Marele castigator al marii rupturi (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 10:41
7045 citiri
Marele castigator al marii rupturi (Opinii)

PNL si PSD ies, in mai mare sau mai mica masura, sifonate din ruptura USL. Cred ca socoteala corecta pentru ambele partide nu este cine a castigat razboiul. Este cine a inregistrat pierderile cele mai mici.

Pentru ca impresia generala lasata de acest scandal este ca s-au despartit din cauza unor functii. Scandalul a decurs atat de sinuos, cu atat de multe conditii adaugate, retrase, contrazise, incat nimeni nu mai poate spune exact de ce s-a rupt USL, de fapt, dincolo de paruiala pe functii. Iar pentru electoratul USL efectul poate fi zdrobitor.

Liberalii sunt acum mai degraba euforici. Racoriti. Se simt invingatori. Sunt plini de adrenalina. Sa vedem cum vor fi peste doua saptamani, sa zicem, cand PSD poate incepe epurarea om cu om. Pactizezi? Ramai. Nu pactizezi? Pleci.

Cel mai probabil, intr-o luna, nu va mai ramane picior de liberal nu numai prin ministere, dar nici macar prin vreo deconcentrata. Atunci probabil ca ultimul mesaj, inlacrimat, al lui Victor Ponta va suna altfel:

"In calitate de sef al Guvernului, investit prin votul majoritatii USL, care a primit votul de incredere si speranta al majoritatii populatiei, este de datoria mea sa fac un apel inainte de Delegatia Permanenta catre partenerii liberali, un apel de a salva USL, de a continua sa guvernam impreuna si sa ducem la indeplinire obiectivele noastre. (...) Am disponibilitatea totala de a discuta, pana in ultimul moment, tot ce poate fi identificata ca o solutie pentru continuarea USL. Da, vreau sa ii numesc in functie pe toti cei care au fost propusi de PNL pentru functiile pe care le-am stabilit impreuna, da, imi doresc sa lucrez cu Klaus Iohannis. Daniel Constantin a renuntat la solicitarea de a fi vicepremier."

Calin Popescu Tariceanu pare sa astepte exact acest moment, votand impotriva iesirii de la guvernare si calificand decizia drept pripita. Dl. Tariceanu nu a uitat ca a platit cu functia faptul ca PNL a ramas in afara guvernarii in 2008, tocmai pentru ca domnia sa a conditionat refacerea aliantei cu PDL de pastrarea pentru sine a functiei de premier. Spera pe atunci sa devina liderul Opozitiei. Va suna cunoscut? Cred ca si domniei sale.

Este, asadar, de asteptat ca, dupa ce trece efectul adrenalinei, liberalii sa simta cu adevarat durerea si spasmele rupturii care se va materializa brusc in decuplarea de la toate resursele.

Grija principala a PSD este sa-si constituie rapid o majoritate sigura. Si nu ma indoiesc ca lucreaza intens la acest lucru. Nu ma indoiesc ca PSD avea in vedere, la randul sau, ruptura, dar, am mai spus-o, cred ca ea a devenit prematura.

De ce spun ca o avea in vedere? Va aduceti aminte momentul imediat alegerilor din 2012 cand, spre stupoarea liberalilor, Victor Ponta a intins o mana UDMR care s-ar fi putut materializa in cooptarea maghiarilor in marea coalitie daca nu se opunea furibund PNL. Putina lume a inteles atunci de ce a facut Victor Ponta acel gest. Eu cred ca l-a facut exact gandidu-se la ruptura inevitabila, pentru ca probabil social democratii nu aveau nicio clipa de gand sa-l sustina pe Crin Antonescu la prezidentiale.

Si, uite asa, ajungem la castigatorul care a stat cuminte pana acum, pentru ca are si exercitiul, si pragmatismul rabdarii. UDMR.

Maghiarii au ajuns din nou in pozitia pe care o adora: sunt esentiali pentru guvernare. Asa cum erau si pentru Guvernul Nastase, din care nu au facut parte, dar pe care l-au sustinut. Asa cum au fost si in guvernele Tariceanu, Boc si Ungureanu. Acum sunt poate mai necesari ca niciodata, daca PSD nu vrea sa riste nimic.

UDMR nu s-a lasat din prima. A anuntat ca asteapta terminarea scandalului in familie. Firesc. Pretul creste pe masura ce situatia devine mai critica. Ilie Sarbu s-a grabit sa anunte ca exista deja un protocol. Nem!, a raspuns rapid UDMR, pe mai multe voci. Nu mai exista, trebuie altul nou nout. Si cred ca el va aparea.

Mai mult, cred ca el va aduce o prada foarte bogata pentru UDMR. Poate mai bogata ca niciodata, tocmai intr-un an dublu electoral. Si nu ma indoiesc ca politicienii maghiari, cu adevarat profesionisti, calmi si pragmatici, vor sti sa-si joace cartea perfect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#PSD UDMR guvern, #Guvern Ponta UDMR, #rupere USL , #stiri UDMR