Cine este Rozalia Biro, propunerea UDMR pentru Ministerul Culturii - probleme cu ANI si DNA

Joi, 17 Iulie 2014, ora 14:59
5647 citiri
Cine este Rozalia Biro, propunerea UDMR pentru Ministerul Culturii - probleme cu ANI si DNA

Senatorul UDMR Rozalia Biro, propus de maghiari pentru functia de ministru al Culturii din care Kelemen Hunor urmeaza sa demisioneze pana la inceputul lunii august, a fost viceprimar al municipiului Oradea si are in prezent un dosar la DNA.

Presedintele UDMR Kelemen Hunor a anuntat, joi, pe langa faptul ca va candida la alegerile prezidentiale din toamna, ca o propune pentru functia de ministru al Culturii pe Rozalia Biro, senator si presedinte al Organizatiei de Femei a formatiunii politice.

Kelemen Hunor, candidatul UDMR la presedintia Romaniei. Cine va fi ministrul Culturii

Biro declara, cu o zi inainte sa fie nominalizata oficial la Cultura, ca isi doreste sa ocupe aceasta functie, precum si pe cea de vicepremier, adaugand ca va fi onorata sa o accepte daca va fi propusa in Consiliul Permanent al UDMR.

Presedintele femeilor din UDMR: As fi onorata sa fiu ministru al Culturii si vicepremier

Rozalia Biro are 49 de ani si a fost viceprimar al municipiului Oradea in perioada 2004-2012. In 2012 a fost aleasa senator intr-un colegiu din judetul Bihor, unde populatia este majoritar de etnie maghiara.

In 2013 a fost desemnata presedintele Organizatiei de Femei a UDMR, iar din 2007 ocupa functia de sef al Consiliului Reprezentantilor Unionali, aleasa la acea vreme in locul avocatului Frunda Gyorgy.

Dosar la DNA

Rozalia Biro este cercetata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din anul 2012 pentru abuz in functie. Dosarul DNA are la origine un raport al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care a acuzat-o in 2010 de conflict de interese.

ANI a constatat ca, in anul 2006, Biro, in calitatea de viceprimar al municipiului Oradea, a aprobat inchirierea unui imobil din centrul orasului de catre Fundatia Partium, ea numarandu-se printre fondatorii acestei organizatii si fiind membru in Consiliul de Administratie.

Senatorul UDMR a cerut in instanta anularea raportului de incompatibilitate intocmit de ANI, insa in 2012 a pierdut procesul. Asadar, Biro este cercetata in prezent in acest dosar.

Rozalia Biro a vorbit despre acest dosar, joi, la scurt timp dupa ce Kelemen Hunor a anuntat oficial ca ea este propunerea UDMR pentru ministerul Culturii.

"Nu sunt incompatibila, ci in conflict de interese. Din 2010, DNA-ul analizeaza acest caz. ANI a sesizat trei aspecte. Din acestea trei, DNA a analizat doua si mi-a spus ca nu stau in picioare. A mai ramas un caz, conflictul de interese", s-a aparat Biro.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...