Ziare.com

Stafia iredentismului la Congresul UDMR

de Florin Abraham, istoric
Marti, 26 Februarie 2019, ora 07:28

   

Stafia iredentismului la Congresul UDMR
Florin Abraham
Recentul Congres al UDMR de la Cluj trebuie inteles prin semnificatiile lui de profunzime, cu atat mai mult cu cat Romania este intr-o pozitie internationala vecina cu izolarea.

Citeste toate textele scrise de Florin Abraham pentru Ziare.com

Paralizia politicii regionale a Romaniei se poate lesne observa in Republica Moldova. Rezultatele scrutinului parlamentar din Republica Moldova confirma mentinerea Chisinaului in categoria "statelor esuate", iar drumul spre Uniunea Europeana devine tot mai lipsit de sanse.

Mesajele intrunirii UDMR trebuie intelese prin contextualizarea la situatia politica din Ungaria. Incepand cu anul 2010, Guvernul Orban Viktor a construit sistematic o retorica a "misionarismului maghiar in Bazinul Carpatic", formula prin care se proiecteaza nostalgia dupa Ungaria imperiala.

In aceasta naratiune, Tratatul de la Trianon (1920) este denumit o "catastrofa", explicata nu prin realitati etno-politice, ci printr-un fals "dictat al Marilor Puteri" (Franta, Anglia, Statele Unite) . Aceasta tema a catastrofei nationale prin "vointa abuziva a dusmanilor Ungariei milenare" (fiind ocultata realitatea etnica a Austro-Ungariei) este conectata in ultimii ani cu mitologia dusmanului international globalist (Soros, Junker, Timmermans s.a.).

Revenind la evenimentul UDMR de la Cluj, merita retinute afirmatiile:

* "Simbolul maghiarilor este simbolul natiunii maghiare, este tricolorul rosu-alb-verde. Noi consideram simbolul natiunii maghiare simbolul nostru";
* "Noi privim Romania ca pe o tara multinationala in care comunitatea maghiara este considerata ca factor de construire, creare a statului (...) Noi nu suntem inamicii nimanui, suntem parte a natiunii maghiare si traim acest lucru ca pe ceva perfect normal si natural. In acelasi timp, suntem si cetateni ai statului roman. Acesta este punctul nostru de pornire atunci cand luptam pentru drepturile noastre colective si individuale, astazi, cand vrem sa ne folosim simbolurile nationale liber si fara pedeapsa";
* "Relatia majoritate-minoritate trebuie sa fie solutionata pe termen lung si cheia acestei solutionari este legalizarea autonomiei...".

Aceste declaratii nu sunt intamplatoare si ele formalizeaza asumarea de catre UDMR a viziunii nationalist-conservatoare a FIDESZ, fiind abandonata pozitionarea de centru de la inceputul perioadei de tranzitie.

Obiectivul tactic de etapa al FIDESZ este sa creeze perceptia internationala ca "exista o problema interetnica in Transilvania", mizand pe vechile stereotipuri din Occident pe acest subiect.

Transpusa la nivel statal, aceasta strategie a insemnat boicotarea ostentativa a zilei nationale a Romaniei de catre reprezentantii oficiali ai Ungariei. Obiectivul strategic este generarea perceptiei ca Ungaria exercita in mod real co-suveranitatea asupra Transilvaniei (vedeti si investitiile publice ungare in economie, presa, educatie sau sport), iar declaratiile UDMR tocmai acest lucru doresc sa faca: sa indice faptul ca in Transilvania exista mai multe natiuni, una cu reper simbolic la Bucuresti, alta la Budapesta.

Romania este denumita "stat multinational", nu "stat multietnic". Diferenta este una de substanta: asumandu-si ideea unei natiuni diferite de natiunea romana, liderii UDMR proiecteaza si ideea unui traseu politic diferit, pentru a se revendica un "drept la autodeterminare".

Viziunea UDMR nu e deloc europeana

Liderii UDMR spun, cu alte cuvinte, ca maghiarii din Romania nu sunt doar un grup etno-confesional ale carui drepturi trebuie si sunt respectate, ci o natiune care ar avea dreptul la autoderminare, atunci cand circumstantele istorice o vor permite.

Este aproape de domeniul evidentei ca declaratiile liderilor UDMR contravin spiritului Constitutiei Romaniei, dar si valorilor care stau la baza Uniunii Europene. Legea fundamentala a Romaniei si Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene asuma conceptul natiunii civice, nu a celei etno-confesionale.

Conducerea UDMR, prin declaratiile de la Congres, isi manifesta supunerea fata de politica FIDESZ, punand relatia de fidelitate fata de statul roman pe un plan secund (sunt doar cetateni ai Romaniei, insa nu apartin natiunii romane, cu tot ce presupune aceasta).

Viziunea promovata de UDMR nu este nici moderna si nici inspirata de valorile Uniunii Europene, chiar daca este imbracata intr-un aparent limbaj european, ci coboara direct din nationalismul rasial al secolului XIX.

In documentul programatic "Viitorul in Transilvania", lansat la congresul UDMR, este resuscitata teoria "transilvanismului".

Cititorii trebuie sa stie ca respectiva teorie, care vorbeste de "exceptionalismul Transilvaniei" (contrazis de toate cercetarile sociologice serioase), a fost una din principalele teze de aparare a Ungariei la Conferinta de Pace de la Paris (1919-1920), pentru a bloca aplicarea principiului autoderminarii natiunilor, respectiv validarea internationala a Romaniei Mari.

Daca abandonam naivitatea si logica tranzactionismului politic, trebuie sa constatam ca la al XIV-lea Congres al UDMR, Orban Viktor a denuntat de facto "Tratatul de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara" din 1996. Este o noua sfidare la adresa valorilor dominante ale Uniunii Europene.

La Budapesta pare a se considera ca presiunea asupra Romaniei poate fi marita, prin utilizarea potentialului de santaj al UDMR in relatia cu coalitia de guvernare PSD-ALDE, respectiv prin valorificarea afinitatilor cu guvernele si partidele suveraniste din Uniunea Europeana, care vor cunoaste un avans important in alegerile pentru Parlamentul European.

Ca majoritatea acestor miscari sunt sprijinite de la Moscova nu este o noutate, ci reprezinta inca o incercare de distrugere din interior a Uniunii Europene si a NATO. Ca Ungaria a dorit sprijinul Moscovei in secolul XX pentru a obtine anularea Tratatului de la Trianon iarasi nu este o enigma.

Cea mai mare greseala a autoritatilor statului ar fi sa initieze masuri de retorsiune, fiind deja pregatit mecanismul comunicational de victimizare internationala. Etnicii maghiari sunt pe deplin indreptatiti sa-si pastreze si sa transmita generatiilor viitoare identitatea culturala, iar acest angajament si l-au luat romanii transilvaneni prin Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Insa orice initiative secesioniste ce vizeaza autonomia teritoriala pe criterii etnice trebuie tratate cu fermitate, deoarece ele sunt impotriva Constitutiei Romaniei, fiind, de fapt, o incalcare a statului de drept.

Autonomia teritoriala pe criterii etnice ar antrena tensiuni politice majore in Transilvania, pe care cu siguranta oamenii simpli nu le doresc, dar pe care par a nu le exclude unii lideri politici, dornici de succese electorale obtinute cu argumente iredentiste.

Ce ar putea face Puterea si Opizitia de la Bucuresti

Slabiciunea guvernarilor de la Bucuresti vine si din echilibrul parlamentar precar. Daca doresc sa iasa din impas, Puterea si Opozitia ar trebui sa cada de acord asupra unei noi legi electorale pentru Parlament.

Exista varianta trecerii la un sistem mixt, cu efecte majoritare mai puternice, insa nu ar trebui exclusa nici optiunea introducerii unei prime electorale de 7-8% pentru partidul sau coalitia politica/electorala ce obtine 40% din voturile electoratului.

In acest fel, guvernele Romaniei vor beneficia de o majoritate mai puternica, iar potentialul de santaj (notiune din teoria partidelor!) al unor formatiuni mici ar fi diminuat.

Indiferent de varianta aleasa, sanatatea democratiei din Romania trebuie mentinuta prin guverne stabile, care sa nu fie dependente de majoritati conjuncturale.

Florin Abraham este istoric si profesor de stiinte politice la SNSPA

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Congres UDMR Cluj decizii implicatii
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6583 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

~ Acasă LA MINE ~

'Mesaj pentru cei care n-au invătat nimic din istorie...' :

https://www.youtube.com/watch?v=-5itzWZ-q0c

"Ascultă,
Străine,
Ascultă,
Vecine,
Ascultă-mă bine:

De foame adus,
Tăcut la-nceput,
In casă la mine,
Ţi-am scos si ti-am pus,
Din tot ce-am avut,
Si piine si sare,
Si laptele muls,
Cald, alb, in sistare,
Pe masă la mine.

