"Scandalul Orban" din Parlament: Vezi reactiile liderilor UDMR

Vineri, 18 Martie 2011, ora 10:12
3727 citiri
"Scandalul Orban" din Parlament: Vezi reactiile liderilor UDMR
Foto:Corect News

Liderii UDMR au reactionat critic la scandalul provocat de reprezentantii Opozitiei in Parlament joi, la votul pentru motiunea de cenzura pe Codul Muncii, cand au cerut sa se adopte o condamnare a ceea ce credeau ca sunt declaratiile iredentiste ale premierului Ungariei, Viktor Orban.

Astfel, toti au fost de parere ca actiunea reprezentantilor Opozitiei a fost mai degraba un joc politicianist, care sa ascunda faptul ca motiunea de cenzura si protestele din strada au avut un efect minim. In timp ce unii dintre liderii UDMR s-au aratat ingaduitori fata de jocul Opozitiei, altii au considerat ca acesta inacceptabil si au condamnat alunecarea spre panta nationalista.

Marko Bela: "Scandalul Orban" din Parlament, dovada ca istoria nu e ireversibila

Fostul presedinte al UDMR, Marko Bela, a declarat ca scandalul provocat de Opozitie in Parlament, cu ocazia motiunii de cenzura, in care a acuzat faptul ca premierul Ungariei, Viktor Orban, ar fi facut declaratii iredentiste si antiromanesti, risca sa duca la stricarea relatiilor interetnice din Romania.

"Eu ceea ce am avut de spus ieri, am spus in Parlament. as putea sa adaug ca, pentru mine, ceea ce s-a intamplat ieri a fost o dovada ca niciodata nu putem considera ca istoria e ireversibila si ca in domeniul relatiilor etnice exista pericolul de a fi stricate daca nu suntem vigilenti si responsabili", a spus senatorul UDMR pentru Ziare.com.

In opinia sa, Opozitia a recurs la starnirea unui scandal pentru a nu se vedea ca motiunea nu are sanse, dar si pentru a pune Coalitia de guvernare intr-o situatie dificila.

"Propunerea totusi a avut si menirea de a incolti majoritatea guvernamentala sau de a devia dezbaterea intr-o directie mai spre placul Opozitiei intr-o directie mai nationalista", a adaugat Marko Bela.

Intrebat daca acest incident a contribuit la stricarea relatiilor, Marko Bela a raspuns "Nu, pentru ca a avut totusi loc o dezbatere si s-a evitat adoptarea unei declaratii pripite".

Miercuri seara, la dezbaterea motiunii de cenzura, Opozitia a propus un vot prin care Parlamentul sa condamne ceea ce spuneau ca ar fi declaratiile iredentiste ale premierului Ungariei, Viktor Orban. In cele din urma, votul a fost amanat, iar a doua zi ambasada Ungariei a trimis o pozitie in care explica faptul ca liderul maghiar nu a facut declaratiile incriminate, prezentand ca dovada textul oficial al declaratiei.

Vezi adevaratul discurs al premierului Ungariei

Frunda: Au incercat sa rupa UDMR de coalitie

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat ca Opozitia a avut doua scopuri cu propunerea de adoptare a declaratiei de condamnare a presupusului mesaj al premierului Ungariei, Viktor Orban: ca prim scop ruperea coalitiei de guvernare, iar ca al doilea, curtarea electoratului nationalist.

"Au avut doua scopuri, in opinia mea: sa creeze disensiuni in cadrul Coalitiei, fie sa mangaie coarda nationalista a unor deputati si senatori din coalitia guvernamentala sau chiar sa rupa UDMR de Coalitie. A la long, incearca sa castige electoratul de dreapta si extrema dreapta, acest electorat e oricum pe la 10%", a spus Gyorgy Frunda pentru Ziare.com.

In schimb, el a laudat in schimb atitudinea liderilor USLR, Victor Ponta si Crin Antonescu, precum si pe cea a fostilor premieri, Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu.

Intrebat daca reactiile USL vor duce la tensionarea relatiilor cu UDMR si minoritatea maghiara, Frunda a raspuns "Nu cred, pentru ca interventiile celor doi presedinti de partid au fost declaratii echilibrate, care nu dadeau de inteles ca se vede o astfel de abordare a problemei".

