9 lucruri de tinut minte dupa ce autonomia Tinutului Secuiesc a fost adoptata de deputati, dar respinsa de senatori

Sambata, 02 Mai 2020, ora 20:58

   

9 lucruri de tinut minte dupa ce autonomia Tinutului Secuiesc a fost adoptata de deputati, dar respinsa de senatori
Toti cei 9 senatori UDMR au votat in favoarea proiectului privind autonomia Tinutului Secuiesc, iar plenul Camerei Deputatilor nu trebuia sa astepte un punct de vedere de la Guvern. Sunt doar doua dintre lucrurile importante pe care trebuie sa le retinem dupa cele intamplate saptamana asta.

Scandalul s-a stins pentru moment, chiar daca iesirea nervoasa a presedintelui Klaus Iohannis a starnit reactii aprinse pe scena politica din Romania, dar si din Ungaria. Totusi, e bine sa subliniem apasat cateva lucruri despre care s-a vorbit mult prea putin in acest context si de care ar fi bine sa tinem cont de acum inainte.

1. UDMR vrea autonomia Tinutului SecuiescIn primul rand, alegatorii trebuie sa stie si sa tina minte ca toti cei 9 senatori UDMR au votat in favoarea autonomiei Tinutului Secuiesc, mai exact impotriva respingerii proiectului. Chiar daca unii vor spune ca era de asteptat din partea lor, informatia este importanta daca privim in perspectiva: Va veni momentul cand PNL sau PSD sau USR vor avea mare nevoie de sustinerea UDMR pentru a-si indeplini diverse obiective, fiind dispuse la troc si trecand cu vederea ce s-a intamplat joia aceasta. Tineti minte si, cand mergeti la urne, votati in consecinta.

Ii puteti urmari pe senatorii UDMR votand in favoarea autonomiei Tinutului Secuiesc aici:


2. Nu a fost vorba despre un accident politicUn alt lucru care merita subliniat este faptul ca autonomia Tinutului Secuiesc revine din timp in timp ca proiect initiat si sustinut de UDMR in Parlament, chiar daca modificarile de la o forma la alta sunt minore, dupa cum subliniaza chiar si Consiliul Legislativ.

Astfel, UDMR a revenit de 4 ori cu aceasta initiativa in Parlamentul Romaniei: in 2004, 2005, 2018 si 2019, ultima fiind chiar propunerea legislativa respinsa saptamana aceasta.


Foto: site Senat


De altfel, Consiliul Legislativ (CL) a subliniat apasat acest aspect in punctul de vedere trimis, conform Constitutiei, la Parlament.

Afla mai multe despre proiectul de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc, adoptat tacit de deputati: Va avea presedinte si limba oficiala maghiara.

3. Consiliul Legislativ: Proiectul contravine Constitutiei, legislatiei UE si dreptului internationalIn avizul negativ transmis de Consiliul Legislativ se arata, printre altele, cu multiple argumente de natura juridica si constitutionala, urmatoarele:

  • Propunerea legislativa "vizeaza, practic, crearea unei entitati statale distincte, paralela cu statul national unitar roman"
  • Propunerea are un continut "aproape identic" cu cel al propunerii legislative din 2018, avizata negativ de CL (si respinsa apoi de Parlamentul Romaniei, n.red.), si cu precedentele
  • Propunerea "contravine flagrant ordinii constitutionale a statului roman". Potrivit Constitutiei, Romania este "stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil"
  • "Niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu", asa cum prevede proiectul UDMR
  • Judetele sunt "singurele unitati administrativ-teritoriale recunoscute de Legea fundamentala a tarii"
  • Autonomia poate fi "numai administrativa si financiara, si ea nu poate avea la baza criterii etnice, lingvistice sau teritoriale (regionale)"
  • Prevederile proiectului incalca prevederile Constitutiei referitoare la "valorile fundamentale ale statului roman" cum ar fi drapelul Romaniei, Ziua Nationala sau imnul, stema si sigiliul roman


"Din cele mentionate mai sus, rezulta ca prezenta propunere legislativa contravine, in ansamblul sau, normelor si principiilor constitutionale, ordinii juridice interne, legislatiei Uniunii Europene si dreptului international", este concluzia Consiliului Legislativ, despre care nu s-a vorbit aproape deloc in spatiul public.

Chiar daca argumentele legistilor sunt zdrobitoare, proiectul UDMR si-a tarat pasii prin Camera Deputatilor, pana a fost adoptat tacit si a ajuns pe masa Senatului, care l-a respins.

Citeste si:


4. Nu trebuia asteptat punctul de vedere al GuvernuluiAcuzat ca a tergiversat cu intentie respingerea proiectului in Camera Deputatilor, presedintele Marcel Ciolacu (PSD) s-a aparat sustinand ca de vina ar fi fost premierul Ludovic Orban (PNL), care a trimis cu intarziere punctul de vedere al Guvernului pe acest proiect.

"Nu era obligat sa stea pe loc pentru ca nu a venit punctul de vedere de la Guvern", ne-a explicat Augustin Zegrean, fost parlamentar si presedinte al Curtii Constitutionale.

"Nu este obligatoriu sa fie asteptat acest punct de vedere. E obligatoriu sa se ceara punctul de vedere al Guvernului, dar nu este obligatoriu sa tina seama de el. Si sunt situatii cand nu se tine seama de punctul de vedere al guvernului", a adaugat Augustin Zegrean.

5. Orice parlamentar poate depune orice proiect vreaCe mai trebuie sa retinem este faptul ca orice parlamentar poate depune orice proiect, indiferent cat de extravagant sau de imposibil de pus in practica ar fi, Parlamentul fiind obligat sa deruleze procedura pana la capat.

De exemplu, presupunand ca un deputat depune un proiect absurd prin care cere, sa zicem, alipirea Romaniei la ... Marea Neagra, proiectul respectiv trebuie sa treaca prin cele doua camere parlamentare, pana la final.

"Da. E obligatoriu, pentru ca parlamentarul are drept de initiativa legislativa", a admis Augustin Zegrean.

Chiar si daca e evident ca proiectul incalca clar Constitutia, asa cum se intampla in cazul autonomiei Tinutului Secuiesc?

"Chiar daca. Pentru ca cine e apt sa spuna ca un act e neconstitutional? Doar Curtea Constitutionala poate spune ca e neconstitutional. Sigur ca si Parlamentul il poate respinge ca neconstitutional. Si Consiliul Legislativ le poate atrage atentia parlamentarilor ca e neconstitutional. Dar nu poate nimeni sa respinga 'de pe scaun', cum se spune in justitie, un proiect de lege. El trebuie sa parcurga tot drumul.

Si au fost o multime de proiecte de legi stupide facute de-a lungul anilor. Am ras si le-am respins in plen, si asta a fost. Iar cand eram eu in Parlament, toate proiectele astea hazlii erau puse intr-o zi, cand se respingeau rand pe rand, conform procedurii. Era o sedinta de respingere", ne-a mai explicat Augustin Zegrean.

6. Un proiect respins prin vot de catre Parlament mai poate fi depus inca o data si inca o data....De asemenea, e important sa retinem ca nimic nu impiedica un parlamentar sau un partid sa revina cu proiecte care au fost respinse definitiv, o data sau de mai multe ori, cum e cazul de fata.

"Este acelasi proiect. Pe care il pot depune pentru ca regulamentele dau voie ca un proiect depus intr-o sesiune sa fie readus in discutie in alta sesiune. Nu e singurul caz, au fost multe astfel de situatii cand s-a incercat cu diverse legi sa treaca. Si in general este vorba despre proiectele facute de parlamentari, nu de guvern. Proiectele guvernului au de obicei un parcurs scurt.

Ei tot incearca, tot incearca, pana prind un moment de neatentie. Eu nu cred ca este un pericol faptul ca acest proiect a trecut prin adoptare tacita. Sa stiti ca sunt foarte multe proiecte care trec prin adoptare tacita. Cine cunoaste viata parlamentara, nu numai de la noi, din toata lumea, stie ca acest lucru se poate intampla, fiindca la Parlament se inregistreaza sute de propuneri in fiecare an", a mai afirmat fostul presedinte al CCR.

7. Problema e deja rezolvata - constitutionalIntrebat ce parere are despre comentariile publice facute pe tema momentului in care s-a redepus acest proiect, Augustin Zegrean a raspuns: "Am vazut si eu ca se pune in legatura cu implinirea a 100 de ani de la tratatul de la Trianon".

"Noi stim ca Ungaria a suportat cu greu tratatul acela, toata lumea stie, si din cand in cand ei isi amintesc si mai flutura steagul. Dar eu nu cred ca mai exista acest pericol la ora aceasta. Ca ei vor e o realitate, dar nu cred ca mai e posibil. Asta nu inseamna ca trebuie sa lasam garda jos. Trebuie sa fim atenti la aceasta problema tot timpul, pentru ca ea exista", a adaugat acesta.

Cat despre faptul ca in ciuda mega-scandalului din aceasta saptamana, PSD si PNL vor continua sa apeleze la parlamentarii UDMR ori de cate ori vor avea nevoie de ajutor, Augustin Zegrean a admis, adaugand: "Si o vor face fara sfiala. Din 1992 incoace cam tot timpul au fost pe la guvernare, intr-un fel sau altul".

"Cred ca exageram si noi, si ei. Vreau sa va mai spun un lucru (si cine vrea sa stie stie): Constitutional vorbind, la noi problemele astea sunt rezolvate. Nu mai sunt tari in Europa care sa dea cate un loc in Parlament pentru fiecare minoritate nationala, indiferent de numarul de membri pe care il are. Si daca nu au suficiente voturi un reprezentant al minoritatii intra in Parlament. Este o solutie constitutionala foarte moderna, ganditi-va ca Franta nu recunoaste nicio minoritate, francezii spun 'noi nu avem minoritati nationale'. Si mai sunt si altii.

La noi problema minoritatilor este constitutional vorbind rezolvata, atat din punct de vedere al justitiei, cat si al administratiei. Ce vor ei mai mult este o problema politica, despre care se va vorbi mult de aici incolo", a declarat fostul parlamentar si presedinte al CCR.

Citeste si:


8. De ce continuam sa fim ingrijoratiIntrebat care crede ca sunt resorturile temerilor noastre pe acest subiect, Augustin Zegrean a subliniat apasat: "Eu am trait toata viata mea in Ardeal, am prieteni unguri", dupa care ne-a istorisit un episod trait in urma cu aproape 30 de ani.

"In 1991, impreuna cu inca 5 membri ai Comisiei de redactare a Constitutiei am fost invitati la un institut de federalism. Am intrat la discutii si acolo, pe un ecran in spate, se perindau niste harti, nu am inteles despre ce e vorba. La un moment dat, unul dintre noi (nu are importanta cine) a spus: 'Stati un pic, asta e harta Transilvaniei'. 'Da', ni se raspunde. Si i-am rugat sa puna de la inceput hartile: Serbia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Macedonia si Transilvania.

Retineti, va rog: Transilvania nu era impreuna cu Ungaria, era separata! Erau trecute acolo localitatile - Timisoara, Cluj, Targu Mures etc, cu cati romani fiecare, cati maghiari, cati nemti ... Am intrebat de ce si au zis ca au de facut un lucru in legatura cu minoritatile. Si au inchis prezentarea.

Dupa nici un an a inceput Razboiul din Iugoslavia si toate hartile pe care eu le-am vazut acolo acum sunt tari, in afara de Transilvania. Dar, repet, Ungaria nu era pe harta. Nici Cehoslovacia. Era acolo doar harta Transilvaniei.

Sunt aproape 30 de ani de atunci, dar preocuparea exista. De aceea spun ca nu trebuie sa facem caz de asta, dar trebuie sa fim atenti", a conchis Augustin Zegrean.

9. Disputa politica va continuaInca un lucru important pe care trebuie sa il retinem este ca aceasta disputa politica va continua mult timp de acum inainte, din diverse motive.

De exemplu, cotidianul Adevarul titreaza vineri: "EXCLUSIV Inca o lege-bomba a fost adoptata tacit. Limba maghiara ar putea deveni limba obligatorie in Ardeal. Comisia Juridica a dat aviz pozitiv".

"La inceputul lunii aprilie, Senatul a adoptat tacit un proiect de lege problematic initiat de UDMR: autoritatile locale sunt obligate sa foloseasca oficial in comunitatile unde o minoritate nationala are peste 20% limba minoritatii respective. Proiectul vizeaza, de fapt, impunerea limbii maghiare in localitatile din Transilvania, dominate de minoritatea maghiara. Comisia Juridica, condusa de Serban Nicolae, a dat aviz pozitiv in plina pandemie", scrie jurnalistul Sebastian Zachmann.

Prin urmare, sunt deja toate semnele ca acest subiect va fi reincalzit ori de cate ori partidele vor avea nevoie "sa-si arate muschii" in fata alegatorilor. Cu atat mai mult in 2020, un an dublu electoral, cu mize enorme atat pentru cetateni, cat si pentru politicienii de toate culorile.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 40060 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
attila
rank 5
Asa cum
tot asa de "tacit" a trecut de senat si utilizarea OFICIALA a limbii maghiare
Asta cum de s-a intamplat domnilor pesederasto-udemeristo-aldisto-fontisti?!!!
ORCA
rank 5
Si totusi, cum trece o lege in mod "tacit" prin Camera Deputatilor?
Acest detaliu este extrem de important pentru ca sa initiem desfiintarea acestui proces defect.

Au votat deputatii? E ceva automat? Unde-i hiba? Care e solutia? Va rog sa-mi raspundeti pe larg ca sa pot vorbi cu deputatul care ma reprezinta.
BaronLucovid
rank 5
2-3 parlamentari/judet ar fi de ajuns
parlament unicameral cu max. 101 alesi
puscarie pentru cei care propun proiecte de lege anticonstitutionale - acuzatie de tradare nationala
veniturile unui parlamentar - salariu, diurna, deconturi - sa nu depaseasca de 5 ori salariul mediu
Stan
rank 5
Nu poți sa-i bagi în pușcărie, dar poți sa-i lipsești...
...de drepturi politice!
Si daca i-ai scos din politica, le-ai tăiat principala sursa de furat, i-ai nenorocit!
rc
rank 5
greu pentru udmr sa se planga de drepturile
minoritatilor cand romania are presedinte minoritar german reales cu 70% care ii mai si critica. insemna ca daca esti competent reusesti indiferent de etnie iar udmr nu isi are rostul.

incerca si ei sa ramana relevanti cu ce stiu, ca le e frica ca pnl si usr-plus le iau oamenii si cad sub prag. secuii au nevoie de dezvoltare economica si infrastructura ca zona e putin dezvoltata, nu izolare prin autonomie
Comentariu inadecvat
BaronulRed
rank 5
Hai cu propaganda neamule ...
Stimați propagandiști, ați uitat un lucru esențial, respectiv mana rușilor! Păi toată lumea știe de prietenia dintre Viktor și Putin !
Vă dați seama că, dacă nu erau ocupați cu inaugurarea spitalului de carton, cu grija pentru sparanghelul german, cu asigurarea importului măștilor prin firme de specialitate, locatarul de la Cotroceni și ai lui salvau țărișoara de la destrămare incă din 25 martie, cand a fost adoptată tacit odioasa lege, și nu abia in 29 aprilie?
Miami
rank 1
Orca...
Nu a fost nicio dezbatere.A trecut "tacit " adica nu s-a pus in discutie.Fiind pe ordinea de zi ,dar nefiind dezbatuta,plus neatentia (sau neglijenta) presedintelui Camerei,ea se cheama ca a fost adoptata.Presedintele Camerei,nu a cunoscut legislatia,el a asteptat aviz de la guvern,care nu este absolut obligatoriu.Asta nu inseamna ca daca a trecut tacit de Camera,ar fi putut trece si de Senat.Pentru ca Senatul ,fiind Camera decizionala,trebuia obligatoriu sa dezbata.Si ar fi cazut la vot,fara nicio problema.Doar ca presedintele ,vazind PNL in scadere dramatica in sondaje,a vrut sa dea lovitura mortala.Dar ,pina la urma s-a facut de cacao,pt ca si americanii l-au ironizat .Cum sa spuna ca el a salvat Ardealul,cind Senatul nici nu dezbatuse subiectul?doar daca trecea si de Senat si ar fi ajuns pe masa presedintelui,ar fi putut spune asa ceva ,ca el presedintele nu a semnat decretul si a salvat Ardealul.Oricat de naivi ii crede domnia sa pe romani,putini au cazut in jalnica iesire a presedintelui.Chiar si CTP care e un simpatizant al presedintelui ,a spus ca e o atitudine de cea mai joasa speta ,ceea ce a facut presedintele,sa vina in fata tarii,vorbind ungureste si sa spuna ca el e salvatorul Ardealului !!!
darnic00
rank 5
Legea aia a Autonomiei
a trecut tacit prin Camera Deputatilor cu larga si puternica implicare a PSD-ului. Trebuie sa stim ca PSD are tot interesul sa pierdem Ardealul, chiar daca ceea ce spun eu este putin credibil. Pentru PSD, Ardealul este ca o piatra de moara legata de gat. Acolo pierd ei de obicei cam toate orasele mari, acolo pierd ei cam toate Consiliile Judetene, deci fara voturile pe care contracandidatii PSD-ului le obtin in Ardeal, PSD ar fi la purtere etern! Adica PSD ar fi de fapt Partidul Unic. Doar asa, prin voturile ardelenilor, sau datorita voturilor ardelenilor mai pleca, din cand in cand si PSD in Opozitie. Deci chiar daca este putin credibil, PSD doreste pierderea Ardealului, si sustine aceasta divizare, a Romaniei. In secret, dar o sustine, si o doreste.
Comentariu inadecvat
Alooo
rank 5
Alooo...
Parlament de 300...Alegeri parlamentare fara PSD!!!...OLE...!!!...
darnic00
rank 5
BaronulLucovid
Dar cand Dragnea al vostru a furat practic o portiune din Romania, si ma refer concret la Insula Belina, de ce nu ati fost la fel de patrioti si atunci? Acum vii si spui ca ar trebui interzise toate proiectele anticonstitutionale. Perfect de acord cu tine. Asa ar tebui sa fie, ce este neconstitutional sa nu mai existe, nici macar in forma teoretica! Dar repet, cand fura o bucata din Romnia, Dragnea, de la voi, aia era constitutional? Cand parlamentarii PSD lasa sa treaca fie si tacit o Lege prin care Romaniei i se fura trei judete din Ardeal e constitutional? Legea Autonomiei Tinutului Secuiesc a trecut tacit prin parlament in 25 aprilie. De ce din 25 aprilie si pana in 29 aprilie cand Presedintele Iohannis a iesit si a tras semnalul de alarma, PSD nici macar nu a amintit nimic ca practic in Parlament s-a vandut deja o mare parte din Ardeal? Vad ca acum dupa ce Iohannis v-a bagat in ceata si pe voi si pe ungurii de oriunde, gata, ati devenit cu totii patrioti. Dar cand Ciuma Rosie a vandut trei judete, unde v-a fost patriotismul?
lia_stoenescu
rank 5
Baroane Rosu,
Ne-ai lamurit ca si in lumea rosilor exista ierarhii aristocratice, care isi mai pot adauga peste noapte un blazon-doua, sau li se mai poate lua. De la print la baron este o distanta sesizabila. Constanta o reprezinta culoarea rosie.

Cred ca vecina mea de la 3 a luat-o pe urmele vecinei tale, a devenit extrem de curioasa. Probabil ca statul indelung in casa are o contributie majora la starea asta, a carei latura nu i-o descoperisem inainte de pandemie. Imi bate la usa la cele mai nepotrivite ore si, pe un ton care capata dimensiuni conspirative pe sub masca subliniindu-i aparte curiozitatile, ma intreaba fel de fel.

Tot auzind despre "spitalul de carton" inaugurat de actualii, m-a intrebat daca am cunostinta cate spitale adevarate au construit predecesorii. Ca, de promis cu surle si trambite, stie sigur ca au promis. Sau macar cate machete. Sau macar cate desene de spitale au schitat pe hartie in timpul pierdut pe la sedintele Parlamentului care se facea si atunci, ca si acum, ca lucreaza. Ce-i drept, mai si lucra. Doar ca exclusiv pentru ai lor, insa pe banii nostri.

A zis ca nu ma oboseste cu mai multe intrebari deodata, dar ca mai are o sumedenie sa-mi puna.
M-ai bagat in bucluc.
Vecinele astea de la 3 tind sa devina o adevarata pacoste.
Comentariu inadecvat
Miami
rank 1
mai tovarase...Darnicu
1)Legea asta de care vorbesti n-a trecut prin Parlament,a trecut "tacit" prin Camera .Parlament inseamna cele doua camere reunite.(asta nu ca ticalosii ar avea vreo vina,pt ceea ce au facut).Dar ,Parlament inseamna senat+camera (toti la fel de ticalosi).
2)Acum doi ani ,m am intalnit cu un prieten care locuieste in Toronto,eram si eu in tara,el e originar din Alexandria,asa ca m-a rugat sa i fac o vizita.Asa am vazut celebra Belina.Auzisem ca acolo are mustaciosu' vile,palate etc.De fapt,erau 2 terenuri de tenis,vreo 2 baraci (cred ca vestiare cu dusuri) si un fel de terasa cu cateva mese,unde probabil se cinsteau dupa meciuri.Nu vile,nu palate.Insula e a judetului,am fost la Consiliul Judetean si am intrebat.Deci ,insula nu e a celui priponit,e a judetului.
3) Dl Iohanis are aici in Florida 3 case (cele din Sibiu ,i d'ont care ).Deci una in Coconut Creek,una in Southwest Port-Lucie si una in Lake Worth.Sper sa nu imi zici ca mint ,desi te cred in stare !
4) Acum ceva vreme,cind a venit vorba de Ip si Traznea ,ziceai ca despre acest subiect trebuie "sa vorbim cu prudenta" pt ca e un subiect sensibil si ii suparam pe unguri.Acum,nu ii mai suparam?
5) desi e alt subiect,o sa iti reamintesc ,de ce tara merge cum merge.Premierul Romaniei,a lucrat in toata viata lui doar 3 ani.A terminat Politehnica si apoi a lucrat:
1988-1990- inginer stagiar la "Izolatorul Tg Mures".
1990-1991 -tehnolog la Tractorul Brasov.Apoi ,a facut politica,gargara,bla-bla,a cantat la mandolina si a fost prin cu purcoiul de bani in sacosa.Cred ca e cam putin pt un premier !
Nu consider ca trebuie sa imi raspunzi.Eu niciodata "nu discut vorbe",tot ce scriu e real 100%.Si stii de ce ? pt ca mie nu imi da nimeni textele gata scrise.Scriu ce vreau,ce imi place,scriu din placere ,fara retributii de la partide.Am muncit in tara cateva zeci de ani ,am lucrat in SUA din 2001,am pensii consistente,primite pe munca adevarata,nu pe gargara ieftina.Sa traiesti bine !
winner
rank 5
cât de TICALO$ sā fii,sā risti SUVERANITATEA României???
CIOLACULE
DEMISIA
hello
rank 5
Nu-i numai ciolacu, sunt toti mafiotii psd-isti tradatori de
tara ! Romani, NU mai VOTATI psd si udmr niciodata !!!
angel9913
rank 5
Habar n-ai ce vorbesti...
... romanshii au o placere deosebita sa voteze cu UDMR-ul. Nu degeaba intra ei in parlament fara nicio exceptzie de la '89 incoace.

Uite, de exemplu la ultimele alegeri kolhoz-parlamentare din 2019, in judetzul Vaslui 0.95% din alegatori (1301) au votat cu ungurii, iar in Tulcea 0.87% (733). Din cate mai stiu io despre tzara aia, prin respectivele judetze nu dai peste un ungur nici daca oferi o recompensa la oficiile postale (cum faceau americanii pe vremuri).

E clar ca romanii voteaza UDMR pt. ca le "place de ei", altfel astfel de rezultate democratice nu pot fi explicate... mai ales ca, colectarea si centralizarea voturilor e pe maini bune (STS). Cum ar veni "serviciili" vegheaza alegerile, Mai Draga ! Nimic rau nu se poate intampla; mai ales la ce bugete au ele cu toatele... :)
Minona
rank 5
anghele, de Ceangai ai auzit?
Vezi aici ca sa ai si tu habar: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ceang%C4%83i

Acum stii de ce voteaza aia 0.XX % de aiurea din RO cu UDMR?
Uite asa ti-ai mai imbogatit cultura generala.
cititoru
rank 5
Nu numai Cioacu si mafiotii pesedisti
Ci toti votantii PSD-ului
angel9913
rank 5
Pardon, scuzatzi, bonsoar...
... da' am uitat sursa "alegatziilor"... :)

https://www.hotnews.ro/stiri-europarlamentare_2019-23165829-harta-interactiva-rezultatele-finale-europarlamentare-fiecare-judet-din-tara-vezi-cat-luat-marile-partide-independentii-usr-mica-distanta-psd-timp-voturile-din-diapsora-inca-sunt-numarate.htm
darnic00
rank 5
Pardon, scuzati, bonsoar....
Sa stiti ca nu STS voteaza ungurii. Si nici nu fura STS voturi. Uitati-va cum de au ungurii voturi in judete unde nu locuieste practic nici un ungur. Simplu, tovarasi. Intre PSD si UDMR exista o intelegere secreta, prin care PSD ii da UDMR-ului voturi, iar UDMR in schimbul voturilor la alegeri, sustine in Parlament PSD-ul. Si cum se face asta? Simplu. Vine UDMR si spune; Stimati tovarasi de la PSD, la alegerile astea trebuie sa ne dati voi 1000 de voturi, ca asa ne-am inteles, in schimbul a 1000 de voturi noi am votat legea X, de exemplu aia cu majorarea Pensiilor Nesimtite. Si ca sa stim noi ca voi ne-ati dat voturile, asa, ca intre mafioti de caracter, voi ne veti da voturile nu la Targu-Mures, la Satu-Mare, la Oradea, la Tusnad, ca acolo avem votanti si noi, si voi. Nu putem sti noi, UDMR, cati romani din Oradea de exemplu ne voteaza pe noi, pe UDMR, cum ne-am inteles cu voi, cu PSD. Asa ca voi ne dati voturile astea in judetele unde noi nu avem voturi de la maghiari, ca maghiari nu avem acolo, voturile noastre de exemplu sa le obtinem in Tulcea, in Vaslui, in Calarasi, in Teleorman, in Giurgiu, in Olt, in Dolj, in Gorj, si acolo vom sti sigur ca voturile vor fi de la voi, de la PSD adica. Tudom? Si asa se explica faptul ca UDMR obtine voturi in zone 100% romanesti. Si acum cine voteaza de fapt UDMR-ul in judetele alea? Pai acolo cei care voteaza UDMR sunt chiar cei mai mari si mai tari pesedisti din judet, care primesc ordin de la Bucuresti, de la Centru, sa voteze ei UDMR, ca prostimea in judetele alea oricum voteaza PSD, deci PSD nu risca nimic acolo, ei castiga Alegerile in zonele alea si fara voturile Presedintilor PSD si a familiilor acestora, a consilierilor PSD si familiilor, etc., voturile celor care stiu ca PSD este obligat sa vanda voturi UDMR-ului, adica voturile staff-urilor PSD. Asa se intampla, stimati to'arasi si pretini, ca UDMR obtine voturi si in judetele 100% romanesti. Ca Ciuma Rosie vinde UDMR-ului voturi. Si ne mai miram acum ca trece prin Camera Deputatilor Legea Autonomiei. Pai noi ne miram degeaba, si acolo PSD a batut palma cu UDMR, la Legea Autonomiei, pentru ca oricum pentru PSD pierderea Ardealului nu este prea dureroasa, ba dimpotriva, pentru PSD pierderea Ardealului este benefica, in Ardeal ei oricum obtin mai putine voturi, deci PSD chiar isi doreste sa pierdem Ardealul, ca asa si numai asa se vor mentine ei la Putere, in vecii-vecilor!
MacGigi
rank 5
@anghelov. as fi scris "bonsoir", dar nu traiesc
ca tine in Hamerika.
Merge la tara si cu sosete albe in slapi si cu "bonsoar".
"N'ai cu cine! Niste peizani" :)
DAN-795
rank 5
GREU SOMN MAI AU ...parlamentarii nostri daca ,
niste minoritari iti violeaza constitutia si o calca in picioare si ...nimeni nu se mira .Interesant , ce s-ar fi intamplat daca niste obraznici i-ar fi cerut nevasta lui Ciolacu , cand cel mai obraznic lider de la Budapesta a speriat Europa cu tupeul lui si acum ne cearta pentru o necuvinta prezidentiala venita de la Cotroceni ??!!