De sete supus,
Ai vrut de băut,
Pe masă la mine,
Ţi-am scos si ti-am pus
In cană de lut,
Si vin, si licoare,
Si dulcele must
Fierbind in ulcioare
In casă la mine.

De trudă răpus,
Căzut ai zăcut
In casă la mine.
Ţi-am scos si ti-am pus
Curat asternut:
Si ierburi, si floare,
Si piele de urs
Tilhar de mioare
In casă la mine.

Si… nu te-ai mai dus:
Tribut mi-ai cerut:
Pe masă la mine.
M-ai scos si mi-ai spus:
“Aici m-am născut!
Sint mare si tare!"
Credeai că m-ai smuls
– Punindu-mă-n fiare -
Din tot ce-i “la mine"?

Ascultă,
Străine,
Ascultă,
Vecine,
Ascultă-mă bine:

La mine,
La prag,
A fost vălmăsag
De haite cu steag…
Ca valul s-au spart:
Zbătură-se-n streang!
In pulbere zac.

LA MINE,
LA CVRȚI,
Veneau lacomi multi:
Mai mari, mai temuti,
De-un cap sint mai scurti.

La mine,
La porti,
E rinjet de colti,
E plesnet de glonti,
E umblet de hoti…
Se spulberă toti
Subt brazda mea morti.

Asculte, oricine
Asculte-mă bine:

In numele meu,
N-are loc viclenia.
In numele meu,
Am topit omenia.

Dar tu seama tine,
Străine:

In numele meu,
Inflorit cum e iia,
Mai e si Mania."

(Romulus Vulpescu - 'Acasă' ~ adaptare de Tudor Gheorghe)

 

Unde sunt politicienii romani ? La Cluj ca sa aplaude aceste mizerii

RUSINE !!!!

D-le pres.Iohanis acum este momentul ultim sa actionati,

fie si numai pentru o buna propaganda electorala, TOATA

clasa politica romaneasca este compromisa acum ; mai

putin UDMR, care, dau inca o data dovada ca "dau clase"

nepricopsitilor de politicieni romani.

Domnule Presedinte numai esti ultima speranta !

 

Cardasia PSD-ALDE-udmr !!!

UDMR-ul e la butoane de ani si ani de zile.
Fara udmr cardasia PSD-ALDE nu poate functiona.
Din acest motiv toate solicitarile udmr sunt indeplinite de cardasia PSD-alde.
Acum udmr a prins momentul prielnic si ataca in forta.
Nimeni din conducerea Romaniei nu reactioneaza la evenimentele de la congresul udmr.Pica Cardasia daca reactionam!!!

 

Din pacate nu-i numai a lor, s-au raliat si PNL si ceilalti.

Singura speranta este ca dl. pres. Iohanis sa dea dovada

ca este mai roman decat romanii.

Pasii marunti ai UDMR si pasul cel mare pentru Romania

Este evident că de mult timp udmr nu poate obtine ce vrea mai ales dintr-o data de aceia ataca pe felii.Azi o concesie care pare minora este urmata de una mai mare si tot asa se escaladeaza pretentiile pana ajung la scopul lor final si anume nu de autonomie a secuilor care practic nici nu prea mai sunt ci o ungarie mica.Daca ungaria mare care este visul nostalgicilor nu mai este posibila hai sa facem mici ungarii in Romania in Cehia in Slovacia in alte tari unde avem minoritati maghiare .Mai ales ca astia lucreaza cu simboluri in mintea lor ca si reale-pun piciorul in Romania asta e tara mea-pun piciorul in Slovacia asta e tara mea etc.De altfel si spun la acest congres-Noi consideram simbolul natiunii maghiare simbolul nostru";suntem parte a natiunii maghiare etc.Iata de ce nu trebuie sa se cedeze nimic in fata lor trebuie sa fi inflexibil ca sa nu se treaca de un fir rosu.O concesie facuta devine ireversibila si lucru paradoxal tocmai incercarea de a reveni la o concesie va naste cele mai puternice conflicte deoarece se poate sustine chiar si in fata comunitatii internationale ca li s-au luat niste drepturi chiar daca nu le meritau.

 

UDMR

Uniunea Democratica a Maghiarilor (DIN) Romania.
Sunt Maghiari dar tara lor este ROMANIA.Ei sunt minoritate nationala,cu toate drepturile,aceleasi drepturi,dar si datorii,in tara in care traiesc.
Ungaria nu-i departe.Acolo isi pot folosi orice simboluri si imnuri,ale acelei tari.
Un partid "politic" fondat pe principii nationale,tare "miroase/pute" a nationalism.Partid al altei nationalitati.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor