Primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad Andras, a afirmat sambata, in fata celor peste o mie de persoane prezente pe Platoul de la Moacsa, la deschiderea festiva a primei Galopiade Secuiesti, ca evenimentul este dovada faptului ca Tinutul Secuiesc exista, in ciuda afirmatiilor unor politicieni.
"De cate ori spun bucurestenii ca noi nu existam, de atatea ori organizam cate un eveniment mare", a afirmat Antal Arpad Andras.
Prima Galopiada Secuiasca, care, potrivit organizatorilor, poate fi considerata ca si premergatoare Galopului National din Ungaria, se desfasoara sambata, pe platoul de la Moacsa, judetul Covasna. Potrivit unui comunicat remis sambata de biroul de presa al Consiliului Local (CL) Sfantu Gheorghe, primul moment al evenimentului a fost marsul husarilor.
La deschiderea festiva a Galopiadei au fost prezenti si sefii Consiliilor Judetene (CJ) Mures, Harghita si Covasna, Lokodi Edit Emoke, Borboly Csaba si Tamas Sandor, precum si primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad Andras.
Cu aceasta ocazie, a luat cuvantul capitanul Galopului National, Szekely Tibor, care a subliniat motto-ul husarilor: "Putere, cinste" si a accentuat ca fara aceste valori husarul nu ar fi husar.
"Aceasta zi sa fie ziua concursului cinstit si a prieteniilor noi", a spus capitanul Szekely Tibor.
La randul sau, presedintele CJ Covasna a vorbit despre Galopul Secuiesc, care, in opinia sa, intruchipeaza credinta, onoarea si patriotismul. "Credinta, onestitatea si patriotismul sunt cele trei valori care se intruchipeaza in Galopul Secuiesc. Pastraza traditiile, prezinta istoria si reprezinta increderea in sine, puterea si unitatea secuimii", a spus Tamas Sandor.
Lokodi Edit Emoke a aratat, in discursul sau, ca evenimentul nu a fost organizat impotriva unora, ci cu scopul de a ingriji traditiile secuiesti.
Dupa deschiderea oficiala a Galopului Secuiesc a avut loc, potrivit programului, un tur de prezentare, dupa care a inceput cursa de calificare, intrecerea intre calaretii imbracati in uniforme de husari, veniti din zeci de localitati din judetele Mures, Harghita si Covasna.
In cadrul Galopului a fost organizat si un concurs de tir cu arcul calare, proba de obstacole, prezentarea husarilor, dresaj ecvestru, cursa semifinala, dar si un spectacol cu cai, intitulat "Legenda Sfantului Gheorghe", prezentat de Centrul ecvestru al familiei Kalnoky de la Valea Crisului.
Au urmat concursuri de atelaje, galopul vedetelor, concurs de atelaje al vedetelor, iar, cu putin inainte de ora 19:00 a inceput decernarea premiilor. Concurentii care se claseaza pe primele trei locuri vor putea participa la Galopul National din Ungaria.
Ziua va fi incheiata cu diferite programe culturale, primul urcand pe scena Orban Ferenc, impreuna cu echipa lui formata din cinci membri, care va prezenta albumul "Evilag". De la ora 21:00 va avea loc Premiera operei rock "Honfoglalas" (Descalecarea), pusa in scena de Teatrul Calare din Komarom (Ungaria) si Teatrul "Sziget", in colaborare cu calaretii de la Asociatia "Szilaj Hagyomanyorzo Egyesulet" din Ghidfalau si de la centrul ecvestru al familiei a Kalnoky, din Valea Crisului, precum si cu Ansamblul de Dansuri "Trei Scaune".
In cursul zilei, doritorii au putut vizita targul mestesugurilor legate de cai si expozitia cu vanzare de arte plastice. Cei interesati au putut participa la intalnirea microregiunilor, iar pofticiosii au avut ocazia sa guste o mancarica de fasole.
Potrivit site-ului oficial al Primariei Sfantu Gheorghe, CL si CJ Covasna participa la organizarea evenimentului cu cate 100.000 de lei, suma la care se mai adauga si taxa de inscriere a participantilor, de 1.000 de lei.