Protest la Congresul UDMR: Ungurii vor cursuri practice in maghiara la UMF Tg. Mures - UPDATE

Sambata, 25 Mai 2013, ora 12:04
2041 citiri
Protest la Congresul UDMR: Ungurii vor cursuri practice in maghiara la UMF Tg. Mures - UPDATE

Mai multe persoane imbracate in halate albe de medic protesteaza, sambata, la intrarea in curtea Salii Sporturilor din Miercurea Ciuc, unde are loc Congresul UDMR, fata de neinfiintarea liniei maghiare la UMF Targu Mures, si ii cer premierului Victor Ponta sa se implice in rezolvarea problemei.

Persoanele care protesteaza, sambata, la intrarea in curtea Salii Sporturilor din Miercurea Ciuc, unde a inceput Congresul UDMR, sunt imbracate in halate albe de medic, pe care scrie, in limbile romana si maghiara, "Invatamant integral in limba materna la UMF Targu Mures" si "Legea Educatiei nu se discuta, se aplica".

Protestatarii, care au umbrele portocalii, l-au intampinat pe premierul Victor Ponta, care participa ca invitat la Congresul UDMR, cu un banner in limbile engleza si romana, cu mesajul "Legalitate in UMF Targu Mures. Cerem interventia Guvernului Romaniei pentru respectarea Legii Educatiei Nationale cu privire la organizarea invatamantului universitar in limba minoritatilor".

Adam Valerian, organizatorul protestului, a declarat ca trebuie sa se accepte ca derularea cursurilor practice la UMF Targu Mures sa se faca si in limba maghiara si in limba romana.

"Este foarte important ca premierul Victor Ponta sa faca tot posibilul ca la Targu Mures protocolul incheiat de comun acord intre reprezentantii invatamantului de limba romana si maghiara sa fie respectat. Ii cerem sa se implice in infiintarea liniei de studiu in limba maghiara la UMF Targu Mures, cu departamente in limba maghiara, si sa se accepte ca derularea cursurilor practice sa se faca si in limba maghiara si in limba romana", a spus Adam.

Protestul este autorizat de Primaria Miercurea Ciuc.

Cel de-al XI-lea Congres al UDMR a inceput, sambata, la Miercurea Ciuc, fiind cel mai mare din istoria Uniunii. La congres participa, ca invitati, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, presedintele PDL, Vasile Blaga, liderul Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, precum si politicieni din Ungaria.

In luna aprilie, Hotararea de Guvern din martie 2012 privind infiintarea unei noi facultati in cadrul UMF Targu Mures, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza, a fost anulata de Curtea de Apel Targu Mures - instanta care anul trecut suspendase aplicarea acestui act normativ -, decizia nefiind insa definitiva.

Hotararea de Guvern privind infiintarea liniilor maghiare de studii la UMF din Targu Mures fusese aprobata la sfarsitul lunii martie 2012 de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea ca la universitate va fi infiintata o noua facultate, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza.

Aplicarea HG a fost suspendata, in 4 mai 2012, in urma unei decizii a Curtii de Apel Targu Mures, care a admis o solicitare in acest sens formulata de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a declarat recurs fata de sentinta de suspendare a HG, insa ulterior Guvernul Ponta a retras actiunea.

Respectiva HG a fost una dintre temele motiunii de cenzura a USL in urma careia a cazut Guvernul Ungureanu.

UPDATE: In replica, premierul Victor Ponta a explicat, in discursul tinut la Congresul UDMR, ca se poarta discutii pentru rezolvarea problemelor de la UMF Targu Mures, insa oficialii ministerului se lovesc de orgoliile locale.

"In ceea ce priveste UMF Targu Mures, in fiecare saptamana unul dintre cei doi ministri ai Educatiei si Cercetarii au fost la Targu Mures, au dus batalii. Eu cred ca exista solutii, care se lovesc de orgolii si interese particulare. Vreau sa cred ca toate solicitarile si drepturile legitime sunt respectate, in acelasi timp vreau sa va rog sa fim parteneri in acest proiect. Nu cred ca o simpla confruntare intre profesorii romani si maghiari este solutia buna, cred ca solutia buna trebuie sa fie in interesul studentilor care studiaza la UMF Targu Mures si cred ca impreuna cu dumneavoastra trebuie sa gasim solutiile", a spus premierul.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....