Ancheta DIICOT dupa declaratiile maghiarilor facute la Targu Mures

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 15:00
7453 citiri
Ancheta DIICOT dupa declaratiile maghiarilor facute la Targu Mures
Foto: Mesagerul de Covasna

Procurorii DIICOT anunta ca au decis sa inceapa urmarirea penala "in rem" pentru savarsirea infractiunii de amenintare ca urmare a unor declaratii facute sambata de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR.

Procurorii s-au autosesizat si au deschis dosarul penal luni, 15 decembrie, se arata intr-un comunicat remis miercuri de DIICOT.

"Procurorii D.I.I.C.O.T s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca in data de 13.12.2014 de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) al Uniunii Maghiare din Romania (UDMR) de la Targu Mures au fost facute declaratii susceptibile de a intruni elementele infractiunii prevazute de art. 206 Cp savarsita in conditiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului", se arata in comunicatul DIICOT.

Pe de alta parte, deputatul Bogdan Diaconu a depus o plangere penala la Parchetul General pe numele primarului orasului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad (foto), semnaland gravitatea declaratiilor facute de acesta.

Tensiuni etnice in Ardeal si amenintari cu un nou episod Targu Mures

"Il rog pe domnul Frunda (Gyorgy Frunda, consilier al premierului - n.red.) sa isi roage seful, prim-ministrul Romaniei, sa il instruiasca pe prefectul de Covasna sa ii lase in pace pe maghiari. (...) Daca nu, in secuime s-ar putea intampla ce s-a intamplat la Targu Mures in 1990", a spus Antal Arpad, potrivit traducerii oficiale.

Primarul din Sfantu Gheorghe ameninta: In secuime se poate intampla ce a fost la Targu Mures in '90

Primarul din Sfantu Gheorghe a sustinut in cadrul aceluiasi eveniment ca deputatul Marko Attila, condamnat pentru retrocedarea unui imobil, a cerut protectia SUA si a Ungariei, iar maghiarii trebuie sa fie alaturi de el si sa recurga la actiuni inclusiv de genul celei de la Cluj-Napoca, cand s-a oprit demolarea unei biserici.

Deputat UDMR: Procurorii incalca frecvent legea. Cazul Attila Marko, unul etnic

"Antal Arpad a sustinut conform relatarilor presei faptul ca 'in aceasta tara justitia nu e justa, ci serveste un sistem sa ii faca pe maghiari saraci, sa ajunga soarta sasilor'", a mai aratat deputatul intr-un comunicat remis presei.

Intre 19 si 21 martie 1990 a avut loc la Targu Mures un conflict interetnic intre romani si maghiari, in urma caruia au murit cinci oameni, iar sute de persoane au fost ranite.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#DIICOT dosar Antal Arpad maghiari, #DIICOT Antal Arpad dosar amenintare , #primari