Ziare.com

Inalt oficial de la Bruxelles: Regiunile nu trebuie desenate pe criterii etnice

Marti, 07 Mai 2013, ora 22:57

   

Inalt oficial de la Bruxelles: Regiunile nu trebuie desenate pe criterii etnice
Secretarul general al Comitetului Regiunilor de la Bruxelles, Gerhard Stahl, sustine ca in procesul de regionalizare trebuie excluse criteriile etnice. "Nu putem avea structuri administrative bazate pe asezarea arbitrara a unora dintre minoritatile noastre", a declarat Stahl.

Comitetului Regiunilor de la Bruxelles este o organizatie care ii reuneste pe alesii regionali si locali din Uniunea Europeana. Intr-un interviu acordat Digi24, secretarul general al Comitetului, Gerhard Stahl, sfatuieste Romania sa excluda criteriile etnice din procesul de regionalizare.

"Cred ca Europa este o comunitate fascinanta, oameni din medii diferite traiesc impreuna. De aceea etnicitatea nu este o conditie pentru a fi parte a unei comunitati mai largi. Insa ea reprezinta experiente culturale foarte interesante.

Trebuie gasit un echilibru: exista regiuni cu minoritati, dar nu sunt organizate in functie de acestea. Le oferi drepturi, in special pe acela de a-si dezvolta identitatea culturala. Trebuie sa combini eficienta - si pentru asta ai nevoie de o anumita dimensiune a regiunilor, nu le poti desena in functie de minoritati - cu drepturile pe care le acorzi. Un sistem care le garanteaza identitatea.

Este fascinant sa vezi ca regiunile in care s-a reusit acest echilibru sunt foarte moderne. Si pot vorbi aici despre regiunea Schleswig-Holstein, unde minoritatea daneza, care este mica in comparatie cu populatia germana, este atat de atractiva pentru germani incat acestia vor sa-si trimita copiii la scolile daneze, considerate mai moderne", a declarat Stahl.

Regionalizare cu asumare? Kelemen: Ar fi cea mai mare greseala. UDMR vrea referendum

"Nu putem avea structuri administrative bazate pe asezarea arbitrara a unora dintre minoritatile noastre", a subliniat apoi oficialul de la Bruxelles, dupa ce i s-a atras atentia ca organizatiile maghiarilor doresc mai mult decat autonomie culturala.

Regionalizare: Partidele isi antreneaza baronii locali pentru controlul regiunilor

Stahl are si cateva sfaturi pentru autoritatile romane in privinta procesului de regionalizare.

"O lectie invatata din experientele trecute ar fi ca procesul necesita un anumit interval de timp pana cand este acceptat de catre toti. Nu opriti descentralizarea din cauza discutiilor referitoare la acest proces, schimbarile drastice creeaza intotdeauna dubii si intrebari. Daca este un proiect coerent, lasati-i timpul necesar, argumentati in favoarea lui, pentru ca anumite schimbari isi atrata beneficiile dupa o anumita perioada de timp", a indicat secretarul general al Comitetului Regiunilor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4427 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fie ca regionalizarea să facă din Romania un teritoriu mereu prosper

Și unde fiecare cetățean roman să-și propună mai mult decat orice, in primul rand să facă tot ce ține de el pentru a fi un bun cetățean roman.
Așa vrem ca oficialii de la Bruxelles să se exprime, prin prisma ințelegerii corecte a stării de lucruri și mai ales a experienței pe care o au in astfel de probleme.
Glasul națiunilor trebuie să triumfe, intr-o Europă a națiunilor libere! De data asta a triumfat.

 

O pozitie de bun simt

Regionalizarea pe criterii etnice nu ar face dacat sa accentueze nationalismul, granita care incepe sa-i separe pe etnicii maghiari de romanii din Transilvania. Viitorul este a celor care vor stii ce insemna toleranta, respectul, solidaritatea si munca in echipa.

 

Totusi, descentralizarea si noua organizare

administrativa (asa zisa politica a regionalizarii) poate fi cladita in cel mai real si eficient mod pe fundamentul identitatilor culturale (al regiunilor istorice). Ce sa caute Vrancea in regiunea de sud-est (in Dobrogea) sau Aradul (o parte din Crisana) in Banat? Oamenilor le va veni greu /sau chiar imposibil sa se "identifice" cu o organizare administrativa abstracta de tip matrosca stalinista (un pic de aici, un petece de acolo) facuta pe linie de partid!

NU trebuie sa rfgionalizezi ...

NIMIC !
Regionalizare EGAL Destramare !

 

Au muri generatii intregi pentru unirea tarilor romane,

Acum noi incercam faramitarea in regiuni. O fi bine?

 

Avem o regiune de adaugat

Basarabia!Basarabia e Romania!

Regionalizarea, nu este decat sansa oferita baronilor locali,

si a clientelei politice, de a avea fiecare feuda de unde sa-si jecmaneasca mai bine cetatenii. Se va destrama Romania, in cativa ani, nicidecum nu o vom duce-o mai bine.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor