Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

UDMR incearca sa-i convinga pe maghiari ca sunt cetateni romani

Duminica, 27 Februarie 2011, ora 18:39
2082 citiri
UDMR incearca sa-i convinga pe maghiari ca sunt cetateni romani

Congresul UDMR a adoptat duminica o serie de documente programatice ale Uniunii privitoare la recensamantul de anul acesta, masurile economice, politica externa, precum si adoptarea unor masuri pentru accesarea fondurilor europene.

La propunerea presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, delegatii au fost acord cu un proiect de hotarare care sa dea posibilitatea Uniunii de a se implica in desfasurarea recensamantului din 2011.

"Ne pregatim ca inainte de recensamant sa-i indemnam pe oameni printr-o campanie pozitiva sa-si asume identitatea", a spus Kelemen.

Mai mult, el a exprimat o pozitie fata de legislatia adoptata de parlamentul ungar in ceea ce priveste acordarea dublei cetatenii pentru maghiarii din Romania.

"Noi vom crea toate conditiile pentru cei care doresc sa opteze pentru dubla cetatenie, dar speram ca maghiarii din Romania isi imagineaza in continuare viata lor in meleagurile natale, iar decizia statului maghiar sa nu schimbe acest lucru", a fost pozitia presedintelui UDMR.

De asemenea, deputatul Petru Lakatos a initiat un proiect de hotarare pentru schimbarea atitudinii in politica economica care sa se axeze pe trei directii importante, creearea echilibrului economic, marirea numarului locurilor de munca si dezvoltarea sustenabila durabila.

Mai mult, deputatul Attila Korodi a propus infiintarea unei comisii de politica externa la nivelul UDMR care sa promoveze interesele minoritatii prin intermediul diplomatiei romanesti.

"Avem nevoie in Europa de un sistem institutional pentru protecttia minoritatilor etnice traditionale", a pledat Korodi, subliniind faptul ca trebuie promovata ideea unei diferente intre minoritatile etnice formate ca urmare a migratiei si cele istorice - traditionale.

Intrebat ulterior de jurnalisti daca acest lucru inseamna ca minoritatea maghiara din Romania ar trebui sa beneficieze de mai multe drepturi decat cea romana din Italia, Korodi a raspuns afirmativ.

"Vrem sa se formeze cadrul la nivel european pentru ca minortatile istorice sa beneficieze de garantii in respectarea drepturilor obtinute si sa se asigure un anumit grad de autonomie", a mai spus Korodi.

Totodata, Takacs Csaba a cerut instituirea unei zile nationale a diasporei maghiarilor pentru data de 15 noiembrie, respectiv ziua lui Gabor Bethlen, fost prinicipe al Transilvaniei.

La randul sau, europarlamentarul UDMR, Iuliu Winkler, a initiat un program pentru stimularea economiei din Ardeal. El a subliniat ca este necesara armonizarea strategiei UDMR cu politicile europene, dar si adoptarea unor pozitii clare in ceea ce priveste politica agrara si redistribuirea regiunilor de dezvoltare.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#UDMR, #udmr congres, #udmr recensamant 2011, #udmr identitate maghiara , #stiri UDMR