Tentativa UDMR de a oficializa limba maghiara in justitie, pe cale sa esueze

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 15:22
2858 citiri
Tentativa UDMR de a oficializa limba maghiara in justitie, pe cale sa esueze

O propunere legislativa controversata initiata de doi deputati UDMR a trecut tacit de Camera Deputatilor si urmeaza sa fie votata de Senat. Daca legea ar fi adoptata, limba maghiara ar deveni a doua limba de comunicare in justitie, iar magistratii de etnie maghiara vor putea sa isi aleaga zonele unde sa profeseze.

Concret, deputatii Arpad-Francisc Marton si Andra-Levente Mate au propus cateva modificari si completari ale legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, sperand sa inlocuiasca limba in care sunt redactate documentele din dosarele aflate pe rolul unor instante unde minoritatile au o pondere de cel putin 20%, dar si sa modifice o parte dintre examenele pe care le dau magistratii, scrie Avocatura.com.

Mai mult, propunerea 273/2013 de modificare a Legii 303/2004 introduce un nou alineat conform caruia "judecatorii stagiari si procurorii stagiari care au sustinut cu succes un examen de cunoastere a limbii unei minoritati nationale pot solicita cu precadere numirea la judecatoriile in raza carora minoritatea respectiva are o pondere semnificativa".

In plus, cei doi deputati UDMR vor ca la instantele si unitatile de parchet pe a caror raze o minoritate nationala are o pondere mai mare de 20% sa fie numiti doar magistratii care cunosc acea limba minoritara. De asemenea, initiatorii propun eliminarea din lege a prevederii conform careia "Procedura judiciara se desfasoara in limba romana", urmand sa se specifice clar doar ca "actele procedurale se intocmesc in limba romana".

Propunerea legislativa a fost avizata negativ de Guvern, dar si de Consiliul Superior al Magistraturii, in conditiile in care, in prezent, justitiabilii au deja posibilitatea sa se exprime in fata unui tribunal in limba materna, prin intermediul unui interpret.

Probabil neconsiderandu-l suficient de important, Camera Deputatilor nu a dezbatut acest proiect de lege, el fiind adoptat tacit.

La Senat insa, initiativa a fost stopata inca din primul moment.

"Proiectul de lege a fost respins la Comisia Juridica cu un singur vot impotriva acestei decizii, al reprezentantului UDMR", a declarat senatorul PSD Toni Grebla, vicepresedintele comisiei, pentru Ziare.com.

In afara de faptul ca limba maghiara ar urma sa devina limba oficiala in justitie, Toni Grebla a criticat posibila "enclavizare" a Romaniei.

"Ar insemna ca judecatorii si procurorii declarati admisi la concursurile de intrare, de promovare si asa mai departe, pot sa opteze si au prioritate la repartizarea in judecatoriile si parchetele cu raza de activitate unde ponderea minoritatii respective este mai mare de 20%, ceea ce este inadmisibil pentru ca altfel ar trebui sa enclavizam Romania", a subliniat Toni Grebla.

In acest moment, raportul Comisiei Juridice care prevede respingerea legii a fost inaintat la Biroul Permanent pentru a intra pe ordinea de zi a Senatului, urmand ca BPN sa hotarasca luni cand il inscrie pe ordinea de zi, in functie de agenda, dar oricum in perioada imediat urmatoare.

"La Senat nu suntem legati de un termen. Dupa cum s-au exprimat prin vot in Comisia Juridica toate partidele parlamentare, eu cred ca in afara de UDMR restul vor vota pentru respingerea acestui proiect de lege in plenul Senatului", ne-a mai explicat senatorul PSD.

Citeste si:
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat marţi, la lansarea organizaţiei judeţene de Ilfov, că a hotărât să candideze la preşedinţia României, afirmând că îi este...
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Marcel Ciolacu a scris, marţi pe Facebook, că face un ultim apel către colegii din Coaliţie, înainte de şedinţa de miercuri. El spune că pensiile speciale care ne costă peste 2 miliarde de...