Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 21:50
9372 citiri
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
Una dintre gafe l-a avut în prim-plan pe liderul UDMR Kelemen Hunor FOTO Guvernul României

O serie de gafe din partea reprezentanților UDMR din ultima vreme a alimentat noi tensiuni în interiorul coaliției de guvernare, ajungându-se până la cereri pentru demiterea reprezentanților maghiari din Guvern.

Scandalurile au pornit încă din 10 mai după ce ministrul Mediului Tanczos Barna a mers în Slovenia la un meci de hochei al naţionalei României, care juca împotriva Ungariei. Oficialul a stat într-o zonă a sălii unde se regăseau îndeosebi suporteri maghiari, fiind criticat apoi pe Facebook că era îmbrăcat cu un tricoul al echipei HC Csikszereda Miercurea Ciuc.

Controversele s-au încins după ce un site de sport a publicat un clip video în care susține că jucătorii echipei românești ar fi cântat, înainte de meci, imnul Ținutului Secuiesc”. Informațiile au fost apoi demontate atât de către președintele Federației Române de Hochei, Alexandru Hălăucă, dar și de către comentatorii sportivi prezenți la fața locului, care au explicat că la finalul meciului se cântă imnul echipei câștigătoare. La final, România a pierdut partida.

Asta nu a oprit însă criticile venite din partea guvernanților. Primul care a ieșit la atac a fost prim-vicepreședintele PSD și ministru al Transporturilor Sorin Grindeanu, care a cerut Federaţiei Române de Hochei şi Ministerului Sportului să aplice cele mai dure sancţiuni pentru presupusa cântare a imnului Ţinutului Secuiesc. Totodată, liderul PSD Marcel Ciolacu afirma că „să vii cu astfel de provocări mi se pare de netolerat” și că subiectul va fi discutat într-o ședință a coaliției.

Șirul de reacții a continuat iar vicepreședintele PNL Satu Mare Adrian Cozma precum și deputatul PSD Daniel Ghiță au cerut demisia ministrului Tanczos Barna, acuzându-l de „trădare”.

Gafele au continuat

După ce inițial părea că încep să se liniștească apele, maghiarii au comis noi gafe după ce zilele trecute președinte Ungariei, Katalin Novak, a venit în vizită în România. Aceasta a susținut într-un mesaj pe Facebook că își asumă calitatea de „reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceștia locuiesc”, în interiorul sau exteriorul granițelor Ungariei. Reacția a stârnit un scandal diplomatic, în care a fost implicat inclusiv Ministerul Afacerilor Externe. Concret, secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea faţă de declaraţia președintelui maghiar.

MAE român punctează că astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie şi nici spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002), în acest an fiind marcate două decenii de la adoptarea acesteia.

Un al treilea incident l-a avut în prim-plan de data aceasta chiar pe președintele UDMR Kelemen Hunor, care a fost prezent sâmbătă 21 mai la un eveniment organizat de Episcopia Reformată din Ardeal. Acolo, acesta a susținut un discurs, însă în fundal se afla imaginea stilizata a Ungariei Mari, care include și Transilvania. Contactat de jurnaliști, liderul maghiar a explicat că nu a observat logoul din spatele său.

Cum ar arăta coaliția fără UDMR

Criticile vizavi de UDMR au continuat, acestea venind din special din partea partidului AUR. Marți, 24 mai, mai mulți aleși ai partidului au făcut scandal la biroul liderului PSD Marcel Ciolacu față de conduita UDMR. Parlamentarii au venit cu un banner uriaș pe care scria „UDMR Afară” și au cerut scoaterea de la guvernare a formațiunii maghiare.

”Ciolacu e sluga UDMR. Înțelegem că PSD ține UDMR la guvernare, că liberalii nu i-ar vrea neapărat. Asta înseamnă că Marcel Ciolacu e sluga UDMR”, a declarat George Simion.

Ofensiva a continuat inclusiv din partea parlamentarilor PSD după ce deputatul Daniel Ghiță a amintit de gafele UDMR și a întrebat ironic în plen „până când tacem? Până când acceptam provocările maghiare?”.

Întrebat dacă există șanse ca UDMR să fie scos din coaliția de guvernare, analistul politic Radu Delicote a declarat pentru Ziare.com că există șanse foarte mici ca acest lucru să se întâmple.

„Mă uit un pic în ultimele 70-80 de zile, văd că liderii partidelor merg pe mesaje de stabilitate. Adică nu prea mai văd amenințări cu moțiune de cenzură, remanieri guvernamentale. Asta îmi arată că planul până în 2023, poate 2024 e că actuala coaliție să rămână așa cum este. Sigur că o să mai fie remanieri, poate un ministru o să mai plece, dar actuala coaliție, așa cum e ea, cred cu tărie că va rămâne bătută în cuie până în 2023, poate 2024”, a relatat politologul.

Totodată, chiar și în scenariul în care formațiunea condusă de Kelemen Hunor este scoasă de la guvernare, aceasta tot ar avea o relație bună cu PNL și PSD.

„UDMR a fost întotdeauna un partid pragmatic din punct de vedere politic și electoral. Dacă se ajunge la situația în care UDMR să părăsească coaliția de guvernare, deși în momentul de față sunt foarte mici șanse, mă aștept ca PNL și PSD să încerce o ușă deschisă parlamentară pentru UDMR. Adică să treacă și anumite legi, chiar dacă nu mai sunt în coaliția de guvernare alături de UDMR. Cu cât ai o majoritate mai stabilă și mai puternică cu atât îți poți propune proiecte de anvergură mai mari”, a conchis analistul.

Ciolacu ia apărarea UDMR și atacă pentru prima oară AUR

Întrebat despre scandalul care a avut loc în fața biroului său de la Camera Deputaților, Marcel Ciolacu a lansat pentru prima oară un atac mai dur la adresa parlamentarilor AUR, catalogând gestul lor drept o „maimuțăreală” care este încurajată de „dictatorul Putin”.

„Cum este corect, totuşi? Dorim să trăim în Uniunea Europeană, dar vrem maimuţăreală şi ieşiri necontrolate – despre care ştim că în contextul războiului din Ucraina sunt încurajate de către dictatorul Putin – sau dorim un dialog totuşi corect cu instituţiile statului?”, a replicat Ciolacu.

Reacția lui Marcel Ciolacu de la minutul 14.00

În cadrul aceleiași intervenții, Ciolacu a comentat și declarația președintelui Ungariei, apreciind reacția transmisă de MAE.

Eveniment Quarterly Report

Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
Kelemen Hunor dezvăluie că în PNL sunt mulți nemulțumiți care i-au cerut să semneze moțiunea de cenzură. „Nu pot să împrumut curaj nimănui”
Kelemen Hunor dezvăluie că în PNL sunt mulți nemulțumiți care i-au cerut să semneze moțiunea de cenzură. „Nu pot să împrumut curaj nimănui”
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, la Prima TV, că moţiunea de cenzură iniţiată de USR nu avea nicio şansă de a trânti Guvernul Ciolacu, în condiţiile în care ”toată...
#UDMR, #coalitie de guvernare, #criza coalitie, #kelemen hunor, #Tanczos Barna, #marcel ciolacu, #PSD, #guvernare UDMR , #stiri UDMR
Comentarii
Poza JeanB
JeanB
rank 5
Partid national este acela care lupta pentru tara in care activeaza