai vezi in jur decat insi gata sa ti-o inhate. Odata intrat in iuresul electoralist, escaladarea pretului platit nici nu mai conteaza. Insa PDL plateste nu doar cu soarta proprie, ci si cu viitorul Romaniei.

De ceva vreme, principalul partid al coalitiei de guvernamant achita oalele sparte ale amatorismului. Grabindu-se sa se mute la Palatul Victoria in 2008, n-a fost prevazator la stabilirea protocolului de functionare a Coalitiei, in schimb, UDMR nu a ratat sansa de a-si maximaliza pretentiile.

A procedat la fel nu numai cu PDL, ci si cu Conventia Democratica in 1996, cu PSD in 2000 ori cu PNL dupa tradarea grupului Stoica-Stolojan in 2006. Asa se face ca miticii damboviteni sunt scosi mereu datori formatiunii etnice maghiare.

Cum e sa visezi sarma ghimpata

Daca pana acum, cu mici exceptii, cererile lor puteau fi inghitite, cum-necum, de tovarasii de drum, in cazul UMF Targu Mures, situatia e scandaloasa: desi tinerii maghiari pot invata in orice limba doresc, inclusiv in Bucuresti, infiintarea unei linii de studii numai in limba maghiara ascunde altceva decat interesele maghiarimii din Romania.

Reprezentantii UDMR insa refuza sa numeasca fenomenul segregare, desi de segregare pe criterii etnice si lingvistice e vorba. Lucruri asemanatoare s-au petrecut intai in cateva colegii, inclusiv din Targu Mures, dupa 1989.

S-a incercat o astfel de lovitura la Universitatea Babes-Bolyai, cand UDMR a facut presiuni pentru despartirea celor doua entitati, ca si cum stiintele si educatia difera de la un popor la altul. Infiintata in 1919, devenita multiculturala in 1959, de cand poarta actualul nume, universitatea clujeana e de multi ani in topul romanesc al invatamantului academic.

In schimb, UMF Targu Mures, infiintata prin decret regal in 1945, si-a castigat in ultimii 20-30 ani un meritat prestigiu datorita unor eminenti profesori romani si maghiari, de aceea si miza electorala a UDMR.

Un Guvern pus la colt

Dupa actuala hotarare de guvern, in caz ca va deveni efectiva si va trece de Curtea Constitutionala si/sau de motiunea Opozitiei, va declansa un val de scindari orisiunde elevii romani mai invata impreuna cu cei maghiari. Climatul interetnic civilizat construit in ultimul secol se distruge prin slabiciunea unui partid "democrat liberal" pentru putere.

De remarcat ca institutiile statului nu mai au demult ca obiectiv asezarea bunelor relatii intre diversele nationalitati, etnii si romani, iar scoala nu este lasata de politicieni sa-si implineasca menirea pana la capat. De fiecare data, in preajma alegerilor, tentatia diverselor nationalisme ne arata adevarata fata a inapoierii civic-politice. Indiferent de limba.

Discriminare pozitiva

Cica "Scopul elaborarii noului proiect de act normativ se inscrie in preocuparile noastre de a dezvolta statutul de universitati multiculturale si multilingve, in vederea compatibilizarii sistemului national de invatamant cu sistemul european de educatie si formare profesionala". Nu ni se spune insa in care si cate institutii mai au loc segregari etnice sau scindari provocate de partide si guverne democratice in universitati autonome in afara Romaniei.

In plus, daca pentru infiintarea unei facultati perioadele de atestari si echivalari dureaza ani buni, la UMF lucrurile se vor rezolva in cateva luni cu tot cu ARACIS si buget. Pe cand romanii vor beneficia de aceeasi promptitudine in rezolvarea situatiilor poate mai justificate decat la Targu Mures?

O lege cat o infrangere

Incet-incet, ies la iveala consecintele Legii Educatiei asumate de PDL in frunte cu dl Funeriu: segregari pe baze etnice, peste 1.500 de scoli inchise, cresterea alarmanta a procentelor de copii nescolarizati mai cu seama in zonele defavorizate si in marile aglomerari urbane, elevi accidentati mortal in scoli si dependinte, vezi cazul copiilor cazuti in fosa septica sau al celor peste care cad portile de handbal pe terenurile de sport. De violente si saracie, ce sa mai vorbim.

Daca mai socotim milioanele de euro cheltuite de casele de asigurari de sanatate cu bolile contractate de micuti in scolile fara autorizatii de functionare, avem rezultatele inconstientei unei Puteri discretionare a carei unica pofta este aceea de putere. Nu era mai onorabila o demisie cinstita?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#UMF Targu Mures educatie, #UDMR santaj PDL Guvern , #PDL