Funar cere excluderea UDMR de la euroalegeri si din Guvern

Marti, 23 Octombrie 2007, ora 13:38
685 citiri
Funar cere excluderea UDMR de la euroalegeri si din Guvern

Senatorul PRM Gheorghe Funar a anuntat marti ca va propune Senatului sanctionarea reprezentantilor UDMR si a adresat solicitari catre presedinte si catre primul-ministru pentru eliminarea UDMR din Guvern si din structurile teritoriale, potrivit unui comunicat remis marti NewsIn.

Modul in care UDMR si-a inceput campania pentru Parlamentul European, la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o reuniune care a debutat cu intonarea imnului Ungariei, l-a nemultumit pe senatorul PRM, Gheorghe Funar, care a cerut conducerii Senatului sa adopte o hotarare de "condamnare" a actiunilor UDMR si i-a cerut primului-ministru si presedintelui eliminarea reprezentantilor Uniunii din Guvern si din toate structurile din teritoriu.

Potrivit lui Funar, este necesara emiterea unei ordonante de urgenta care sa modifice legea privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel ca organizatiile minoritatilor nationale care au grup parlamentar propriu sa nu mai poata participa la scrutin. Pe de alta parte, liderul PRM cere conducerii Senatului sesizarea procurorului general de pe langa ICCJ cu o plangere penala semnata de senatori, indiferent de culoarea politica.

Gheorghe Funar a mai sustinut ca senatorii UDMR trebuie sanctionati cu "interzicerea participarii la lucrarile Senatului pe o perioada de cel putin 30 de zile calendaristice", pe motiv ca "s-au abatut de la deontologia parlamentara" si "au incalcat Regulamentul Senatului", facand "declaratii cu caracter extremist" si "militand pentru autonomia Tinutului Secuiesc".

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat sambata seara, la Tg. Mures, la lansarea candidatilor Uniunii pentru Parlamentul European, ca maghiarii trebuie sa lupte in continuare pentru autonomie, chiar daca lupta va dura 30 de ani, transmite corespondentul NewsIn.

Liderul maghiar a dat exemplul Tirolului de Sud, unde, a spus el, a avut discutii cu un batran autonomist, care l-a sfatuit sa duca lupta atat in tara, cat si la organismele europene.

"Vom incerca la Bucuresti, dar si la Bruxelles, vom astepta cat este nevoie. Au trecut 17 ani, poate mai avem 13 sau poate 3", a declarat Marko Bela in entuziasmul celor cateva sute de maghiari. Presedintele UDMR a mai spus ca il respecta din ce in ce mai mult pe senatorul Sogor Csaba, numarul doi pe lista, politician care a avut mereu o pozitie mai radicala cu accente disidente fata de Uniune, deoarece a inteles ca maghiarii trebuie sa fie uniti. Si senatorul Gyorgy Frunda, cap de lista pentru PE, a vorbit despre autonomie si a promis ca va milita la forurile europene pentru a o obtine.

Marko Bela raspunde acuzatiilor aduse de PRM

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...