Criza coalitiei, incheiata: HG privind UMF Targu Mures, aprobata

Luni, 12 Martie 2012, ora 21:29
5498 citiri
Criza coalitiei, incheiata: HG privind UMF Targu Mures, aprobata

Premierul Ungureanu si liderii UDMR au convenit, luni seara, ca proiectul hotararii de guvern privind infiintarea unei linii maghiare de invatamant la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures sa fie aprobat marti de Guvern, in prima lectura, si lansat in dezbatere timp de zece zile.

"A fost luata decizia ca proiectul sa fie aprobat marti in Guvern in prima lectura si sa fie lansat apoi in dezbatere publica timp de zece zile, dupa care va fi dat avizul final", conform unor surse oficiale, citate de Mediafax.

Proiectul a fost deja inclus pe ordinea de zi a sedintei Executivului de marti, completata in premiera cu o categorie denumita "proiecte urgente", astfel incat sa nu existe o lista suplimentara, conform solicitarii premierului Ungureanu.

Reuniune de urgenta la Guvern pe tema UMF Targu Mures

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a revenit, luni seara, la Guvern pentru a se asigura ca proiectul hotararii privind infiintarea unei linii maghiare de invatamant la UMF Targu Mures va fi inclus pe ordinea de zi a sedintei de marti a Executivului in forma convenita imediat dupa reuniunea coalitiei.

Parlamentarii UDMR nu participa la sedintele de plen ale Camerei Deputatilor si Senatului, asteptand adoptarea hotararii de guvern privind UMF Targu Mures.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat anterior ca in coalitie s-a decis, luni, elaborarea unei hotarari de Guvern pentru infiintarea unei linii maghiare de invatamant la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, aceasta urmand sa intre in sedinta de Guvern de marti.

PDL si UDMR: Facultatea in maghiara la Targu Mures e in Legea Educatiei

La randul sau, vicepremierul Marko Bela (UDMR) a declarat agentiei MEDIAFAX, dupa reuniunea coalitiei, ca hotararea de infiintare a unei noi facultati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures va fi adoptata marti de Guvern si va asigura predarea in limbile maghiara si engleza in cadrul acestei structuri.

"Am reusit sa ajungem astazi la o intelegere si maine Guvernul va adopta o hotarare privind infiintarea unei noi facultati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie. Va fi o noua facultate care va functiona in limbile maghiara si engleza si va cuprinde medicina si farmacia in limba maghiara, dar si medicina in limba engleza si alte cateva specialitati, deci va fi o facultate mai ampla", a afirmat Marko.

UDMR boicoteaza Parlamentul pana se adopta HG pentru UMF Targu Mures

Intrebat daca Guvernul nu se teme de faptul ca Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures ar putea avea o opinie contrara. Marko Bela a precizat ca infiintarea noii facultati reprezinta atributia Executivului.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures, Constantin Copotoiu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca nu crede ca va fi emisa o hotarare de Guvern privind infiintarea unei linii maghiare de invatamant, insa, daca va fi cazul, HG respectiva poate fi atacata in justitie.

Citeste si:
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Fostul lider al USR Dan Barna a analizat joi, 27 ianuarie, situația politică în care a ajuns PNL în urma coaliției cu PSD. Acesta a vorbit și despre neînțelegerile din partidul din care...
Consilieră USR agresată fizic de doi ”colegi” de la PNL și PMP. "Și dacă fac pușcărie, o bag în scaun cu rotile"
Consilieră USR agresată fizic de doi ”colegi” de la PNL și PMP. "Și dacă fac pușcărie, o bag în scaun cu rotile"
Un consilier local ales pe listele USR în localitatea Mogoșoaia, ar fi fost agresat de doi colegi de consiliu local, membri PMP și PNL, în cadrul unei ședințe de comisie ce a avut loc...