Despre gafa prostului , nimic nu mai zic bolshevicii dar, ca si ungurimea infierbantata cer condamnarea lui Iohannis !
medgidnicolai
rank 5
nu va mai umflati degeaba
ccr nu poate adopta asa ceva. indiferent din partea cui vine propunerea. pericolul este din afara. de acolo se induc in minte tineretului idei iredentiste, iar acest tineret fara trecut si probabil nici viitor, inhata galusca, numai sa iasa in prim plan. maghiari asezati la locul lr, in varsta, au experimentat astfel de porniri anacronice si s-au lamuri ce ar urma. asa ca au renuntat.
Nonpolitikon
rank 5
Știe cineva cui i-a trăznit prin cap bazaconia cu adoptarea tacită a
legilor, chiar și cu avizul negativ?
Numai pentru asta și Iorgovana Constituțiune și toată legislația conexă trebuie urgent modificate! Cum e posibil să lași la mana unui secretar retardat/cointeresat emiterea unor legi, cand acestea sunt atributul Parlamentului, nu al Secretariatului Parlamentului?
movici
rank 5
Doar nu vrei cei ce sug bugetul statului sa se oboseasca
cu asa nimicuri?
Sparlamentari au treburi mai importante, distrugerea natiuni total!
DUTTY
rank 5
Un comentariu plin de "intelepciune" a la movici!!
!!!
Menumorut
rank 5
Ba Vintage, BRUIAJ SOVIETIC de un rind ?
.
cozmin
rank 5
In cartile de istorie scrie
ca Romania e de fapt tara germanilor blonzi daci. Desi capitala dacilor era de fapt a sarmatilor, sarmatogetusa. E normal sa mergem in tara noastra cu totii.
MacGigi
rank 5
@cozmin. Asa este. Iar mancarea nationala a
sarmatogetusilor sunt sarmalele! Cu varza si viezure.
Am impresia ca v-a lovit Zamolxe in aripa :)
gheu
rank 5
Ma
Tu esti intreg la cap ori delirezi impreuna cu Corona berea mexicana si cu virusul?
Menumorut
rank 5
Dar Gheorghe Funar, ce zice ?
Who cares ?
valll
rank 5
Escrocilor, ei au ticluit-o, ca sa-si rezolve diverse interese
Iata ca PSD + UDMR au recurs la aceasta metoda ca sa-si bata joc de Romania, de constitutie, de imn, de drapel. Si de romani.
Nu e o intamplare, nu e din prostie, chiar daca s-a facut cu contributia unor a care, evident, sunt si prrosti.
Trecerea prin senatul condus tot de PSD a celeilalte legi din aceeasi categorie nu este o coincidenta si conduce la concluzia ca si Senatul facea parte dintr-un un plan bine pus la punct, chiar daca, prinsi cu matza-n sac, senatorii PSD au incercat sa dreaga imaginea.
Nu era exclus ca in plan sa existe si etapa CCR. Ne-a trecut glontul pe langa ureche, dar, cu un tupeu greu de imaginat, se exagereaza vehementa presedintelui, ca sa se abata atentia de la urata megaescrocherie.
alphpha
rank 5
Da,
din 1918 Bucureștiul a tot dus din Transilvania și Banat și n-a adus nimic. E normal ca locuitorii să se simtă frustrați. Pentru orice lucru trebuie să aștepți decizia de la București 2-3-10 săptămani, pană ce un neica nimeni analfabet, arogant și leneș, ajuns in post pe criteriile peceriste obișnuite, va catadicsi să-ți răspundă. După 100 de ani faci de la Satu Mare sau Sighet pană la București 14-16 ore cu trenul, nici un drum ca lumea care să lege Bucureștiul cu Ardealul. Și dacă veți fi curioși să cercetați mai adanc veți constata că majoritatea posturilor de conducere din Ardeal și Banat, din aproape toate domeniile, sunt atribuite celor din sud sau urmașilor acestora, veniți aici după 1918. Și asta n-ar fi o problemă dacă ar ințelege spiritul ardelenesc. Ungaria n-o să ia niciodată Ardealul, dar Bucureștiul ar trebui să invețe cum să-l trateze. Ca și pe Moldova, de altfel. Federalizarea n-ar distruge Romania, dimpotrivă.
Utilizator sters
O nenorocire!
E clar că federalizarea e o mare nenorocire. O demonstrează tari ca Geramnia, Austria sau Elvetia. O mare nenorocire pentru gască de mitici de Dambowiitza care nu ar mai dispune dupa bunul plac de buget și nu ar mai putea jefui țara cum o fac acum. E motivul pentru care chiar și reorganizarea adminstrativă e in stand-by.
Resist
rank 5
@tot-la-vale
Fii mai clar, exemple...pentru ce militezi?
Miami
rank 1
Alphpha...
Ia citeste cabinetul Orban si spune mi si mie cine e din Sud.Citeste-le biografia,locul nasterii,etc.apoi citeste si lista de secretari de stat,sefi de cabinete.O sa vezi ca ceea ce spui,e total fals.Si Iohanis ,si (mai ales)Orban,ii urasc cu patima pe cei din sud.E chestie de educatie,banatenii le spun sudistilor,"mitici" iar cei din Sibiu ii numesc "mamaligari".In schimb cei din sud iubesc enorm Ardealul,pt ca ei l-au eliberat de 2 ori si tot de 2 ori au ocupat Budapesta !
Menumorut
rank 5
IN 1917 frontul era in curtea lui bunicu, in
Moldova.
ANDRUTA Ceausescu tocmai il zamislea pe marele patriot cu gura.
valll
rank 5
@alphpha: Desi in unele privinte ai dreptate, federalizarea nu
este o solutie, ci o capcana.
Avand in vedere presiunea fara perdea pe care politicienii din Ungaria o pun pe Ardeal, profitand de indolenta guvernelor de la Bucuresti, autonomia pe care ti-o doresti ar fi doar primul pas. Al doilea, se va face aproape imediat. Au uitat ardelenii cum erau tratati candva?
Problemele pe care le ridici sunt reale, dar ai ales prost momentul, iar solutia cu care cochetezi e si mai proasta.
La varf, la Bucuresti, Ardealul e bine reprezentat. Daca "miticii" sunt incapabili, de ce nu iau politicienii ardeleni niste initiative mai bune pentru toata tara?
movici
rank 5
Trebuie sa va reamintesc ca singuri vinovati pentru Situatia
Gretoase in care se gaseste Romania sunt PISDISTI!
Astept cu nerabdare cand o alta minoritate de 4-5 milioane isi va cere autonomia, este vorba de Manelistii Pisdisti cu majoritate Sudista.
De fapt de ce Autonomie vorbesc?? Aste se nasc toti autonomi si fac ce vrea de cand au vazut prima Raza de Soare, apar si direct bronzati.
Elementele de care vorbesc au fost si sunt sprijinit de Iliescu Basescu Ponta A. Nastase Draknea, cei numiti sunt/fost in prima Linie!
Dumnezeu sa va ajute cu acesta minoritate curand majoritate pacatoasa!
cozmin
rank 5
Milioane cu facultati au parasit deja tara
Ar trebui discriminati si mai mult...Eventual inginerii it sa ia salariu ca in lumea a treia 200 dolari sa manance doar in timp ce matura strazile acestor urmasi blonzi ai dacilor. O sa dea chinezii ca si ungurilor telefoane 5g cu 2-3000 de dolari in timp ce se va uita toata lumea la calculatoare fara sa stie nici sa le porneasca.
cozmin
rank 5
Si cu ce il afecteaza pe specialul de la bucuresti
ca judetele din nord vest sunt golite de populatie si alipite de covasna si harghita ungariei? El isi ia pensia si salariul special instituite de Stalin la ocuparea Romaniei in 44. Nu are ce sa il deranjeze atat timp cat isi ia solda decisa de Moscova.
angel9913
rank 5
Bag seama ca e plin de dashteptzi pa blogu' militzienilor de presa..
... din Romanica, unul mai "genial" decat celalalt.

