Liderii UDMR sunt prizonieri in capcana secuiasca. Cum ii joaca Viktor Orban pe degete

Autor: Petrisor Peiu - analist
Sambata, 13 Mai 2017, ora 09:05
11764 citiri

Recensamantul din 2011 a identificat 1.227.000 de maghiari din totalul de 20.000.000 de cetateni romani, adica un procentaj de putin peste 6% din totalul populatiei. Unde traiesc acesti maghiari?

Practic, jumatate dintre ei locuiesc in doar trei judete (Mures, Harghita si Covasna), dintre care in doua dintre aceste trei judete (Harghita - 258.000 si Covasna - 150.000) maghiarii reprezinta majoritatea covarsitoare. In Mures se afla aproximativ 200.000 de maghiari.

Cealalta jumatate se gaseste raspandita in restul teritoriului intracarpatic: o treime dintre maghiari este concentrata in zona de nord-vest (Bihor - 138.000, Cluj - 103.500, Satu Mare - 112.500, Salaj - 50.000), iar restul se imprastie in Timis (35.000), Arad (36.000), Maramures (33.000) etc.

Daca luam in considerare performanta economica a judetelor Romaniei, putem lesne observa ca printre codasele la indicatorul PIB/locuitor anul trecut se numara si judetele "secuiesti", Harghita si Covasna (ambele aflate cam la jumatate fata de media nationala, oricum la jumatate fata de Cluj, Timis sau Brasov, judete cu populatie maghiara semnificativa).

Iata cum ar arata o harta a "peformantei" din tara noastra, sugestiv prezentata de catre Curs de Guvernare:

Practic, locul unde maghiarii sunt cel mai "expusi" la bunastare este Timisul, apoi urmeaza Clujul, Brasovul, Sibiul, Aradul, Hunedoara, Alba, Bihorul, Muresul etc.

Cu alte cuvinte, cu cat mai "integrati" sunt maghiarii in majoritatea romaneasca, cu atat mai prosperi sunt.

Evident ca prosperitatea vine "la pachet" si cu un alt orizont social, cu un alt nivel al asteptarilor politice.

In ceea ce priveste nivelul de "bunastare" repartizat pe judete, putem sa consideram ierarhia salariului mediu, in care judetele din secuime sunt la coada clasamentului national (sursa Ziarul Financiar):

Realitatea semnificatiei acestor cifre este urmatoarea: in judetele Harghita si Covasna, politicienii maghiari locali (cu largul concurs al UDMR) insista de ani buni pe ideea infiintarii unei forme de autonomie teritoriala, numita Tinutul Secuiesc; pentru a creste sansele acestui proiect politic, UDMR a declansat "enclavizarea" celor 400.000 de secui de aici, intretinand un ansamblu de tehnici administrative si politice care au izolat etnic acesta populatie, inchisa intr-o "cutie de rezonanta proprie", in interiorul unui teritoriu vast, in care nimeni nu pare a se sinchisi de ce se intampla acolo.

Pe de alta parte, politica UDMR este decisa de catre parlamentarii formatiunii si de catre expunerea mai mica sau mai mare a uniunii fata de Guvernul de la Budapesta.

UDMR este reprezentata in actualul Parlament de catre 21 de deputati si 9 senatori, fiind a patra forta politica romaneasca, dupa un scor de 6,19% obtinut la alegerile din 2016. 5 deputati provin din Harghita, cate 3 din Covasna si Mures, cate 2 din Bihor si Satu Mare, cate 1 din Arad, Brasov, Cluj, Constanta, Maramures si Salaj. Cate 2 senatori sunt alesi in Bihor, Harghita si Mures, cate unul in Cluj, Covasna si Satu Mare.

Jumatate din parlamentarii UDMR provin din zona sud-estului Transilvaniei, unde comunitati compacte de maghiari traiesc izolate de viata concetatenilor romani.

In ceea ce priveste raportarea la guvernul maghiar si la politica de la Budapesta, exista un reper important: 2010, anul in care partidul premierului Orban Viktor (FIDESZ) ajunge la putere, inlocuind partidul socialist (MSZP).

FIDESZ va aborda relatia cu UDMR (pana atunci in relatii excelente cu moderatii socialisti de la Budapesta) in forta, avand la dispozitie doua instrumente: acordarea cetateniei maghiare pentru ungurii din afara granitelor si sustinerea alternativei Tokes Laszlo sau chiar a unui nou partid maghiar din secuime.

Acordarea cetateniei statului ungar i-a facut pe maghiarii din Romania suporteri neconditionati ai lui Orban Viktor, iar concurenta unor candidati din afara UDMR a dus uniunii amenintarea neintrarii in Parlament.

Aceste doua elemente au determinat o docilizare a liderilor UDMR in fata Budapestei si alinierea cuminte a uniunii la retorica premierul ungur.

UDMR s-a "reinventat", devenind preocupata cu precadere de obtinerea autonomiei asa-zisului "Tinut Secuiesc" si abandonand orice alte teme de interes pentru maghiarii din afara secuimii.

La alegerile din 2014, s-au inregistrat ca electori peste 250.000 de cetateni maghiari din afara granitelor, cei mai multi dintre ei fiind din Romania (100.000). Voturile din afara Ungariei au reprezentat nu mai mult de un mandat parlamentar la Budapesta, iar voturile adunate de FIDESZ din Romania au fost mai putin de un sfert din voturile acordate UDMR in 2016.

Voturile aduse lui Orban de catre maghiarii din afara granitelor, desi cu pondere mica in total (200.000 sau 2,5%), au o semnificatie uriasa: ele au determinat un mandat de deputat in plus, dar un mandat crucial, acesta fiind cel de-al 133-lea, mandatul care a permis FIDESZ sa atinga majoritatea constitutionala!

Cu numai 132 mandate, FIDESZ ar fi avut doar o majoritate larga, dar totusi simpla...

Practic, conducerea actuala a UDMR a cazut in capcana "secuiasca" si nu mai poate iesi de acolo: desi numai jumatate din ungurii din Romania traiesc in zona respectiva, aceasta a fost desemnata de uniune drept singura prioritate.

Metoda de lucru a UDMR, "enclavizarea" populatiei maghiare, a adus dupa sine saracie, deci lipsa de orizont social si cresterea gradului de "dependenta" politica fata de FIDESZ a uniunii.

UDMR si-a castigat statutul privilegiat pe langa detinatorul puterii absolute de la Budapesta, dar si-a condamnat jumatate dintre votanti la o viata mizerabila, iar pe cealalta jumatate a abandonat-o. Cui bono?

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Călinescu vrea să fie președinte. Ține încă secret partidul din partea căruia candidează: ”Vreau să susțin o grupare politică curată”
Florin Călinescu vrea să fie președinte. Ține încă secret partidul din partea căruia candidează: ”Vreau să susțin o grupare politică curată”
Florin Călinescu și-a anunțat revenirea în politică și urmează să candideze la alegerile prezidențiale din partea unei formațiuni politice pe care o va anunța după 10 martie. Actor de...
Stenograme din ședința PNL. Liberalii vor să dea vina pe PSD pentru OUG care permite traseismul politic: "Nu se poate altfel, fir-ar a dracului să fie"
Stenograme din ședința PNL. Liberalii vor să dea vina pe PSD pentru OUG care permite traseismul politic: "Nu se poate altfel, fir-ar a dracului să fie"
Ședință tensionată la PNL după ce proiectul care ar da cale liberă traseismului politic a fost pus în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne. OUG privește comasarea...
#maghiari PIB judete secui, #UDMR secui , #Tinutul Secuiesc