Marton Arpad (UDMR) crede ca o ordonanta de urgenta pe abuzul in serviciu ar putea fi justificata

Luni, 25 Iunie 2018, ora 15:14
6820 citiri
Marton Arpad (UDMR) crede ca o ordonanta de urgenta pe abuzul in serviciu ar putea fi justificata

Deputatul UDMR Marton Arpad (foto centru), membru al Comisiei Iordache special infiintate pentru modificarea Legilor Justitiei si Codurilor Penale, considera ca adoptarea unei ordonante de urgenta pentru reglementarea abuzului in serviciu ar putea fi "justificata".

Declaratia a fost facuta in contextul in care Liviu Dragnea, condamnat joi la inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu, a anuntat a doua zi ca ritmul in care vor fi modificate legile mentionate va fi accelerat in perioada urmatoare, dand de inteles ca majoritatea PSD-ALDE, sustinuta de UDMR, ar putea recurge in acest sens la ordonante de urgenta.

Intrebat, luni, de Ziare.com, daca UDMR ar sustine acest demers, deputatul Marton Arpad a raspuns: "Nu am discutat despre asa ceva".

"Punctul meu de vedere este ca exista mai multe decizii ale CCR in legatura cu acele situatii in care se poate lua decizia unei ordonante de urgenta. Trebuie sa fie motivata urgenta, nu poate fi o modificare complexa, totala etc. Deci exista astfel de decizii si prevederi constitutionale", a adaugat acesta.

Intrebat daca, in opinia sa, se mai poate da OUG pe Codul de Procedura penala, care a fost votat de Parlament si se afla in faza contestarii la Curtea Constitutionala, inainte de promulgare, Marton Arpad a spus ca exista aceasta posibilitate, in anumite conditii.

"CPP a fost votat in Camera Deputatilor, ea fiind camera decizionala. Ca atare, nu prea inteleg de ce e nevoie de o ordonanta de urgenta din moment ce a fost adoptata de Parlament (noua forma - n.red.).

Daca aceasta ordonanta ar viza doar articolele gasite a fi neconstitutionale, respectiv acele prevederi a caror necesitate rezulta din cele doua directive pe care Romania inca nu si le-a inclus in legislatia proprie, atunci, da, o astfel de ordonanta de urgenta poate fi data si urgenta este data tocmai din prevederea imperativa a Constitutiei, conform careia in 45 de zile trebuie sa fie modificate articolele care sunt neconstitutionale. Respectiv, din moment ce Romania este in situatie de infringement pe o directiva, ceasul ticaie. Deci Romania trebuie sa se conformeze.

Noi am spus: era mai bine daca in acesti doi ani, de cand am depus noi initiativa noastra legislativa, s-ar fi adoptat. In viziunea mea, la propunerea CSM si a diferitelor organizatii ale magistratilor, s-au propus modificari mai substantiale ale Codului de Procedura Penala, intre care cea pe care tocmai am enuntat-o. Atunci, o astfel de modificare voluminoasa, daca e posibil sa fie adoptata prin OUG pentru ca asa a facut si doamna Pruna (Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei in Guvernul Ciolos - n.red.)? Din punctul meu de vedere, este problematica", a explicat acesta.

In ceea ce priveste abuzul in serviciu, reglementat in Codul Penal, care urmeaza sa intre la dezbateri finale in aceeasi Comisie Iordache, deputatul UDMR Marton Arpad este de parere ca o ordonanta de urgenta ar fi justificata.

"Abuzul in serviciu, fiind unul dintre acele duzini de articole care sunt neconstitutionale din Codul Penal si Codul de Procedura penala, in mod evident cade sub incidenta celor ce am spus mai inainte. Adica, daca este vorba despre un articol care a fost considerat ca fiind neconstitutional si cele 45 de zile au trecut, atunci, in mod evident, orice ordonanta de urgenta pe astfel de articole este justificata, daca Parlamentul nu si-a facut treaba.

Dar, in cazul Codului de Procedura Penala, Parlamentul si-a facut treaba, acum, ca sa zic asa, mingea e in teritoriul Curtii Constitutionale", a explicat Marton Arpad.

Citeste mai multe despre deciziile Curtii Constitutionale privind abuzul in serviciu.

PSD a incercat sa modifice abuzul in serviciu si prin celebra OUG 13/2017 de modificare a Codurilor Penale. Atunci, ministrul Justitiei, Florin Iordache, si premierul Sorin Grindeanu au impus un prag valoric de 200.000 de lei pentru incriminarea infractiunii.

Liviu Dragnea a fost condamnat, joi, pentru instigare la abuz in serviciu pentru un prejudiciu de 108.000 de lei. Daca OUG 13/2017 intra in vigoare, Dragnea scapa imediat de problemele penale.

Chiar si acum, daca o asemenea ordonanta de urgenta ar fi adoptata de Guvernul Dancila si ar fi publicata in Monitorul Oficial, intrand in vigoare chiar si 5 minute, liderul PSD ar scapa de pedeapsa, sustin specialistii, pentru ca i s-ar aplica legea penala mai favorabila.

Luni, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, si liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, au declarat ca nu sustin modificarea Codurilor Penale prin ordonanta de urgenta.

"Nu avem deocamdata semnale nici oficiale, nici informale cu privire la posibilitatea de a se emite ordonante de urgenta pe aceasta tema. Ca principiu, pot sa va spun ca UDMR nu a sustinut si nu a fost de acord cu modificarea intr-un domeniul de genul acesta, dar nici in alte domenii prin ordonanta de urgenta si asa a fost si cand Guvernul tehnocrat a modificat prin ordonanta de urgenta Codul Penal si Codul de Procedura Penala si aceeasi atitudine am avut si atunci cand discutam de luna ianuarie, de Ordonanta 13.

Avem un Parlament, exista o majoritate care poate sa treaca proiecte legislative importante, acest domeniu este mult prea important, pe langa alte domenii, sa le modificam prin ordonanta de urgenta", a declarat Cseke Attila.

Citeste si:
Cancelaria Premierului ar putea crește posturile cu 50%, deși angajările în instituțiile publice au fost înghețate
Cancelaria Premierului ar putea crește posturile cu 50%, deși angajările în instituțiile publice au fost înghețate
Un proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a şedinţei de luni, 27 iunie, prevede că numărul maxim de posturi din Cancelaria Prim-ministrului ar putea creşte de la 57 la 103....
Virgil Popescu lipsește de la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa. Ce scuză a invocat ministrul Energiei
Virgil Popescu lipsește de la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa. Ce scuză a invocat ministrul Energiei
Ministrul Energiei Virgil Popescu a înştiinţat Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor că nu va putea participa luni, 27 iunie, la dezbaterea din plenul parlamentului a moţiunii simple...