"Eu cred ca decizia majoritatii parlamentare de a amana pe saptamana viitoare discutia e o decizie inteleapta. Nu e voie ca pe baze sentimentale, sa decidem pe picior. Trebuie sa avem in vedere evolutia absolut pozitiva a relatiilor dintre Romania si Ungaria. Lucrurile trebuiesc continuate si aceasta tendinta pozitiva nu trebuie slabita"

"Nu toti oamenii politici se bucura de relatiile bune dintre Romania si Ungaria. Nu cred ca exista o politica a unui partid, un scop politic declarat. De la o scrisoare care e absolut neutra, ba chiar prietenoasa la adresa Romaniei, sa spui ca e iredentista, e prea mult.

"Parlamentari individuali exista, dar discursul si mesajul pe care l-au dat liderii din USL e pozitiv, mesajul pe care l-au dat cei doi fosti prim ministri e absolut pozitiv. Cred ca in Romania exista o clasa politica echilibrata, la fel si in Ungaria", a mai spus Gyorgy frunda.

Olosz Gergely: Santaj inacceptabil, comportament iresponsabil

Deputatul UDMR Olosz Gergely a caracterizat drept "santaj la adresa UDMR" incercarea Opozitiei de a impune un vot impotriva presupusului mesaj al premierului Ungariei, Viktor Orban.

"Va dati seama ca astfel de comportament si cum au incercat sa santajeze UDMR e o chestie inacceptabila si nu va aduce nimic pozitiv nici tarii, nici vietii parlamentare. Deocamdata, pot sa va spun ca coalitia funcioneaza bine si va functiona si mai bine in continuare", a spus Olosz Gergely pentru Ziare.com.

"Dupa cum stiti foarte bine, a fost interpretat gresi mesajul domnului prim ministru al Ungariei. Mesajul sau nu contine niciun element din ce a fost prezentat in Parlament. Opozitia a incercat sa faca un scandal pentru a nu se vedea ca motiunea nu va trece. A fost o traducere si o interpretare gresita a mesajului domnului Orban, dar scopul Opozitiei a fost sa fie o disputa intre partenerii de coalitie, dar nu s-a reusit", a mai spus fostul candidat la sefia UDMR.

Credeti ca a incercat sa rupa UDMR de coalitie? "Da, au incercat asa ceva."

Olosz Gergely crede ca e posibil ca USL sa se foloseasca de nationalism in alegeri, dar "in acest secol aceste lucruri nu vor tine." El a adaugat ca sunt oameni interesati sa aduca atingere relatiilor cu Ungaria, dar "avem insa o istorie de 20 de ani ale caror rezultate nu pot sa fie contestate."

El l-a acuzat mai ales pe liderul PNL, Crin Antonescu, pentru reactia din Parlament, considerand totodata ca liderii USL au avut un comportament iresponsabil.

"Eu nu pot sa zic nimic de Ponta, ca nu am auzit...dar domnul Antonescu si comportamentul de ieri si interpretarea gresita facuta poate sa aduca atingere relatiilor dintre Romania si Ungaria, minoritate si majoritate, dar si intre USL si UDMR. Un lider are o responsabilitate faa de poporul roman, iar comportamentul iresponsabil de care au dat dovada liderii USL subliniaza ca le e indiferent ce se intampla in tara pentru a-si atinge obiectivele politice", a incheiat Olosz Gergely.

Cu toate astea, el crede ca "relatia majoritate-minoritate e foarte buna, nu au mai fost probleme etnice in ultimul timp, iarliderii UDMR au demonstrat ca sunt capabili sa conduca tara si sa lucreze pentru binele tuturor."

Verestoy: Maghiarii sunt parte din aceasta tara, cetateni loiali

Senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat ca, desi USL se foloseste in mod politicianist de atacuri nationaliste, asa cum s-a intamplat si la votul pentru motiunea de cenzura pe Codul Muncii, relatiile dintre romanii si maghiarii din Romania sunt bune, iar cei din urma au demonstrat ca sunt cetateni loiali ai acestei tari.