De exemplu, agentu'-termic-dublu-zero se chinuie sa-mi explice el mie ca de fapt PSD-ul ar votat sa-i bage pe unguri in Parlamentul European, in loc sa-i bage pe ai lor. Whatever... dar p-asta il suspectez demult ca-i singur la parintzi, din pacate pt. ai lui... :)

Altul (care se da o tanti) vrea sa-mi aminteasca si el/ea de Ceangai care, vezi draga Doamne, ar exista prin judetzele mentzionate de mine (Vaslui si Tulcea) desi io auzisem de ei doar prin Bacau. Ma rog, s-o fi schimbat scoala-n Romanica intre timp...

Pe baza gogomaniilor de mai sus incep sa cred ca IQ-ul ala de 87, citat pt Romanica, pare usor optimist... cel putzin in cazul vostru.

Continuatzi, by all means, mai Draga ! :)
Minona
rank 5
anghele, credeam ca esti mai "dashtept"
Ti-am dat o explicatie plauzibila de unde ar putea aparea cele 0,XX % voturi pentru UDMR de aiurea din Romania. Ar putea fi Ceangai si in Tulcea sau Vaslui cum sunt si romani in US, de exemplu tu (sic!). Lumea e in miscare. Totusi, s-ar putea sa ai dreptate iar voturile obtinute de UDMR in Vaslui si Tulcea sa nu provina de la ceangai ci sa fie rezultatul hazardului. Atunci cand esti sub influenta alcoolului stampila de vot cade la intamplare.
Si fiindca tot am adus vorba de minoritati, ceva din limbajul folosit de tine ma face sa am o idee despre ghetoul in care salasuiesti.
angel9913
rank 5
Ca idee generala, mi se cam rupe foarte tare...
... despre ideile pe care tzi le faci tu despre mine. Cand batzi campii, te articulez; altfel nu te bag in seama ca viatza-i prea scurta ca sa mi-o irosesc cu "intelighentzi" d-astia ca tine... Mai Draga tanti :)

P.S. Sa-tzi injuri electoratul (de exemplu sa-i faci betzivi pe alegatori, doar pt. ca asa-tzi patineaza tzie cate o idee pe chelie) si dupa aia sa-i cersesti "voturili" e o strategia foarte "dasteapta". La fel a facut si tanti Clinton p-acilea, prin 2016 toamna. Rezultatul, se vede !

Continuatzi si multe "succesuri" in munca la toamna (sau cand se va hotara Magraonu Sparanghel sa mai organizeze alegerile prin Romanica... :)
Comentariu inadecvat
Minona
rank 5
anghele, vad ca esti rupt fasii de cat de tare "ti se rupe"
Cat despre bagatul in seama, vad ca ti-am captat atentia, orice ai spune. Mi-am recitit postarile si nu am gasit nici o injuratura. De aceea nu-mi explic motivul limbajului folosit pentru a ma "articula". Ai dreptate, viata e scurta, dar renuntarea la tutun si accool ti-o poate prelungi semnificativ. Banuiesc ca asta e unul din motivele pentru care ti-ai iesit din fire.
PS: Nu stiam ca "tanti Clinton" a candidat la Tandarei. Apreciez totusi ca te adresezi respectuos (asa cum stii tu, ma rog) cand e vorba de o doamna "mai draga".
angel9913
rank 5
Care-i treaba cu Tzandarei-ul Mai Draga tanti ?
Acolo tzi-e cumva domiciliul de rezidentza ? De acolo te postacesti cu atata spor ? Oricum, io zic s-o bagi p-aia cu Tiraspolu'. Nu de alta da' are mai multa trecere pa blogu' asta al militzienilor da presa din Romanica (tzinut pe banii lu' moshu' Soros, a nu se uita :), plus ca nici nu risti sa discriminezi impotriva unor anumite "minoritatzilor natzionale".

Cum nu observ nicio "doamna" prin locurile astea (tu nu te califici), n-am de ce sa folosesc mai sus pomenitul apelativ.
Gata ! Hai pa, c-am pierdut deja prea mult timp cu tine... :)
lazard
rank 1
Ciolacu
Mai nou dl ciolacu and company il vor reclama pe presedinte la consiliul national al discriminarii si culmea(numai in Ro se poate intampla asta) condus de un maghiar.
Ciolacu dovedeste astfel ca este un ffff slab politician si recunoaste implicit ca are aranjamente cu udmr,udmr platit din banii nostri sa dezmembreze Ro.Urmeaza o noua lege adoptata tacit la senat care prevede oficializarea limbii maghiare.Oare cati maghiari mai sant in romania ,adica cu 51% si peste sange maghiar.Unul dintre putinii secui ce au mai ramas era stupefiat si revoltat ca maghiarii au furat denumirea de secui,secuiesc.
Utilizator sters
Cam pedant articol...
asupra unei probleme ce ar fi trecut la "și altele" dacă nu exista interes să iese foc și nu ar fi fost alimentată (diversiune?) din plin, utilizandu-se gloanțe de diverse calibre trase din orice poziție. O aberație care s-a stins așa cum a apărut

Și totuși: văd acest subtitlu
"Proiectul contravine Constitutiei, legislatiei UE si dreptului international".

