Situatia romanilor din Covasna si Harghita a fost tema dezbatuta, sambata, la Universitatea de Vara "Izvorul Muresului". Una din ideile conturate a fost lipsa de interes a statului roman fata de situatia romanilor minoritari in aceste judete, in paralel cu politica de enclavizare dusa de UDMR.
"Statul roman i-a uitat pe romanii din zona Covasna-Harghita si manifesta o timorare de neinteles fata de incalcarea legii, printr-o adevarata politica de apartheid, dusa in zona de UDMR, care vizeaza excluderea din administratia publica locala a romanilor, pe motiv ca nu cunosc limba maghiara" a fost concluzia dezbaterilor, prezentata de Radio Romania Actualitati.
Inalt Preasfintitul Ioan Selejean, Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei, a declarat citat de RRA: "Comunicarea este una din marile probleme. Relatiile interumane de comunicare genereaza punti si detensioneaza probleme foarte, foarte grele".
Directorul Centrului European de Studii in Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Romane, Radu Baltasiu, a prezentat o analiza a situatiei din Harghita si Covasna. In opinia cercetatorului, in judetele Harghita si Covasna se inregistreaza un abandon al cetatenilor romani de catre propriul stat, dar in acelasi timp tinerii maghiari "sunt indoctrinati, pe ideea superioritatii natiunii maghiare".
In opina lui Baltasiu, solutia acestor probleme este respectarea legilor. "Noi sustinem respectarea legii, retransformarea spatiului local intr-unul civilizat, de incredere reciproca, nu intr-un apartheid care tinde sa devina", a conchis cercetatorul Radu Baltasiu, citat de RRA.
Vorbitorii de la Universitatea de Vara "Izvorul Muresului" au cerut autoritatilor o strategie la nivel national, o mai mare implicare, nu doar in campaniile electorale, in rezolvarea problemelor din zona, elaborarea de legi care sa-i protejeze pe romanii minoritari numeric in Covasna-Harghita, precum si finantarea proportionala a unor proiecte culturale, a invatamantului in limba romana si a asociatiilor romanesti.
1) toata politia, pompierimea, judecatorimea si alte... Vezi tot