Intrebat daca cei din Opozitie se folosesc de latura nationalista, el a raspuns: "Din pacate da, desi e o moneda care s-a devalorizat, poate fi folosita pe moment. Vor mai incerca, dar efectul nu mai e acelasi, Mentalitatea poporului s-a schimbat in acesti 20 de ani de zile. Convietuirea intre maghiari si majoritate s-a schimbat profund. Nu e numai o lozinca faptul ca maghiarii sunt parte din aceasta tara, sunt cetateni loiali si chiar utili, sunt lucruri acceptate aproape in unanimitate in poporul roman. Nu mai exista sansa, sper sa nu mai existe sansa a aprinde focul nationalismului", a declarat senatorul UDMR pentru Ziare.com.

El a explicat propunerea Opozitiei de a vota o condamnare a declaratiilor premierului Ungariei, care de fapt nu ar fi avut nicio legatura cu cele acuzate de USL, a fost destinat ascunderii faptului ca motiunea si protestele din tara au esuat in mod evident.

"Eu sunt convins ca cei din Opozitiei si-au dat seama ca aceasta motiune e nu numai nefondata, dar nici sustinere nu are. Cand marea demonstratie s-a transformat intr-o mica adunare si protestatarii au inceput sa plece chiar cand a inceput discursul premierului, au incercat si au reusit sa creeze o falsa problema. Au incercat sa forteze un vot in care sa aiba un succes relativ, problema necontand de fapt. Orice declaratie de acest gen care sa fie asumata de Parlament are o procedura. A incalca grosolan procedurile inseamna a incalca ideea si principiile parlamentarismului", a spus Verestoy.

"Discursurile liderilor USL au fost politicianiste. Eu nu stiu ce a auzit domnul Frunda pozitiv in discursurile liderilor. Ma refer, in schimb, la discursul foarte cumpatat si competent ale domnilor fosti prim ministri. Daca stati sa analizati cum au prezentat problema, au reusit doar sa faca o legatura mai stransa intre UDMR si PD-L. Daca au urmarit un scop, nu putea sa fie acesta, de a crea diversiun in coalitie."

Verestoy Attila s-a declarat insa foarte incantat la modul cum au evoluat relatiile dintre romanii si maghiarii din Romania, dar si cele dintre Bucuresti si Budapesta.

"Noi suntem foarte sensibili la nuantele din declaratie, suntem utili in a preveni situatiiile tensionate. Ma refer la publicul roman si maghiar, laolalta. Am devenit o tara mai europeana in ultimii ani si nivelul de toleranta a crescut sensibil. Eu sunt convins ca relatiile dintre cele doua tari sunt mai profunde si pe mai multe straturi decat a fi contaminate, distruse de o reactie politica de moment. Sunt relatii profunde, in care sunt implicati o multitudine de cetateni.

Intrebat daca vor continua aceste gesturi nationaliste, UDMR se indeparteaza de USL, Verestoy a raspuns: "Da. Si cred ca nu vor mai continua."

Lakatos: Scandalul, provocat de "descreieratul" care l-a spanzurat pe Iancu

Senatorul UDMR Peter Lakatos a declarat ca Csibi Barna, etnicul maghiar care a "spanzurat" de gat o papusa care-l infatisa pe Avram Iancu, la Miercurea Ciuc, e "un descreierat" si ca acesta a incercat sa faca o provocare, ducand si la un scandal in Parlament.

"In Parlament, a fost o situatie absolut jenanta de la atmosfera creata de un descreierat din Miercurea Ciuc cu acea inregistrare postata pe YouTube, condamnabila, nici nu mai merita sa discutam despre aspectul acesta decat ca trebuie condamnat si organele statului sa ia masurile care se impun", a declarat Lakatos pentru Ziare.com.

El a mai caracterizat gestul lui Csibi Barna drept "o provocare", care apoi a fost speculata de unii reprezentanti ai Opozitiei, alaturi de presupusul mesaj iredentist al premierului Ungariei, Viktor Orban, despre care spune ca nu a fost cel despre care s-a vorbit in Parlament, si ca liderul maghiar nu a spus asa ceva.

"Una e sa condamni o luare de pozitie din partea premierului ungar si alta e sa creezi tensiuni pe baza unei diversiuni, pentru ca ce s-a intamplat la Miercurea Ciuc e o provocare, iar ce s-a intamplat la Targu Mures, o provocare. Dar nu e treaba Opozitiei sa demonstreze asta, e treaba ambasadei, trebuia ambasada Ungariei la Bucuresti sa reactioneze prompt, ministerul de Externe sa reactioneze mai repede", a mai spus Lakatos.

