Eckstein Kovacs: UDMR este cel mai macho partid

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 16:24
2126 citiri
Eckstein Kovacs: UDMR este cel mai macho partid

Consilerul prezidential Peter Eckstein Kovacs s-a plans, in cadrul unei dezbateri, de slaba reprezentare in politica a femeilor si ca UDMR este "cel mai macho partid", in timp ce colegul sau de la Cotroceni, Sebastian Lazaroiu, spune si el ca in politica romaneasca este prea mult testosteron.

Prezent la o dezbatere intitulata "Vina sau virtute: ce cauta femeile in politica romaneasca?", organizata de Institutul de Studii Populare, consilierul prezidential Peter Eckstein-Kovacs a facut o comparatie statistica fata de alte tari a prezentei femeilor in politica romaneasca, remarcand nivelul scazut comparatic cu state ca Rwanda, in care peste 50% dintre parlamentari sunt femei, sau chiar Etiopia, unde este de peste 20%. Situatia este la fel de proasta si la nivel guvernamental, a mai aratat el.

"In afara de figura luminoasa a doamnei Udrea, alte femei ministru nu avem", a constatat Eckstein. El a relatat si experienta pe care a avut-o in UDMR, cel mai reticent partid in promovarea femeilor.

"Cand am propus o cota pentru femei, de la pupitrul Congresului, cei din UDMR au venit cu niste bancuri macho. UDMR e cel mai macho partid din Romania. Acum avem doua deputate UDMR care au intrat prin grija calculatorului, prin redistribuire", a spus Eckstein afirmand ulterior ca este nevoie ca listele de partid sa fie respinsa la inscriere daca nu au cote rezervate femeilor.

Lazaroiu: E prea mult testosteron in politica

In schimb, Sebastian Lazaroiu a spus ca, initial, a avut retineri fata cote rezervate femeilor pe listele din alegeri.

"Am avut o retinere fata de sistemul cotelor care nu face decat sa consolideze pozitia de inferioritate a femeilor fata de barbati in politica. Cand ajungi intr-o pozitie aleasa printr-un sistem de cote, intotdeauna vei fi primit ca inferior. Uitati-va la situatia celor alesi cu majoritate de peste 50% in colegiile uninominale care se considera superiori celor care au intrat prin redistribuire", a spus consilierul prezidential.

El a admis apoi ca femeile sunt subreprezentate. "Eu chiar cred ca avem prea mult testosteron in politica si avem nevoie de mai multa tandrete. Cred ca femeile sunt mult mai corecte si mult mai constiincioase si in politica pot face treaba mai buna decat barbatii", a aratat Lazaroiu.

In ceea ce priveste faptul ca femeile ar fi discriminate la desemnarea pentru a candida, Lazaroiu a dezaprobat aceasta teza afirmand ca, din experienta sa personala, decidentii politici aleg persoanele despre care cred ca au sanse sa castige, indiferent de sexul lor.

In schimb, consilierul prezidential a spus ca stereotipul "femeile nu voteaza femei" poate fi demontat chiar prin alegerile din colegiul 19 unde, cu doua candidate, au venit mai multe femei la vot decat barbati, in conditiile in care de obicei, mai multi barbati vin sa voteze decat decat femei.

De asemenea, variabila sex din sondaje are o relevanta mult mai mica decat cele legata de varsta, educatie, rezidenta in ceea ce priveste optiunile electorale. "Din ultimele variabile, pot deduce uneori cu ce partid va vota o persoana. Din variabila legata de sex, nu am niciun indiciu privind preferintele electorale", a spus Lazaroiu.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...