Despre Constituție, se spune in randurile de dedesubt. Despre legislația UE si dreptul international pe care le-ar incălca, distinsa jurnalista nu spune nimic (?). Dacă e așa, a suparlicitat sau a făcut vreun copy-paste. Poate că ar fi bine să revină să ne explice și nouă ce legi internaționale și din UE incalcă acest proiect. Altminteri ar insemna că Tara Bascilor, insulele Madeira sau Canare, ținuturi autonome din Spania și Portugalia, sunt zone aflate intr-o cruntă ilegalitate. Aștept lămuriri.
info
rank 5
Un anumit grad de autonomie si auto-administrare...
...nu este un lucru rau. Dimpotriva.
Este rau atat timp cat se aplica discretionar, numai in anumite zone din tara si pe criterii etnice.
Problema este ca nu stim exact ce inseamna o stare de autonomie in cadrul unui stat (fiscal). Nu s-a discutat si nici macar nu am incercat sa definim termenul. Se poate defini o autonomie care sa nu incalce prevederile constitutionale? Sau ce ar trebui modificat in Constitutie? Trebuie sa stim exact pentru ca sa ne putem spune apoi opiniile (pro sau contra).
Doua lucruri cred ca sunt clare:
1. Nu se poate vorbi de spargerea unui stat sau de crearea unui nou stat. Avem exemplul Cataloniei. Nu doar opozitia populatiei majoritare din Spania, dar nici Uniunea Europeana nu agreaza astfel de miscari.
2. Procedura odata definita si permisa se poate aplica tuturor zonelor dintr-o tara (grupand-se asa cum doresc). Asa este echitabil si democratic. Nu se poate face o lege de o asemenea importanta doar pentru o singura zona si cu atat mai putin pe criterii etnice.
Regula trebuie sa fie clara si pentru toti la fel, ca in cazul unui stat federal. Parerea mea este ca statul federal este o structura mai buna si mai eficienta decat statul centralizat.
m.omiduta
rank 5
@Info
Da, privit din acest punct de vedere Transilvaniei i-ar fi mult mai bine singura, decat alaturi de Bucuresti, cu atat mai mult cu cat conducerea de la Bucuresti este de 2 bani. Chiar si Iuliu Maniu s-a indrebat daca a facut bine cerand unirea cu Romania. Sa nu uitam ca in 1918, Transilvania si-a declarat independenta, apoi a cerut unirea cu Romania, iar, 20 de ani mai tarziu, Bucurestiul dadea efectiv Transilvania Ungariei fara sa traga un glont. Voi cei care luati in deradere problema Transilvaniei, ar trebui sa stiti ca maghiarii sunt foarte agresivi pe acesta tema, ca nu au acceptat niciodata Tratatul Trianon, iar romanii din Transilvania cred ca ar stapani mult mai bine problema, daca ar avea-o in mana.
Resist
rank 5
ba este rau !
pentru ca udmr/ungaria vor tot:autonomie,independenta si chiar mai mult!
Rank1
rank 5
@Tot-la-vale psd+udmr!
Sa lasam Catalonia.
Faptele sunt fapte:
1)toti cei 9 parlamentari udmr au votat pentru.
2)ciolacu a mintit: "Nu era obligat sa stea pe loc pentru ca nu a venit punctul de vedere de la Guvern".
Asta trebuie sa tinem minte cind vom vota.
Gile
rank 5
Un singur lucru esential
La urmatoarele alegeri parlamentare udmr-ul trebuie lasat in afara parlamentului Romaniei !
Pentru aceasta trebuie sa ne prezentam masiv la vot !
Prezenta masiva la vot "va ajuta" si mafia PSD + Pro Romania + alde sa obtin scoruri cat mai mici !
Doamne-ajuta !

https://youtu.be/G-o44l4yupY
angel9913
rank 5
Pros.tii cu mak !
UDMR-ul a fost in fiecare parlament romanesc si european de la infiintzarea lor si pana acum, si va continua sa fie parte din aceste corpuri legislative si in viitor. Pot sa pariez pe chestia asta, oricand. Asta-i o decizie pe care n-o i-au neaparat alegatorii din colonia de spetza a 14-a numita Romanica, ci aia care ii colonizeaza. Ordinul vine ceva mai de sus.

Treaba voastra de colonizatzi este sa executatzi intocmai si la timp ordinul de zi pa unitate care vine, de obicei, pa linia kolhoznica. Uneori vine si pa linia licuriceasca. Cel mai nasol e cand vine pe ambele linii simultan si suna diferit... :)

Pt. situatzia in care va facetzi ca nu pricepetzi (sau chiar nu va duce capul) si nu executatzi "ce trebuie", exista "serviciili" care sa va corecteze "erorile", din tableta (servicii platite tot de contribuabilul de Romanica). Nu degeaba "voturili" sunt numarate de STS.

E cum zicea Tatucu' Stalin pe vremuri: “Those who vote decide nothing. Those who count the vote decide everything!"

Asta-i tot. Continuatzi, mai Draga ! :)
Minona
rank 5
Chiar asa?
Asa s-a exprimat "tatucu Stalin"(al tau tatuc, poate), in English? Eu cred ca ai dat copy/paste de pe internet ca sa-ti arati "dashtaptachiunea". Ai ramas la vechile ideologii. Ce a spus odata Stalin va ramane in istorie doar ca "asa nu". Cea mai mare parte a omenirii a evoluat. Unii insa au ramas in epoca de piatra, altii inca se inchina la vechile sloganuri ale unui vis urat al omenirii. Tu faci parte dintre ei.
PS: "Mai draga"
Gile
rank 5
Foarte simplu
Simpatizantilor mafiei PSD si mafiotilor PSD le e frica de prezenta masiva la vot !
Prezenta masiva la vot inseamna procente mici pentru mafia PSD si pentru slugile sale credincioase (alde, pro romania si udmr)!
Rapidulet
rank
Votam, votam, votam..!!
Si pe unguri afara din parlament ii dam!! Haideti sa dam mana cu mana, sa scapam tara asta de udmr!
din.arad
rank
UDMR vrea autonomia Tinutului Secuiesc
pentru ca inclusiv politicienii in frunte cu Giovanis in discursurile lui, il numesc "Tinutul Secuies"... ca pe o parte separata din Romania.
Nu mai dati apa la moara !!
Acea zona ace parte din Tinutul Romaniei !!!!
gheu
rank
Tinutul de chema Secularum de Romani
nu Tinutul secuilor
Akella
rank
Cred că s-au dilit cu toții
Acuma să il ascult pe Zegrean? Cat de *** trebuie să fii. Dupa ce l-a slujit constiincios pe "Petrov" acum să ne dea lecții de democrație și despre Constituție?
gheu
rank
Pai
Nu ei secuii ci haimanalele politice. Am avut si am prieteni secui cu care am facut armata si scoala. Nu stiau limba romana. S-au straduit sa o invete. Liderul lor Fustos Karoly fiu de fost conte se lua la intrecere cu mine in agricultura cand Ceausescu pe cei veniti de la Tara sa invatam Geologie ne trimitea sa invatam cum se culege porumbul la Casimcea si strugurii de vin in Tarnave. Ce noi taranii nu stiam treaba?
JeanB
rank
Dr. Kelemen Hunor
Pentru ca aveti particola de noblete in fata numelui va rugam frumos ca , o data in viata, sa stati in fund si sa judecati cu capul, pentru ca pina acum ati procedat invers.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor