Cu ce a gresit UDMR? (Opinii)

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 21:45
3686 citiri
Cu ce a gresit UDMR? (Opinii)
Foto: romanialibera.ro

Ca UDMR e partid etnic se stie, numai ca atat autoritatea electorala centrala cat si liderii popularilor europeni, inclusiv ai UE si CE, tolereaza aceasta stare de fapt.

Se mai spune ca in interiorul uniunii s-ar afla mai multe componente ideologice: liberala, social-democrata, crestin-democrata..., insa fragmentarea politica a maghiarimii din Romania a venit odata cu inscrierea in cursa electorala a UCM si a PPM (Tokes Laszlo), ultimul preluand de la UDMR o multime de parlamentari.

Guvernarea le-a stricat imaginea

Ca a votat alaturi de PDL o politica nesanatoasa de austeritate cu inchideri de scoli si spitale, cu reducerea masiva a nivelului de trai, cu scaderi ale investitiilor si micsorarea capitalului ocupat in industrie, ar cam trebui sa suporte consecintele alaturi de ARD si de fostii aliati la guvernare.

Ca a promovat segregarea elevilor si a studentilor pe criterii etnice in judetele cu populatie preponderent ungureasca si nu numai, iar dl Tokes Laszlo si-a radicalizat discursul segregationist-autonomist, nationalist si revansard fara ca moderatii UDMR precum Bela Marco, Frunda Gyorgy, Borbely Laszlo... sa protesteze energic.

Pierderea simpatiei majoritarilor

Or asta a facut ca mesajul candidatilor UDMR sa nu mai aduca atatea voturi ca altadata in judete fara populatie maghiara semnificativa precum Vaslui, Dolj, Tulcea etc., asadar scoaterea in fata a vicepresedintelui PE, dl Tokes Laszlo, i-a lipsit pe udemeristi de simpatia populara de care s-a bucurat candva dl Gyuri Frunda la alegerile prezidentiale.

O alta cauza a scaderii numarului de voturi o reprezinta diminuarea populatiei de nationalitate maghiara intr-un procent si mai semnificativ decat acela al majoritarilor romani, ceea ce va face ca in viitorul apropiat cifra de 5% sa fie un ideal tot mai greu de atins la alegeri.

Ar mai trebui spus ca in cei 23 ani de politica postrevolutionara, UDMR s-a aflat mai mereu in gratiile tuturor puterilor. O explicatie ar putea tine de cele prezentate mai sus, dar o alta tine de real politic: mediul electoral romanesc nu s-a eliberat definitiv de meteahna nationalismului, iar inflamarea mediilor maghiare duce automat la proliferarea actelor antimaghiare si xenofobe, in genere.

Minoritatile nu mai constituie o problema

Ca sa nu mai adaugam ca mai marii CE stau cu ochii pe manifestari de acest tip, ca rezolvarea problemei nationalitatilor din Romania a constituit la vremea respectiva o conditie fireasca si un motiv serios de apreciere si de admitere in NATO si UE.

Mai trebuie spus cu deosebita placere ca prezenta parlamentarilor si a politicienilor maghiari in randul alesilor si al demnitarilor nostri a fost un factor pozitiv, datator de sperante. Am putut admira la multi dintre ei numeroase insusiri precum: valoarea cuvantului dat, pasiunea lucrului bine facut, climat de buna intelegere, priceperea lucrului in echipa.

Reprosul ca unii dintre ei s-au imbogatit peste masura, ca ar fi avut afaceri cu statul, ca au mostenit comportamentul de pe vremea tovarasilor, ca mereu sunt tot aceiasi... este, in fond, reprosul la adresa clasei noastre politice in cvasitotalitatea ei, dar faptul ca Justitia isi spune tot mai abitir cuvantul face ca fenomenul coruptiei sa diminueze. Se va corecta si perceptia publica asupra sa.

Urmari si sperante

Iata de ce negocierile dintre coalitia majoritara USL si corifeii UDMR au starnit atatea pasiuni in spatiul public. Se pare ca la baza supararilor sta o chestiune de metoda: UDMR nu si-a ales bine momentul.

Desi se zice ca negocierile ar fi inceput din perioada premergatoare ultimului scrutin, din nefericire, ele n-au fost facute publice. Transparenta le-ar fi permis sa capteze bunavointa electoratului daca s-ar fi asociat intr-o forma sau alta in campania electorala cu USL.

N-au facut-o din varii motive. De aceea, revendicandu-si postelectoral dreptul de participare la actul de guvernare sau macar la sprijinirea in Parlament a initiativelor USL a lasat impresia de oportunism si fripturism, care, de la Caragiale incoace, sunt aspru criticate in mass-media.

In plus, adversitatile dintre cei doi acanti politici au fost atatate cu multa dibacie de o buna parte a presei, mai ales de aceea care a ajutat fosta Opozitie in alegeri. E clar, frustrarea, "tradarea in dragoste", calculul la rece pe baza sondajelor au dus la esecul negocierilor. Pacat.

Curățenia „de campanie” în partide: PSD și PNL se descotorosesc de personajele problematice. Mai este „la modă” lupta anticorupție?
Curățenia „de campanie” în partide: PSD și PNL se descotorosesc de personajele problematice. Mai este „la modă” lupta anticorupție?
Zilele trecute, mai multe personaje politice, atât de la PSD, cât și de la PNL, au fost vizate de anchete jurnalistice sau de cercetări penale, ajungând într-un final să facă un pas în...
”Pentru prima dată, îmi este şi jenă să vă răspund”. Reacția lui Ciolacu după ce Ciucă i-a cerut explicații pentru banii din PNRR
”Pentru prima dată, îmi este şi jenă să vă răspund”. Reacția lui Ciolacu după ce Ciucă i-a cerut explicații pentru banii din PNRR
Premierul Marcel Ciolacu i-a răspuns marţi seară, 15 octombrie, liderului PNL, Nicolae Ciucă, după ce acesta a comentat anunţul Comisiei Europene referitor la a treia cerere de plată şi a...
#UDMR USL negocieri guvernare, #UDMR Guvern Ponta , #Victor Ponta
  1. Curățenia „de campanie” în partide: PSD și PNL se descotorosesc de personajele problematice. Mai este „la modă” lupta anticorupție?
  2. ”Pentru prima dată, îmi este şi jenă să vă răspund”. Reacția lui Ciolacu după ce Ciucă i-a cerut explicații pentru banii din PNRR
  3. Candidaturile definitive la parlamentare pentru diaspora: 18 partide și alianțe și doi independenți
  4. Ciucă, noi „săgeți” către „domnul Ciolacu”. „Să explice de urgență ce va face pentru ca România să nu piardă cele aproximativ 1,1 miliarde de euro din PNRR”
  5. Ministrul Energiei deschide lista PNL București pentru Camera Deputaților: ”România Viitorului trebuie să fie în 3D”
  6. Banii din PNRR, un nou „măr al discordiei” între PNL și PSD. Ministrul Fondurilor Europene spune că nu e „o surpriză” decizia Comisiei de a face plata parțială
  7. Riscul repetării scenariului Iliescu-Vadim. Analist: „Trebuie luat în calcul. Cred că este și un mesaj”. Ce candidați pot ajunge în turul doi
  8. Kelemen Hunor spune că „războiul” planșeului Unirii nu exista cu UDMR la guvernare. „Nu e vorba de plantele lui Negoiţă sau de băncile lui Băluţă”
  9. Ce i-ar oferi Geoană cadou lui Ciolacu? “Un set de chei de la un apartament Nordis”
  10. De ce a rămas PNL la guvernare după ruperea coaliției cu PSD. „Electoratul va înțelege”