Presedintele UDMR Sf. Gheorghe, Antal Arpad, considera ca limba maghiara este "de facto" oficiala in Secuime, si ar trebui sa fie si ar trebui sa fie la fel in toata Transilvania.
Potrivit liderului maghiar, solicitarea Consiliului National Secuiesc (CNS) privind oficializarea limbii maghiare in Secuime nu este o noutate, intrucat si UDMR a vorbit de multe ori despre acest aspect, dar la nivelul intregii Transilvanii.
Marton Arpad, la TV Ziare.com: Maghiarii nu sunt oaspeti in aceasta tara
"In Secuime eu zic ca de facto limba maghiara e limba oficiala, sa fim seriosi. Deci, de fapt, in Secuime limba maghiara este oricum oficiala. Ca in anumite institutii militarizate acest lucru nu se aplica inca, este o problema, dar de facto eu spun ca in Secuime limba maghiara este limba oficiala. Ar trebui sa fie si de jure, dar nu numai in Secuime limba oficiala, ci in Transilvania, si asta a spus UDMR dintotdeauna, ca pe langa limba romana, si cea maghiara sa fie oficiala", a declarat joi Antal Arpad.
Radicalii autonomisti proclama maghiara "limba oficiala a Tinutului Secuiesc"
In opinia lui Antal Arpad, nu exista contradictii intre ceea ce vrea CNS si ceea ce vrea UDMR, si nici nu e vreo problema ca se mai face o adunare in care sa se aminteasca despre aceasta doleanta, pentru ca, la urma urmei, ideea este ca factorul de decizie la nivelul Parlamentului sa ia aceasta decizie si pentru Secuime si pentru Transilvania.
In alta ordine de idei, el sustine ca modificarea regiunilor nu ar trebui politizata sau etnicizata si spune ca este in interesul Romaniei sa fie modificate regiunile de dezvoltare.
"Eu cred ca Harghita, Covasna si Mures trebuie sa fie intr-o regiune, mai mult decat atat, sa formeze o regiune. Atat din punct istoric, cat si din punct de vedere geografic, economic, cultural, eu cred ca este o necesitate care eu cred nu trebuie nici politizata, nici etnicizata, nici discutata prea mult (...) Atunci cand etnicizam aceasta tema se nasc foarte multe temeri, foarte multe probleme care, cred eu, complica lucrurile si per total in primul rand vom avea de pierdut noi cei care traim aici romani si maghiari, iar, per total, va avea de pierdut Romania, pentru ca nu va putea atrage fonduri de la UE", a declarat Antal Arpad.
Romania ar putea fi impartita in 16 regiuni
Senatul a aprobat miercuri, tacit, o initiativa legislativa a parlamentarilor UDMR, prin care se propunea organizarea a cinci macroregiuni si infiintarea a saisprezece regiuni de dezvoltare, printre care se gaseste si cea care cuprinde judetele Covasna - Harghita - Mures.
Cele saisprezece regiuni de dezvoltare sunt Botosani - Suceava, Bacau - Iasi - Neamt - Vaslui, Braila - Buzau - Galati - Vrancea (macroregiunea I), Constanta - Tulcea, Bucuresti, Calarasi - Ialomita - Ilfov, Giurgiu - Teleorman, Dolj - Mehedinti - Olt (macroregiunea II), Gorj - Valcea, Arges - Dambovita - Prahova (macroregiunea III), Arad - Caras-Severin - Timisoara, Alba - Hunedoara, Sibiu - Brasov (macroregiunea IV) si Covasna - Harghita - Mures, Bistrita-Nasaud - Cluj - Maramures si Bihor - Salaj - Satu-Mare (macroregiunea V).
CNS a convocat pentru 12 martie, la Sfantu-Gheorghe, a doua Adunare a Alesilor Locali din Secuime, la care se va discuta despre proclamarea limbii maghiare ca oficiala in aceasta zona.