Ziare.com

Autorul proiectului de regionalizare a Romaniei: Maghiarii nu au zis "vrem si noi o feuda"

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 20:50

   

Autorul proiectului de regionalizare a Romaniei: Maghiarii nu au zis "vrem si noi o feuda"
Recent, a fost aprobat, tacit, de catre Senat, un proiect de lege initiat de UDMR privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare a Romaniei, desi Guvernul se pronuntase in toamna lui 2009, sustinand ca aceasta initiativa est inoportuna.

Romania ar putea fi impartita in 16 regiuni

Vazut ca un proiect de regionalizare a Romaniei in favoarea maghiarilor, proiectul a fost criticat de Opozitie. Autorul acestui proiect, Csutak Istvan, expert al UDMR in politici de dezvoltare, spune, pentru Realitatea.net ca nu este vorba decat de o reimpartire mai eficienta si ca nu este vorba de o regionalizare pe criterii politice, iar noile regiuni, mai mici, nu vor avea atributiuni administrative.

Csutak Istvan sustine ca "actualul sistem ii defavorizeaza pe cei mai slabi. Statisticile arata ca in primii 10 ani ai regiunilor de dezvoltare (1998 - 2007) judetele puternice si mari au atras incomparabil mai multe fonduri decat cele ramase in urma", iar "mecanismul dezvoltarii echilibrate nu a functionat".

In consecinta, a gasit si a propus un algoritm care sa garanteze o alocare mai corecta a acestor fonduri. Prin noua configuratie propusa "s-ar crea premizele unei competitii mult mai echilibrate, dat fiind ca regiunile de dezvoltare ar fi formate din judete cu "greutate" comparabila", explica Csutak Istvan.

In proiect este propusa impartirea Romaniei in niste regiuni mai mici deoarece astfel se pot respecta mult mai fidel criteriile deja amintite "situatia geografica, socio-economica, istorica, culturala sau de mediu". Autorul proiectului spune ca "imi vine greu sa cred ca judete ca Vrancea si Buzau raportate la Constanta si Tulcea formeaza realmente o arie omogena. Sincer sa fiu, nu prea sesizez mare coeziune nici intre Bihor si Maramures".

In plus, Csutak Istvan da asigurari ca regiunile de dezvoltare nu vor avea atributiuni administrative.

"Am incercat sa definesc, prin componenta 'istorica, culturala' a criteriilor de clasificare, teritorii coerente si din acest punct de vedere. Daca cineva ar fi facut efortul de-a arunca o privire pe studiu, ar fi putut citi valorile pe care le-am atribuit acestei componente in cazul fiecarei regiuni. Si s-ar fi putut purta un dialog decent".

Csutak Istvan ii acuza pe politicieni ca nu fac efortul sa inteleaga necesitatea acestei schimbari si spune ca "politicienii care il resping isi asuma o foarte mare raspundere refuzand un dialog bazat pe expertiza, in favoarea unui monolog pur populist".

Membrul UDMR mai spune ca sperietoarea "pericolului conspiratiei maghiare" este din ce in ce mai greu de valorificat. Mai ales ca, acestia nu pot invoca o componenta politica a acestui proiect deoarece "regiunile de dezvoltare nu sunt conduse. Nu am zis: vrem si noi o feuda si restul nu ne intereseaza".

Guvernului ii spun ca nu este vorba de "regionalizare", ci este vorba de sistemul institutional al politicii de coeziune a Uniunii Europene, conchide Csutak Istvan.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4228 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca Parlamentul ar fi avut o singura camera, cum ar fi fost?

La chestia asta, cei care au votat pentru monocameral, s-au gandit?

S-au macar au gandit?

Nu cred. Comandatul suprem gandeste pentru ei...

http://atitudini.wordpress.com/

 

Csutak istvan

In romaneste Stefan Manunchi. Misto nume, in bulgara ar veni пакет. Antennához 3 aveti?

 

mai papagalule CSUTAK in ungureste inseamna buturuga ori butuc in romineste si in nici un caz manunchi

asa ca lasa vrajeala

Mai, dansul sabiilor

Radio Erevan spune ca Butuc e si mai bine decat Manunchi. Buturuga e colosal. Kerékagy.

Eroare !

Soagarul nu a inventat el "Impartirea pe Regiuni Expandate",adevaratul autor este Arominul din preajma Marinarului.Cel ce a sugerat trecerea rapida la Pasapoarte Biometrice.Un individ necasatorit( PESTE 50 ANI ),scolarizat la FARA FRECVENTA ( are si Basescu Vanghelistii lui ),tehnician in "energetica" ( unul din baietii destepti din cei ce cumpara de la stat ieftin si vinde tot la stat scump ),si culmea ! unul din cei ce a avizat Scutul Antiracheta.
Istvan asta profita doar de situatia creata ,si este pus la inaintare pentru ca fraerii sa tipe :Uite ba ! unguru vrea .......

 

Cine ?

Numele celui ce a gindit povestea cu REGIUNILE EXPANDATE se numeste Canacheu ( vine de la Lacheu,deoarece il slujeste indeaproape pe Marinar ).Un Vanghelie ,ascuns,aproape invizibil care a ajuns pina acolo incit tara ia dat pe mina dreptul de a decide pina si in apararea nationala.Acest Canacheu-Lacheu,cu studii la fara frecventa,sta in preajma lui Manolea,alt Lacheu cu misiuni SPECIALE.Invit pe domnii jurnalisti sa deconspire cercul "initiatilor" din jurul lui Basescu. Surprizele vor fi pe masura.Un reper ,ar fi cine sint cei ce fac legatura cu lumea interlopa .

cacanacheu

Eu am mai scris pe acest forunm despre aromanul, sau meglenoromanaul cacanacheu, care pedelist fiind, fara expertiza minima in aparare si securitate nationala a ajuns presedinte de comisie de aparare in Parlamentul Romaniei( individul nu are nici macar studii superioare). In domeniul amintit expertiza nu inseamna 2-3 cursuri parcurse precum eba si hanonorius pe la scoli ciudate, ci experienta in munca concreta, manegement la nivel operativ si strategic in structuri de nivel startegic . Ce a condus acest cacanacheu in viata lui? Daca a condus vreo grupa de infanterie ca militar in termen este mult! Incredibil cui pot fi incredintate demnitati de o responsabilitate majora in aceasta tara! Ce dialog , ce poate discuta un asemenea personaj cu seful Statului major intrunit al armatei americane, sau cu oricare sef de stata major al armatelor din tarile membre NATO? Cineva isi poate imagina ca interlocutori de asemenea nivel nu sunt informati cine sste presedintele Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor?Daca un asemenea specimen , care apare la televiziuni ca un donjuan de ferentari (ca imagine si profunzime )poate sa-si dea cu parerea despre reorganizarea administrativ teritoriala Roamaniei suntem pierduti. Si sa le multumim pentru prezenta lui cacanacheu in tr-o asemenea demnitate publica celor care i-au votata pe acesti portocalii zdruncinati si pe presedintele lor.sa traiti binee!

MAI BINE SA IL SLUJIM PE MARINARUL NOSTRU......

Decat pe rusi mai bolsevicule !!!!!

DESTEAPTA-TE ROMANE...

Cum am mai spus " Desteapta-te romane..."
Covasna, Harghita si Muresul sa faca fiecare parte din alta regiune, cred ca li s-ar taia macaroana "multora".

 

Propunere.

Covasna la Vrancea,
Harghita la Bacau si
Mures la Brasov.

BASESCU,PDL SI TRADARE IDEALULUI NATIONAL

Maghiarizarea fortată a romanilor

După alegerile din noiembrie 2004 si formarea coalitiei guvernamentale PD-L-PNL-UDMR, cit si după alegerile prezidentiale din noiembrie 2009, cu formarea coalitiei PD-L-UDMR, in unele judete din Ardeal, functionarii romani s-au inscris la cursuri de limba ungurească, precum cei din Municipiul Sf. Gheorghe, judetul Covasna, pentru a nu fi dati afară de la serviciu, sub pretextul că nu pot conversa cu clientii si in maghiară.
Si conducerea Consiliului Judetean Harghita a dispus tinerea de cursuri in limba maghiară pentru romanii care se mai află in Municipiul Miercurea-Ciuc, precum si in celelalte localităti, scopul fiind ca acestia să se poată descurca atunci cind se va infăptui autonomia si cind maghiara va fi declarată ca limbă oficială. Acest "proiect" este finantat de SZULOFOLD-ALPP (FUNDAŢIA PĂMINTULUI NATAL), care coordonează programele transnationale ale Cabinetului premierului Ungariei.
Conducătorii UDMR au afirmat recent, la o sedintă care a avut loc in Municipiul Sf. Gheorghe, respectiv deputatul Martin Arpad, cum că declararea autonomiei teritoriale a maghiarilor din judetele Covasna, Harghita, Mures si oficializarea prin lege este inclusă in programul de guvernare PD-L-UDMR pe perioada 2010-2011. Primarii unor municipii din judetele Covasna si Harghita (UDMR) folosesc pentru actele emise de primărie stampile in limba maghiară. Proiectul de reorganizare a regiunilor de dezvoltare, initiat de parlamentarii UDMR si trecut, zic ei, tacit, prin Senat, a fost posibil cu sprijinul senatorilor PD-L, după afirmatia deputatului UDMR.
După cum se vede, fortarea "ungurizării" romanilor este sprijinită de conducerea mizerabilă a PD-L si de nemernicul presedinte Traian Băsescu. Dar senatorii si deputatii PSD ce fac, de acceptă asemenea porcării?
Acum, romanii ar trebui sa regrete lipsa PRM din Parlament, la care au contribuit si ei, ajutindu-i pe dusmanii Romaniei, care vor să-si creeze un stat in centrul tării.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor