Doi parlamentari UDMR cer demiterea prefectului de Harghita

Sambata, 22 August 2009, ora 19:20
2304 citiri
Doi parlamentari UDMR cer demiterea prefectului de Harghita
Foto: Administratie.ro

Doi parlamentari UDMR, deputatul Kelemen Hunor, candidat al Uniunii la Presedintie, si senatorul Gyerko Laszlo, ii cer premierului Emil Boc "sa-l elibereze din functie" pe prefectul de Harghita, Constantin Strujan, pe care il acuza ca a facut afirmatii defaimatoare la adresa comunitatii maghiare.

Cei doi parlamentari UDMR semneaza un comunicat, remis sambata, intitulat "'Lauda' mintilor odihnite - Replica la declaratiile Prefectului Judetului Harghita, domnul Constantin Strujan" in care solicita primului ministru Emil Boc sa-l demita pe prefectul de Harghita, afirmand ca acesta este "atatator de conflicte", deoarece ar fi facut defaimatoare la adresa comunitatii maghiare intr-un articol despre conflictele dintre romii si maghiarii din localitatile Sancraieni si Sanmartin aparut in Cotidianul online.

"Domnul Constantin Strujan, prefect de Harghita, a prezentat editiei online al ziarului Cotidianul o opinie 'avizata', 'demna' de un demnitar 'cunoscator' al relatiilor interetnice. Declaratia respectiva, formulata la adresa maghiarilor din judetul Harghita clocoteste de o desconsiderare si rea-vointa nepermisa pentru un reprezentant al guvernului, greu de imaginat si din partea unui om cu scaun la cap. Respingem la modul cel mai hotarat atat continutul, cat si tonul declaratiei mentionate", se arata in documetul semnat de cei doi politicieni.

Acestia sustin ca din afirmatiile prefectului, cititorii cotidianului pot afla faptul ca maghiarimea este o natiune neprietenoasa pana in maduva oaselor, nu doar cu romi, ci si cu strainii in general, si ca isi "experimenteaza" rautatea pe populatia roma din judet.

"Prefectul Constantin Strujan mentioneaza in 'prelegerea' sa si faptul ca populatia maghiara este nestiutoare, incurajeaza extremismul, iar in acest demers beneficiaza de sprijin din partea Ungariei. Pe de alta parte isi 'camufleaza' miscarea extremista prin prezentarea acesteia drept eveniment cultural - declara prefectul", sublinieaza in document parlamentarii maghiari.

Cei doi spun ca nu au reusit sa desluseasca logica si ratiunea din spatele acestor declaratii si sustin ca "autorul acestora judeca prin prisma propriilor porniri viscerale comunitatea maghiara din judet, careia, de fapt, ar trebui sa-i garanteze cadrul legalitatii". Revoltati de declaratiile prefectului, senatorul Gyerko Laszlo si deputatul Kelemen Hunor ii recomanda, "printr-o formula secuiasca", lui Constantin Strujan: "Domnule prefect, luati-va palaria. Usa, speram, o veti gasi si singur".

Prefectul, acuzat ca baga zazanie intre romani si maghiari

Cei doi politicieni maghiari sustin ca, in locul acestor prelegeri "stiintifico-fantastice" despre relatiile interetnice si despre psihicul maghiarimii, prefectul ar trebui, mai degraba, sa insire masurile pe care le-a luat ca autoritatile sa intervina cat mai repede posibil pentru aplanarea incidentului mentionat si spun ca ar putea banui ca a avut tot interesul sa intarzie interventia fortelor de ordine ca toata lumea sa poata vedea cat de intoleranti si de insetati de sange sunt secuii din Harghita.

"Nu avem nevoie de un astfel de prefect in Harghita. Comunitatea maghiara nu are nevoie de un reprezentant al guvernului care da dovada de iresponsabilitate si atata conflicte. Asa cum nici Institutia Prefectului nu foloseste la nimic cat timp, in afara de aceste iesiri, nu stie nimeni in ce consta, de fapt, activitatea respectivei institutii. Cert este faptul ca nu slujeste comunitatea un jupan care, pe banii contribuabililor ii improsca cu noroi, ii denigreaza si ii jigneste public", afirma, la finalul documentului, politicienii UDMR.

Senatorul Gyerko Laszlo si deputatul Kelemen Hunor solicita primului ministru sa-l elibereze din functie pe prefectul judetului Harghita, iar Partidului Democrat-Liberal ii solicita "sa se delimiteze in mod public de declaratiile politicianului sau atatator de conflicte si sa-si ofere public scuzele comunitatii maghiare".

In data de 19 august, in ziarul Cotidianul online a aparut un articol despre conflictele dintre romii si maghiarii din localitatile Sancraieni si Sanmartin, in care prefectul ar fi afirmat ca in Harghita "este bantustan", ca "maghiarii sunt asa nu numai cu romii", ci si "cu romanii si strainii in general" si ca "se ascund in spatele unor actiuni culturale si de fapt intretin organizatii de extrema dreapta interzise prin lege in Ungaria".

"In Sanmartin, de trei luni incoace, in fiecare luni seara, maghiarii se aduna pe intuneric in fata caselor tiganilor. E bantustan aici, oameni buni, e bantustan! Eu nu ma feresc sa spun! Maghiarii sunt asa nu numai cu romii, asta e o chestiune care se vede, ca iese fum cand dai foc. Dar se poarta intolerant cu romanii si cu strainii in general. Se ascund in spatele unor actiuni culturale si de fapt intretin organizatii de extrema dreapta interzise prin lege in Ungaria. Pe romi probabil ca isi exerseaza lectiile invatate".

"Ce se intampla? Avem 70% populatie rurala, cei mai multi nu pot spune in limba romana o propozitie, nu citesc presa de limba romana si nu se uita la canalele noastre de televiziune. Nici noi, nici dumneavoastra nu comunicati cu ei. Ei isi primesc mesajele din Ungaria, sunt sub totala influenta a celor de acolo, interesati de sustinerea populatiei maghiare de aici. Iar extrema dreapta este interesata. Puteti usor observa ca atacurile asupra tiganilor din tarile din Europa, care au avut loc in ultimul timp, au izbucnit in comunitati populate de maghiari", afirma Constantin Strujan in articolul mentionat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#demitere prefect Harghita, #parlamentari UDMR Harghita , #prefecti