Oua verzi si cu sigla UDMR, oferite dupa slujba de Pastele Catolic in Bistrita

Duminica, 31 Martie 2013, ora 18:30
3440 citiri
Oua verzi si cu sigla UDMR, oferite dupa slujba de Pastele Catolic in Bistrita
Foto: timponlie.ro

Peste 500 de oua vopsite in verde si avand cate un abtibild cu sigla UDMR au fost impartite, duminica, la iesirea din biserici, etnicilor maghiari din Bistrita care sarbatoresc Pastele, initiativa apartinand organizatiei judetene a UDMR.

Presedintele UDMR Bistrita-Nasaud, Decsei Attila, a declarat, duminica, ca este al patrulea an consecutiv in care filiala imparte, de Paste, oua vopsite etnicilor maghiari.

"UDMR Bistrita-Nasaud obisnuieste sa-i felicite pe etnicii maghiari de Craciun si de Paste. Pana in urma cu cativa ani, trimiteam felicitari la ambele sarbatori. Apoi, de circa patru ani, am zis sa nu trimitem felicitari de doua ori intr-un an si, de Paste, sa le dam oamenilor cate un ou vopsit", a spus Decsei Attila.

El a mentionat ca, in primul an, s-au facut oua rosii, dar incepand cu al doilea an, membrii UDMR Bistrita-Nasaud s-au gandit sa faca oua verzi.

"Cumparam ouale cu bani de la organizatia judeteana, din magazin, doamnele de la Organizatia de Femei a UDMR le vospesc, pun pe fiecare cate un abtibild cu sigla UDMR si apoi, in ziua de Paste, le impartim la iesirea din biserici. Sunt mai multi etnici maghiari decat ouale pe care le impartim noi, stim asta. Ideea noastra este sa ajunga un astfel de ou in fiecare familie", a declarat Decsei.

Duminica, s-au impartit astfel de oua la iesirea din bisericile romano-catolica, reformata, evanghelica si chiar la cea baptista.

"Mergem peste tot unde sunt etnici maghiari si le impartim oua la iesirea de la slujba. Ne bucuram sa oferim fiecarei familii, din partea noastra, un simbol al Pastelui", a afirmat Decsei Attila.

La Biserica romano-catolica de pe strada Gheorghe Sincai din Bistrita, unul dintre locurile in care UDMR a impartit oua verzi cu sigla sa, credinciosii au adus cosuri cu mancare pentru a fi sfintite de preot. In cosuri erau oua rosii, vin, cozonaci, pasca si alte bunatati pregatite pentru aceasta sarbatoare.

In timpul Liturghiei, parintele paroh Gered Peter i-a indemnat pe credinciosi sa fie optimisti fiindca sarbatoarea Pastelui este una a luminii si sperantei.

Tot duminica, la ora 12:00, la Bistrita s-au putut auzi toate cele trei clopote din turnul Bisericii Evanghelice.

Conform ultimului recensamant, in Bistrita-Nasaud traiesc aproape 15.000 de romano-catolici si reformati care sarbatoresc Pastele cu cinci saptamani inaintea ortodocsilor.

Citește și:
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României încasează lunar aproximativ 2.500 de euro pentru a lua cele mai bune decizii pentru cetățeni din fruntea ministerelor pe care le conduc, însă nu toți trăiesc doar din...
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Ministrul de interne al Cehiei, Vik Rakusan, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat joi seară, 8 decembrie, că Cehia va continua să lupte pentru aderarea României şi...