Statul i-a abandonat pe romanii din Harghita si Covasna?

Duminica, 15 August 2010, ora 13:42
4027 citiri
Statul i-a abandonat pe romanii din Harghita si Covasna?
foto: Arhiva

Situatia romanilor din Covasna si Harghita a fost tema dezbatuta, sambata, la Universitatea de Vara "Izvorul Muresului". Una din ideile conturate a fost lipsa de interes a statului roman fata de situatia romanilor minoritari in aceste judete, in paralel cu politica de enclavizare dusa de UDMR.

"Statul roman i-a uitat pe romanii din zona Covasna-Harghita si manifesta o timorare de neinteles fata de incalcarea legii, printr-o adevarata politica de apartheid, dusa in zona de UDMR, care vizeaza excluderea din administratia publica locala a romanilor, pe motiv ca nu cunosc limba maghiara" a fost concluzia dezbaterilor, prezentata de Radio Romania Actualitati.

Inalt Preasfintitul Ioan Selejean, Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei, a declarat citat de RRA: "Comunicarea este una din marile probleme. Relatiile interumane de comunicare genereaza punti si detensioneaza probleme foarte, foarte grele".

Directorul Centrului European de Studii in Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Romane, Radu Baltasiu, a prezentat o analiza a situatiei din Harghita si Covasna. In opinia cercetatorului, in judetele Harghita si Covasna se inregistreaza un abandon al cetatenilor romani de catre propriul stat, dar in acelasi timp tinerii maghiari "sunt indoctrinati, pe ideea superioritatii natiunii maghiare".

In opina lui Baltasiu, solutia acestor probleme este respectarea legilor. "Noi sustinem respectarea legii, retransformarea spatiului local intr-unul civilizat, de incredere reciproca, nu intr-un apartheid care tinde sa devina", a conchis cercetatorul Radu Baltasiu, citat de RRA.

Vorbitorii de la Universitatea de Vara "Izvorul Muresului" au cerut autoritatilor o strategie la nivel national, o mai mare implicare, nu doar in campaniile electorale, in rezolvarea problemelor din zona, elaborarea de legi care sa-i protejeze pe romanii minoritari numeric in Covasna-Harghita, precum si finantarea proportionala a unor proiecte culturale, a invatamantului in limba romana si a asociatiilor romanesti.

Citește și:
MAE l-a chemat acasă pe ambasadorul român la Viena. Care este semnificația gestului
MAE l-a chemat acasă pe ambasadorul român la Viena. Care este semnificația gestului
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă, vineri, că a chemat în ţară, pentru consultări, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Austria, Emil Hurezeanu, ”un gest...
Emil Boc: ”Austria este Rusia Uniunii Europene. Cum îți permiți să minți și să sfidezi realitatea în halul acesta”
Emil Boc: ”Austria este Rusia Uniunii Europene. Cum îți permiți să minți și să sfidezi realitatea în halul acesta”
Emil Boc, primarul Clujului, a catalogat Austria ca fiind ”Rusia Uniunii Europene” după ce țara a dat vot negativ pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Cu toate...