Papusa cu chipul lui Avram Iancu, spanzurata la Miercurea Ciuc.

O papusa de paie care-l reprezenta pe liderul revolutiei transilvanene din 1848, Avram Iancu, a fost spanzurata in piata din orasul Miercurea Ciuc, de Csibi Barna, un extremist de etnie maghiara care e angajat la Directia de Finante Publice Harghita.

Acesta a "judecat" si "condamnat la moarte" papusa care-l reprezenta pe Avram Iancu, dupa care a atarnat-o cu o franghie de gat, sub privirile unor copii, conform Antena 3. Ulterior, el a postat inregistrarea pe Internet.

Senatorul UDMR Petru Lakatos a ironizat Opozitia pentru ca a incercat sa voteze o declaratie de condamnare a mesajului premierului Ungariei, Viktor Orban, mesaj despre care spune ca nu a avut nicio legatura cu ce pretindeau reprezentantii USL ca ar fi spus/

"Opozitia a vazut ca motiunea nu are sorti de izbanda. Nu pot eu sa condamn ca s-a folosit de o situatie concreta din sala ca sunt mai multi din Opozitie decat de la Putere si ca puteau sa trece. Bine ca nu le-a trecut prin cap celor din Opozitie sa treaca altceva - sa ceara dizolvarea Parlamentului, pentru ca aveau majoritatea, dar asta a fost mai la indemana . Singura problema a subsemnatului - in varianta prezentata de domnul Hasotti se facea referire la un mesaj al lui Orban Viktor care nu exista", a spus Lakatos pentru Ziare.com.

"Am intervenit ca sa nu se faca Parlamentul de ras - adoptand un mesaj de condamnare a ceva ce nu s-a spus, ne-am fi facut de ras noi, Parlamentul. Ministrul de Externe Baconschi l-a convocat pe ambsador, totul se va rezolva pe cale normala, fara sa gresim noi ca Parlament, pentru ca atunci cand te grabesti prea mult, gresesti. De aceea exista si proverbul latin "Grabeste-te incet".

El considera ca principalii vinovati pentru "incurcatura" creata sunt, in ordine, ambasada Ungariei la Bucuresti, ministerul roman de Externe si reprezentantii Opozitiei.

"Lucrurile trebuie separate de activitatea legislativa si spectacolul ieftin sau gratuit. Ieri, un spectacol care trebuia evitat daca exista intelegere, empatie pentru aceasta problema. Cine trebuia sa faca sa fie evitat - ambasada Ungariei, continuata cu ministerul de Externe al Romaniei, dupa aceea, initiatorii declaratiei care nu s-au gandit ca istoria noastra a mai fost incarcata cu diversiuni", a spus Lakatos.

El a glumit si referindu-se la cunostintele militare ale unor parlamentari, amintind ca acestia spuneau ca Horea, Closca si Crisan ar fi fost executati de unguri.

"Exista si in strategia militara sa gasesti punctul slab, puncul sensibil. Unii dintre colegii juristi sau ale pregatiri au ajuns pana la Horea, Closca si Crisan sa spuna ca au fost executati de unguri. Sa mai citeasca istoria, sa vada ca a fost Curtea de la Viena si ca asa erau executati rasculatii, fie ca erau Horea, Closca si Crisan, fie ca era Gheorghe Doja (n.r -care era maghiar)".

"Cum sa recunoasca Opozitia ca acea motiune a fost un esec. Nici sindicatele, 8.000 de oameni, nu au reusit sa demonsreze ca erau niste modificari exraordinar de negative sau care pun intr=o situatie grea pe angajati. Era pusa in situatia sa recunoasca faptul ca era fara sorit de izbanda, dar tevatura creata in jurul acestei motiuni nu crea atentie, dar au gasit altceva".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lideri UDMR reactii scandal, #UDMR scandal Orban Opozitie , #stiri UDMR
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Guvernul Romaniei face sedinte comune cu Guvernul Ungariei . De mai multa vreme . Romania si Ungaria se straduiesc sa aiba un viitor in comun .