Secretarul general al Comitetului Regiunilor de la Bruxelles, Gerhard Stahl, sustine ca in procesul de regionalizare trebuie excluse criteriile etnice. "Nu putem avea structuri administrative bazate pe asezarea arbitrara a unora dintre minoritatile noastre", a declarat Stahl.
Comitetului Regiunilor de la Bruxelles este o organizatie care ii reuneste pe alesii regionali si locali din Uniunea Europeana. Intr-un interviu acordat Digi24, secretarul general al Comitetului, Gerhard Stahl, sfatuieste Romania sa excluda criteriile etnice din procesul de regionalizare.
"Cred ca Europa este o comunitate fascinanta, oameni din medii diferite traiesc impreuna. De aceea etnicitatea nu este o conditie pentru a fi parte a unei comunitati mai largi. Insa ea reprezinta experiente culturale foarte interesante.
Trebuie gasit un echilibru: exista regiuni cu minoritati, dar nu sunt organizate in functie de acestea. Le oferi drepturi, in special pe acela de a-si dezvolta identitatea culturala. Trebuie sa combini eficienta - si pentru asta ai nevoie de o anumita dimensiune a regiunilor, nu le poti desena in functie de minoritati - cu drepturile pe care le acorzi. Un sistem care le garanteaza identitatea.
Este fascinant sa vezi ca regiunile in care s-a reusit acest echilibru sunt foarte moderne. Si pot vorbi aici despre regiunea Schleswig-Holstein, unde minoritatea daneza, care este mica in comparatie cu populatia germana, este atat de atractiva pentru germani incat acestia vor sa-si trimita copiii la scolile daneze, considerate mai moderne", a declarat Stahl.
Regionalizare cu asumare? Kelemen: Ar fi cea mai mare greseala. UDMR vrea referendum
"Nu putem avea structuri administrative bazate pe asezarea arbitrara a unora dintre minoritatile noastre", a subliniat apoi oficialul de la Bruxelles, dupa ce i s-a atras atentia ca organizatiile maghiarilor doresc mai mult decat autonomie culturala.
Regionalizare: Partidele isi antreneaza baronii locali pentru controlul regiunilor
Stahl are si cateva sfaturi pentru autoritatile romane in privinta procesului de regionalizare.
"O lectie invatata din experientele trecute ar fi ca procesul necesita un anumit interval de timp pana cand este acceptat de catre toti. Nu opriti descentralizarea din cauza discutiilor referitoare la acest proces, schimbarile drastice creeaza intotdeauna dubii si intrebari. Daca este un proiect coerent, lasati-i timpul necesar, argumentati in favoarea lui, pentru ca anumite schimbari isi atrata beneficiile dupa o anumita perioada de timp", a indicat secretarul general al Comitetului Regiunilor.