In prag de regionalizare, liderii UDMR readuc in discutie propriul proiect cu 16 microregiuni, care alatura judetele Mures, Harghita si Covasna. Sustin ca proiectul nu este facut dupa criterii etnice, dar argumentele economice invocate sunt demontate de statistici: Harghita si Covasna sunt printre cele sarace judete din Romania.
"Noi credem ca actualele regiuni de dezvoltare nu si-au atins scopul, cum este el definit de reglementarile europene, de a reduce decalajele dintre regiuni si din cadrul lor. Credem ca proiectul cu opt regiuni ar fi o greseala foarte mare", a declarat Attila Zoltan Cseke, senator UDMR.
Parlamentarul considera ca Romania ar trebui impartita in regiuni compuse din cel mult 3-4 judete, fata de 5-6 cate numara in prezent cele opt regiuni din proiectul promovat de USL.
Cseke argumenteaza nevoia unor regiuni mai reduse ca suprafata, prin faptul ca acestea ar inregistra performante economice mai bune.
Teoria lu Cseke este insa contrazisa de analisti: "N-are nicio legatura, pentru ca nu conteaza suprafata, ci concentarerea unitatilor de productie si de creare a valorii adaugate. Timisoara este o regiune speciala, cu investitii italiene foarte mari, are acces la alte piete", sustine Cosea.
Afla mai multe despre implicatiile economice si etnice ale proiectului UDMR, in continuarea articolului Regionalizare: UDMR isi ascunde ambitiile etnice in spatele unor argumente economice subtiri pe Business24.ro.