Secretar de stat al MAE ungar: Sustinem telurile UDMR pe planul regionalizarii

Luni, 29 Iulie 2013, ora 10:07
1177 citiri
Secretar de stat al MAE ungar: Sustinem telurile UDMR pe planul regionalizarii
Foto: Jurnalul National

Secretarul de stat al MAE ungar, Nemeth Zsolt, a vorbit, intr-un interviu, despre comunitatea maghiara din Transilvania, despre atitudinea guvernului de la Bucuresti fata de unguri, despre regionalizare si despre relatiile romano-ungare in general.

Nemeth Zsolt a declarat, intr-un interviu pentru Digi24, ca tara sa sustine telurile UDMR in ceea ce priveste regionalizarea si ca, in aceasta privinta, nu exista diferente de opinii intre maghiarii din Transilvania, fie ca fac parte din eletoratul UDMR sau electoratul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

"In procesul transformarii administrative cred ca cel mai important lucru este ca necesitatile unor mase cat mai mari sa fie satisfacute pe cat posibil intr-o masura cat mai mare. In acest proces, noi sprijinim proiectele formulate de reprezentantii maghiarilor de peste granite. Pe acest plan nu exista diferente de opinii intre maghiarii din Transilvania.

Sunt pe aceeasi pozitie in chestiunea modului in care regionalizarea ar trebui facuta in cazul Tinutului Secuiesc. De aceea pentru noi nu exista dileme deosebite, noi sprijinim de exemplu, ca sa amintesc un aspect concret, telurile formulate de UDMR pe planul regionalizarii. Negocierile sunt in curs si sunt optimist ca ele se vor incheia cu rezultate pozitive. Evident, in lunile urmatoare vor mai avea loc multe schimburi de opinii pe acest subiect, si dorim mult succes politicienilor romani", a declarat Zsolt.

Secretarul de stat maghiar subliniaza faptul ca, la aceasta ora, "spiritele s-au calmat si chestiunea folosirii simbolurilor se indreapta in directia unei solutii care poate fi justificata legal in mod satisfacator".

Nemeth Zsolt a vorbit pe un ton foarte optimist in ceea ce priveste relatiile romano-maghiare. "Evolutia a fost deosebit de spectaculoasa intre 1996 si vara anului trecut. As putea spune chiar ca aceasta perioada a fost o luna de miere istorica in istoria relatiilor romano-ungare.

Chiar daca motiunea de cenzura care a dus la caderea Guvernului anterior, a fost Facultatea de Medicina de la Targu Mures, chiar daca in chestiunea steagului secuiesc au avut loc polemici aprinse, si au loc si pe marginea regionalizarii, fundamental, sistemul relatiilor romano-ungare nu a suferit lovituri ireparabile, ireversibile nici in anul care a trecut", a declarat reprezentantul Guvernului ungar.

Nemeth Zsolt a fost intrebat de ce Ministerul de Externe maghiar are legaturi mai stranse cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), in conditiile in care premierul Victor Ponta a declarat ca, pe baza rezultatelor alegerilor, considera UDMR ca fiind un reprezentant legitim al maghiarilor din Romania.

"Eu as spune ca cei care primesc voturi de la maghiarii din Transilvania sunt legitimi. Si este adevarat ca maghiarii voteaza cu UDMR in proportie de 85%, dar si opozitia primeste 15%.

Mai mult, in Secuime, aceasta proportie depaseste 20%, daca ne uitam la rezultatele alegerilor locale, oricare din ultima vreme. Un rezultat care depaseste 20% intr-o regiune nu poate fi ignorat. El ofera legitimitate. Maghiarii din Transilvania sunt cei care trebuie sa aleaga. Noi nu dorim sa-i influentam pe maghiarii din Transilvania", a declarat secretarul de stat.

In ceea ce priveste mult disputata autonomie a Tinutului Secuiesc, secretarul de stat maghiar sustine ca regionalizarea este o masura suficienta si ca, pana acum, el nu a observat exprimarea unor intentii de scindare a regiunii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Balazs Barabas secretar stat MAE ungar, #romani maghiari comunitate Ungaria regionalizare , #Tinutul Secuiesc