Troc in Coalitie: UDMR cedeaza Senatul si primeste sefia SGG

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 14:10
2708 citiri
Troc in Coalitie: UDMR cedeaza Senatul si primeste sefia SGG
Foto: Arhiva

PDL va primi voturile senatorilor UDMR pentru ca Vasile Blaga sa obtina presedintia Senatului in schimbul postului de sef al Secretariatului General al Guvernului (SGG), pozitie care a devenit vacanta vineri dupa ce Daniela Andreescu a fost demisa in urma unui scandal de presa.

Senatorii UDMR ar fi negociat "la sange" in cadrul sedintei de luni a Coalitiei, la finalul careia au decis ca PDL ia presedintia Senatului, iar UDMR primeste sefia SGG, a confirmat, vineri, presedintele UDMR, Kelemen Hunor. Informatia a fost confirmata, totodata, si de premierul Emil Boc.

"UDMR va prelua Secretariatul General al Guvernului (...) Il vom sustine pe Vasile Blaga la sefia Senatului", a anuntat Hunor, adaugand ca "de obicei, discutiile din coalitie raman in coalitie si noi nu transmitem presei ce am discutat pentru ca, intr-o coalitie, tot timpul trebuie sa faci compromisuri, care inseamna si intelegeri si empatie".

Intrebat daca Uniunea are deja un nume pentru SGG, liderul maghiar s-a limitat sa spuna ca "acest aspect este treaba interna a UDMR": "Vom discuta in zilele urmatoare. Este prematur sa discutam acum despre asta. Au fost mai multe discutii, cine, ce a cerut, de-o parte si de alta a coalitiei, dar noi am ajuns la aceasta concluzie cu PDL: ei Senatul, noi Secretariatul General al Guvernului".

Desi liderul UDMR a refuzat sa faca vreo nominalizare pentru SGG, pana acum se vehiculeaza doi candidati pentru functia de secretar general al Guvernului: actualul secretar general adjunct al Guvernului, Stefan Gati, si prefectul judetului Hunedoara, Attila Dezsi.

Vasile Blaga, propunerea Coalitiei la presedintia Senatului

Senatorul PDL Vasile Blaga e propunerea coalitiei de guvernare pentru presedintia Senatului, post ramas liber dupa revocarea lui Mircea Geoana. Nominalizarea sa a fost validata si de Biroul Permanent National al PDL. Propunerea USL pentru functia de presedinte al Senatului este Titus Corlatean.

Votul pentru presedintia Senatului va avea loc luni dupa-amiaza. Postul de secretar general al Guvernului a ramas liber vineri dupa ce Daniela Andreescu a fost revocata din functie, de premierul Emil Boc, dupa ce Agentia Nationala de Integritate a inceput verificarea in cazul acesteia.

Boc l-a demis pe secretarul general al Guvernului, dupa un scandal de presa

Presa a descoperit ca Daniela Andreescu a acordat spatii RA-APPS membrilor familiei.

Kelemen Hunor, deranjat de declaratiile lui Iulian Urban

Tot luni, liderul UDMR s-a aratat deranjat de "unele declaratii facute de unii membri ai PDL". Cu toate ca nu a spus la cine se refera mai exact, "membrul PDL" care a jignit Uniunea prin "nationalismul extrem", cum a marturisit ministrul Culturii, este senatorul democrat-liberat Iulian Urban.

Urban (PDL): Revocarea lui Geoana e neconstitutionala. Nu votez nici mort un candidat UDMR

"Noi am spus ca trebuie discutate toate aspectele, atat presedintia Senatului, cat si altele. Dorinta noastra de a avea un candidat a fost foarte mare si ne-au deranjat declaratiile colegilor de la PDL, care au spus ca un membru de la UDMR nu poate ocupa niciodata functia de presedinte al Senatului", a declarat Hunor.

Presedintele UDMR a revenit la sentimente mai bune dupa ce omologul sau, Emil Boc, i-a dat asigurari ca nu este pozitia oficiala a PDL: "Am inteles ca nu a fost pozitia oficiala a partidului. Daca presedintele Boc mi-a spus ca nu este pozitia oficiala a partidului, am inteles asta. Dar de fiecare data suntem deranjati de asemenea declaratiilor".

Urban a scris, recent, pe blogul personal, ca "nici mort" nu ar vota un candidat UDMR la sefia Senatului si s-a aratat indignat de aceasta pretentie a colegilor de coalitie.

I.U.

#UDMR vot presedinte Senat, #UDMR presedinte Secretariat General Guvern , #senatori