UDMR acuza USR: Tineti predici despre statul de drept, dar ajutati statul dirijat de procurori

Joi, 14 Decembrie 2017, ora 21:21
7453 citiri
UDMR acuza USR: Tineti predici despre statul de drept, dar ajutati statul dirijat de procurori
Foto: UDMR

Presedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a acuzat USR ca tine predici despre statul de drept, dar, involuntar, ajuta la consolidarea statului dirijat de procurori.

Potrivit unei postari de joi pe pagina Facebook a UDMR, Porcsalmi Balint a mentionat ca USR s-a adresat maghiarilor in limba lor materna cu mesajul ca Uniunea a tradat comunitatea maghiara prin sustinerea reformei sistemului juridic.

"USR s-a adresat maghiarilor, miercuri, in limba maghiara, pe Facebook. Mesajul lor este clar: noi, cei de la UDMR, am tradat comunitatea maghiara prin sustinerea reformei sistemului juridic.

In opinia lor, acest demers 'scoate Romania de pe traseul european si euroatlantic si ne arunca cu cativa zeci de ani inapoi in istorie', desi nu este clar ce anume ar vrea sa insemne aceasta afirmatie. Bun. Inteleg ca dupa campania electorala de anul trecut au simtit nevoia de a se adresa, din nou, maghiarilor in limba lor materna.

Sincer, m-am asteptat la altceva. M-am asteptat ca dragii mei colegi de la USR sa-si prezinte argumentele bazandu-se pe modificari si articole de lege. In schimb, ni s-au prezentat presupuneri si calomnii si nici macar un argument coerent. (...) Cred ca cel mai trist este ca dvs. tineti predici despre statul de drept, dar, de fapt, involuntar, ajutati la consolidarea statului dirijat de procurori", a aratat Porcsalmi.

Acesta a solicitat liderilor USR sa precizeze care dintre amendamente i-au deranjat si care articol de lege genereaza dependenta politica a sistemului judiciar.

"In calitate de sustinatori ai asumarii raspunderii, nu sunteti de acord cu raspunderea materiala a judecatorilor si procurorilor pentru erorile judiciare?

Vreti ca cei care, prin deciziile lor iresponsabile, distrugand vieti omenesti, sa nu plateasca pentru greselile lor - la fel cum se intampla in cazul oricarui cetatean de rand?

In calitate de campioni ai democratiei, sunteti deranjati de faptul ca vechii securisti sau noii agenti ai serviciilor de informatii nu mai au dreptul sa intre in magistratura?

Ca militanti ai transparentei, sunteti deranjati de imposibilitatea secretizarii acordurilor intre serviciile de informatii si procuratura?

Considerati ca prelungirea perioadei de instruire a magistratilor de la 2 la 4 ani scoate Romania de pe traseul european si euroatlantic? Ar fi oare numirea procurorilor doar de catre CSM un act de subordonare politica a sistemului judiciar? Pana la urma, care e adevarata problema?", s-a intrebat presedintele executiv al UDMR.

Porcsalmi a sustinut ca UDMR considera ca Legile Justitiei sunt indispensabile in garantarea statului de drept, fiind introduse reglementari clare care, pentru prima data, separa in mod realist competentele procurorilor si judecatorilor.

"Ori, daca dvs. sunteti deranjati de acest aspect, ar fi timpul sa spuneti lucrurilor pe nume! Functionarea statului de drept, separarea puterilor in stat - nu doar pe hartie, ci si in salile de judecata - este esentiala pentru comunitatea maghiara, pentru ca aceasta este principala noastra garantie ca drepturile noastre nu vor fi compromise, bunurile noastre nu vor fi confiscate.

In concluzie, trebuie sa admit ca mi-a placut fraza care, din pacate, nu apare in textul in limba maghiara, si prin care afirmati ca 'traim impreuna cu aceeasi justitie'.

Sunt absolut de acord cu dvs, insa as adauga un mic detaliu: noi vrem sa traim impreuna cu o justitie care sa fie aceeasi pentru toti", a conchis Porcsalmi Balint.

Citeste si

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...