Ziare.com

Tentativa UDMR de a oficializa limba maghiara in justitie, pe cale sa esueze

de Camelia Badea
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 15:22

   

Tentativa UDMR de a oficializa limba maghiara in justitie, pe cale sa esueze
O propunere legislativa controversata initiata de doi deputati UDMR a trecut tacit de Camera Deputatilor si urmeaza sa fie votata de Senat. Daca legea ar fi adoptata, limba maghiara ar deveni a doua limba de comunicare in justitie, iar magistratii de etnie maghiara vor putea sa isi aleaga zonele unde sa profeseze.

Concret, deputatii Arpad-Francisc Marton si Andra-Levente Mate au propus cateva modificari si completari ale legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, sperand sa inlocuiasca limba in care sunt redactate documentele din dosarele aflate pe rolul unor instante unde minoritatile au o pondere de cel putin 20%, dar si sa modifice o parte dintre examenele pe care le dau magistratii, scrie Avocatura.com.

Mai mult, propunerea 273/2013 de modificare a Legii 303/2004 introduce un nou alineat conform caruia "judecatorii stagiari si procurorii stagiari care au sustinut cu succes un examen de cunoastere a limbii unei minoritati nationale pot solicita cu precadere numirea la judecatoriile in raza carora minoritatea respectiva are o pondere semnificativa".

In plus, cei doi deputati UDMR vor ca la instantele si unitatile de parchet pe a caror raze o minoritate nationala are o pondere mai mare de 20% sa fie numiti doar magistratii care cunosc acea limba minoritara. De asemenea, initiatorii propun eliminarea din lege a prevederii conform careia "Procedura judiciara se desfasoara in limba romana", urmand sa se specifice clar doar ca "actele procedurale se intocmesc in limba romana".

Propunerea legislativa a fost avizata negativ de Guvern, dar si de Consiliul Superior al Magistraturii, in conditiile in care, in prezent, justitiabilii au deja posibilitatea sa se exprime in fata unui tribunal in limba materna, prin intermediul unui interpret.

Probabil neconsiderandu-l suficient de important, Camera Deputatilor nu a dezbatut acest proiect de lege, el fiind adoptat tacit.

La Senat insa, initiativa a fost stopata inca din primul moment.

"Proiectul de lege a fost respins la Comisia Juridica cu un singur vot impotriva acestei decizii, al reprezentantului UDMR", a declarat senatorul PSD Toni Grebla, vicepresedintele comisiei, pentru Ziare.com.

In afara de faptul ca limba maghiara ar urma sa devina limba oficiala in justitie, Toni Grebla a criticat posibila "enclavizare" a Romaniei.

"Ar insemna ca judecatorii si procurorii declarati admisi la concursurile de intrare, de promovare si asa mai departe, pot sa opteze si au prioritate la repartizarea in judecatoriile si parchetele cu raza de activitate unde ponderea minoritatii respective este mai mare de 20%, ceea ce este inadmisibil pentru ca altfel ar trebui sa enclavizam Romania", a subliniat Toni Grebla.

In acest moment, raportul Comisiei Juridice care prevede respingerea legii a fost inaintat la Biroul Permanent pentru a intra pe ordinea de zi a Senatului, urmand ca BPN sa hotarasca luni cand il inscrie pe ordinea de zi, in functie de agenda, dar oricum in perioada imediat urmatoare.

"La Senat nu suntem legati de un termen. Dupa cum s-au exprimat prin vot in Comisia Juridica toate partidele parlamentare, eu cred ca in afara de UDMR restul vor vota pentru respingerea acestui proiect de lege in plenul Senatului", ne-a mai explicat senatorul PSD.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1747 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vai Doamne!

Ungaria e membră UE?Bine,eu nu citesc presc presa lor,căci nem tudom...dar nici nem lehet ce vor dovleceii ăstia!

 

parlament bicameral

Ca sa vedeti ce inseamna sa treaca o lege in mod tacit; ne trezeam acuma cu o lege neavenita, la fel se putea intampla cu oricare lege. se vede clar avantajul parlamentului bicameral unde niste legi din astea mai pot fi oprite la Senat daca cumva au trecut de C Deputatilor.

Trebuie sa ne scapam de huni definitiv !

Basescu in puscarie pt. tradare de neam si tara ; ne-a vandut vreo 9 ani la bozgorei doar pt. a-si pastra locul, la furat cu marmota lui blonda.
N-am uitat nici de Ponta , tradatorul care dupa ce obtine cea mai mare majoritate de la revolutie incoace, apare la TV si zice ca vrea pe huni la putere.
Cerem abrogarea tuturor legilor antiromanesti votate dua '89 , desfiintarea scolilor de huni si a tuturor formelor publice de organizare.Sa se dea 10 hectare de teren gratuit pt. fiecare familie din Reublica Moldova ce doreste sa se stabileasca in judetele Harghita sau Covasna.

 

ioi vai

Daaa mai, puneti mina pe topoare ,seceri si ciocane taiati capul la unguri,secui ,nemti!Cu indraznesc astia asa ceva?! Na tulai doamne ? Justicie in limba lor ,procurori care pledeaza in doua limbi?!(asta sau aia)Phaiii mama lor!

Nu e nevoie de topoare.

Voi deja sunt aproape de faliment si ganditi că poate salva ,dacă reusiti transvalul!Acum,nu mai este pe vremea lui Gelu si Menumorut...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor