Ziare.com

Iuliu Winkler: Romania exporta prea multa forta de munca

Sambata, 12 Iulie 2008, ora 17:15

   

Iuliu Winkler: Romania exporta prea multa forta de munca
Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a apreciat, sambata, la lucrarile taberei de vara de la Baile Tusnad, ca tara noastra exporta prea multa forta de munca si a afirmat ca este nevoie de masuri concrete care sa faca Romania atractiva pe piata europeana a muncii.

"Guvernul, institutiile statului, clasa politica sunt raspunzatoare pentru oprirea deficitului de capital uman care, dupa cum o arata tendintele, se va adanci in urmatorii ani" a avertizat europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE-DE), citat de NewsIn.

Iuliu Winkler a subliniat faptul ca Romania trebuie sa devina o tara importatoare de locuri de munca. "Avem nevoie de acele investitii straine care sa genereze plus valoare, de exemplu in domeniul cercetarii, creatiei, in IT", a precizat parlamentarul european.

El a aratat ca statisticile oficiale indica faptul ca 1,8 milioane de romani muncesc peste hotare, dar, in opinia sa, cifra depaseste cu mult 2 milioane. Iuliu Winkler a mai declarat ca migratia fortei de munca afecteaza si comunitatea maghiara, afirmand ca aproximativ 10% din cei 1,5 milioane de maghiari din Romania ar lucra peste hotare.

Conform europarlamentarului, deficitul de forta de munca este estimat la 100.000 de persoane. "In opinia mea, in doi sau trei ani, deficitul va depasi 500.000 de persoane si nu este vorba doar de locuri de munca de calificare joasa sau medie, cum ar fi cele din domeniul constructiilor sau similare, ci de locuri de munca din domenii de inalta tehnicitate, in IT, consultanta economica sau juridica, in management. Este nevoie de masuri concrete care sa faca din nou Romania atractiva pe piata europeana a muncii", a subliniat Iuliu Winkler.

El apreciaza faptul ca tinerii au posibilitatea de a se perfectiona profesional in state membre ale UE, dar spune ca trebuie gasite solutii pentru a-i determina sa aleaga sa munceasca in Romania.

"Mobilitatea fortei de munca reprezinta o oportunitate pentru tineri. Azi, tinerii au posibilitatea de a studia, de a se perfectiona profesional si de a munci in oricare dintre statele membre ale Uniunii Europene. In acelasi timp, apare problema emigratiei si a faptului ca cea mai valoroasa parte a fortei de munca din Romania alege sa lucreze in strainatate", a afirmat europarlamentarul.

"Dincolo de declaratiile patriotarde este nevoie de masuri concrete. In acest sens, salut faptul ca Guvernul a adoptat prin ordonanta de urgenta Legea investitiilor si cred ca si aceasta va contribui la crearea de noi locuri de munca, fapt care, in perspectiva, ar putea opri si chiar ar putea determina un proces reversibil in sensul migratiei fortei de munca romanesti", a mai spus parlamentarul european.

La dezbaterea "Romania in UE. Oportunitati pentru tineri in UE" au participat europarlamentarii Monica Iacob-Ridzi (PD-L, PPE-DE) - presedintele Organizatiei de Tineret a PD-L, Titus Corlatean (PSD, PSE) - secretar general al PSD, Magor Csibi (PNL, ALDE) - vicepresedinte al TNL, precum si Sogor Csaba (UDMR, PPE-DE).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1614 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

locuri de munca sunt,dar salariile lasa de dorit

 

Gyla !

A pierdut cineva metodele de retinerea fortei de munca in tara de ne sfatuiesti sa le cautam ,sa le gasim si sa le aplicam desigur ? Stiu ca UDMR in permanenta a fost la guvernare dupa 1989 si ma intreb;Cum ati facut ca ati pierdul metodele de retinerea populatiei in tara ?.Voi le ati pierdut si puneti pe altcineva sa vi le gaseasca ? Bizara judecata de politician ! Bine ca nu-i trasezi sarcina si lui Basewscu !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor