Intr-un cuvant: nu. N-ar trebui sa ne fie teama de autonomistii maghiari. De cei "radicali" e vorba, nu de cei din UDMR, care revendica asta doar in campanii electorale. Si atunci cu jumatate de gura.
Oricat i-ar ingrijora pe unii auzind ca se vrea proclamarea autonomiei Tinutului Secuiesc sau declararea maghiarei ca limba oficiala acolo, subiectul ar trebui sa aprinda doar imaginatia nestiutorilor. Sau a fanilor lui Vadim. De ce?
Argumentul numarul 1 - UDMR nu cere autonomia
Sau cere autonomia teritoriala pe criterii etnice, macar declarativ, dar nu preseaza deloc. Absolut deloc. De ce ar face-o? Singura forta politica a minoritatii maghiare care conteaza e instalata confortabil la putere. La momentul asta, ea are singurul cuvant realmente important, nu oamenii lui Laszlo Tokes ori Szasz Jeno. Si sa fim seriosi, formatiunea lui Marko Bela da impresia ca in Romania alegerile se tin doar pentru a se stabili cine are sansa de a guverna alaturi de ei.
Nu vor sa pericliteze aceasta pozitie fortand obtinerea unor lucruri pe care oricum nu le pot avea acum. Daca ar face asta, singurul lucru pe care l-ar putea obtine ar fi marginalizarea. In schimb, ei inteleg si inteleg bine ca pentru ei ca partid si pentru comunitatea maghiara e mai important sa stea la putere si sa obtina, treptat, tot mai multe drepturi si concesii.
Argumentul numarul 2 - "Radicalii" nu sunt atat de radicali. Sunt marginali
Consiliul National Secuiesc sau Partidul Civic Maghiar, fiindca de ei este vorba, nu sunt asa radicale cum le zugraveste presa care alearga dupa rating sau unii politicieni avizi de voturi nationaliste. Poate fac scandal si depasesc limita cu declaratiile pomenite mai sus, dar o fac in cadrele legii.
Nu indeamna la nesupunere civica, nu folosesc sau indeamna la violenta. Nici autonomia n-a fost proclamata, nici maghiara nu o sa fie declarata limba oficiala prea curand. Zarva pe care o creeaza pe aceste subiecte poate fi inteleasa si ca un instrument folosit din cauza ca nu au ce altceva sa propuna pentru a sparge monopolul UDMR.
Ei sunt marginalii, outsiderii in lupta pentru putere. Si partidul lui Marko Bela intelege asta si le saboteaza ei insisi zvacnirile despre proclamarea autonomiei, oprindu-i sa obtina capital electoral. Asa s-a intamplat si toamna trecuta, cand Uniunea nu a permis alesilor sai locali sa mearga la celebra intrunire unde se promitea proclamarea autonomiei.
Argumentul numarul 3 - maghiarii nu mor fara autonomie
Nici populatia maghiara nu vede autonomia ca pe ceva absolut necesar. Sigur, si-o doreste, dar poate trai bine-mersi si fara ea. Maghiarii sunt in general integrati societatii romanesti, iar drepturile lor sunt cam la nivel european. Si oricum mai mari decat cele ale conationalilor lor din alte state invecinate.
Etnicii maghiari n-ar avea motive serioase sa riste tensiuni majore cu statul roman si cu majoritatea romaneasca pentru a obtine ceva fara de care pot oricum trai.
E autonomia ceva de speriat?
La drept vorbind, autonomia nu e deloc de speriat, nici macar cea pe criterii etnice. Asta in ciuda celor care cred ca autonomia pe criterii etnice e totuna cu independenta, cu ruperea statului sau cu reducerea semnificativa a autoritatii sale intr-o anumita regiune.
Daca ar fi asa, ar insemna ca Marea Britanie, Spania, Rusia, Belgia, Olanda sau Finlanda, printre altele, nu si-ar exercita suveranitatea pe tot teritoriul lor. Oricine cunoaste cat de cat subiectul stie insa ca nu e deloc asa si ca e vorba doar de delegarea unei mici parti a atributiilor detinute de guvernul central.
La noi insa, pe langa faptul ca nu pare necesara, nici nu e posibila. Nu in conditiile acestea. La noi, e inca vie in memoria colectiva despre conflictele cu Ungaria si despre teritoriile romanesti pe care aceasta le-a stapanit. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca nici comunitatea maghiara nu e inca atat de matura incat sa administreze o asemenea situatie. Numai daca ne gandim ca autonomistul-sef e Laszlo Tokes intelegem si de ce. Si nici statul roman sau populatia majoritara nu sunt pregatite sa accepte.
Daca ar aparea mai multe comentarii de acest fel probabil ca s-ar reusi... Vezi tot