UDMR s-a saturat de pozitia ghiocelului si ataca alegerile cu "Salvam Clujul. De Bucuresti". Sociolog: Prostia ajunge la cele mai inalte niveluri

Miercuri, 09 Noiembrie 2016, ora 07:36
6346 citiri
UDMR s-a saturat de pozitia ghiocelului si ataca alegerile cu "Salvam Clujul. De Bucuresti". Sociolog: Prostia ajunge la cele mai inalte niveluri
Foto: Ziare.com

Kelemen Hunor a declarat recent ca UDMR nu va mai sta "in pozitia ghiocelului" in fata marilor actori politici, sugerand o radicalizare a pozitiei formatiunii sale.

Cum poate fi interpretata aceasta afirmatie in contextul campaniei pentru parlamentare? Se va radicaliza discursul formatiunii maghiare, care pana acum ne-a obisnuit cu un comportament moderat si diplomatic? Va trece UDMR pragul electoral cu mesaje de genul "Salvam Clujul. De Bucuresti"?

Am stat de vorba cu sociologul Bruno Stefan, presedintele Biroului de Cercetari Sociale (BCS), pentru a afla raspunsul la aceste intrebari.

"E vorba de o alta pozitie in negocieri, eu cred ca exista o presiune a electoratului UDMR, care este nemultumit ca a facut guvernari si a obtinut probabil mult mai putin decat aveau nevoie.

Si probabil ca au pretentii mai mari de la actul guvernarii sau de la PSD care doar atat le ofera - ca n-au ridicat vocea la altii. Mie mi se pare ca este inca blanda iesirea lor, dar oricum vizibila", a explicat Bruno Stefan, pentru Ziare.com.

Acesta aminteste ca UDMR a fost de multe ori un pivot in alegeri si in majoritatile formate dupa acest moment.

"De foarte multe ori au jucat un rol in alegeri. Fara ei nu se faceau majoritati in unele cazuri. Dar ei nu bat cu pumnul in masa. Dupa mine, au cea mai multa diplomatie din politicienii care exista pe scena romaneasca.

Dar erau chiar obisnuiti sa fie la remorca unor partide si cred ca si-au dat seama ca nu mai vor sa fie asa, ci sa aiba si altceva mai mult de spus decat 'Voua va dam Ministerul Culturii si atat', cum era pana acum", a mai precizat sociologul.

"Salvam Clujul. De Bucuresti" - Prostia ajunge la cele mai inalte niveluri

Dupa controversa iscata de mesajele "Salvam Clujul. De Bucuresti", presedintele BCS considera ca acesta a fost "un mesaj neinspirat".

"A fost un mesaj neinspirat, crezand ca ei dau banii la Bucuresti si ca, iata, ei care voiau autonomia locala marita nu pot din cauza centrului.

Si as spune mai degraba prost inspirat si fara multa minte in conceperea lui, pentru ca Bucurestiul produce cel mai mult, este orasul care primeste mai putin decat primesc orasele din Ardeal la reistribuire. Banii oradenilor nu raman la Bucuresti, vin la Bucuresti si de aici se duc in alte parti.

Asa e, orase din Ardeal produc mai mult decat cele din alte zone, precum Moldova, dar atunci trebuia sa spuna 'Sa ramana banii la Oradea, nu la Vaslui', si ar fi avut o mai mare relevanta. De ce Bucuresti? Dintr-o prostie si atata tot, nu cred ca are mare inteligenta.

Si daca prostia are dedesubt si o ideologie, asta este. Prostia ajunge la cele mai inalte niveluri. Nu vad altfel decat prostie", considera acesta.

"Ajungem la un discurs extremist care incepe sa fie de bonton"

Pe de alta parte, Bruno Stefan a subliniat ca in campania electorala se pune accent prea mult pe mesajele cu tema nationalista: "Ma astept sa inflameze spiritele nu doar subiectul legat de Basarabia, ci si legat de Transilvania".

"Mi se pare ca ajungem la un discurs extremist care incepe sa fie de bonton pentru orice individ, desi cu putini ani in urma fugeau de un astfel de discurs. Acum, ceva s-a schimbat si, daca o fi valabil in Statele Unite discursul asta, el capata niste nuante caricaturale in zona noastra. Iar oamenii nu mai au simtul ridicolului cand abereaza pe subiecte de genul asta", mai spune sociologul.

Ce ii scoate pe maghiari la vot si ii ajuta sa intre mereu in Parlament

Referitor la sondajele recente care plaseaza UDMR la limita pragului electoral, cu putin peste 5 la suta din voturi, Bruno Stefan considera ca formatiunea maghiara va obtine cel putin doua procente in plus.

"Migratia maghiarilor n-a fost mai mare decat migratia romanilor. Prezenta la vot a maghiarilor e mai mare putin decat prezenta la vot a romanilor.

Cum maghiarii reprezinta aproape 7 la suta din populatie, ma astept ca procentul sa fie in jurul acestei cifre, nu al uneia mai mici. Mai degraba al uneia mai mari. Si avem cazurile la niste europarlamentare cand Laszlo Tokes a candidat independent si UDMR separat si impreuna au luat aproape 10 la suta.

A spune acum ca ei sunt la limia pragului, ca nu intra, este o necunoastere a realitatilor statistice, a datelor din teren. Oamenii de acolo nu voteaza altceva, in zonele alea. Deci cei care spun ca 'Gata, ei stau acasa, sunt scarbiti' nu inteleg maghiarimea", arata sociologul.

Nu in ultimul rand, acesta considera ca maghiarii au nevoie sa-si consolideze identitatea, lucru care ii ghideaza la vot.

"E un anumit pattern, un fel de a vedea lumea, lucrurile, si care este adanc inradacinat intr-un fel de a se defini etnic al maghiarilor. Si ei au nevoie sa-si consolideze identitatea ca sa nu para din afara ca s-au topit intr-o masa de romani. Au nevoie sa-si arate diferentele fata de romani si nu asemanarile.

De asta, eu cred ca ei vor ramane atasati UDMR-ului la vot. Si-au dat seama ca in afara UDMR nu exista viata politica pentru maghiari", ne-a mai declarat Bruno Stefan.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Bruno Stefan UDMR, #UDMR alegeri parlamentare, #mesaj Cluj UDMR, #sondaje UDMR parlamentare , #stiri UDMR