Vile ANL pentru fostii demnitari

Duminica, 30 Septembrie 2007, ora 22:03
4891 citiri
Vile ANL pentru fostii demnitari

Mama deputatului PSD Miron Mitrea, pe atunci ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, senatorul PSD Alexandru Athanasiu, finul sau - Cristian Rizea, care era sef al Agentiei pentru Tineret, Gelu Catalin Opaschi, fiul fostului consilier prezidential Victor Opaschi, Aida Bejenaru, fosta garda de corp a lui Adrian Nastase, Elena Udrea - sotia omului de afaceri Dorin Cocos, precum si oamenii de afaceri Stefan Lucov si Adrian Petrache, aflati in anturajul lui Alexandru Bittner, prietenul lui Adrian Nastase se afla pe lista beneficiarilor unui cartier de vile ANL, din zona de nord a Capitalei, informeaza Cotidianul, in editia de luni.

Cartierul de lux cu 90 de vile ANL a fost construit in perioada 2002-2005, in sectorul 1, pe Strada Fabrica de Caramida nr. 1A, motivul pentru care zona nu a avut publicitate fiind lista beneficiarilor de locuinte.

In cazul vilelor ANL, terenul si utilitatile sunt oferite pe gratis de autoritati, iar beneficiarul are dreptul asupra locuintei atata timp cat imobilul exista, astfel ca vilele din Strada Fabrica de Caramida au costat intre 60.000 si 80.000 de euro si au fost construite cu TVA zero.

Taxa TVA pe care beneficiarii vilelor trebuiau sa o plateasca firmei constructoare, Consol SA, era platita de Stat, prin Ministerul Finantelor, in fiecare luna, potrivit Cotidianul.

"Cartierul din Fabrica de Caramida nu a fost un program social in care casele sa fie impartite saracilor. A fost o afacere. Cine a avut bani a cumparat, cine nu, nu. Repartitiile nu le-am facut eu, ca ministru, ci conducerea ANL", a declarat ministrul Mitrea referitor la repartitia caselor.

Patronul firmei Consol, ing. Romeo Vilcu, care si-ar fi pastrat doua din cele 90 de locuinte pentru el, insa le-a dat "cadou" celor care i-au facilitat contractul cu ANL, a afirmat ca acuzatiile ce i se adus sunt false. "Nu este adevarat ca mi-am construit eu niste case pentru mine. Eu am avut sarcina sa construiesc pentru ANL. Iar repartitiile le-a facut conducerea ANL".

"Cind am venit la conducerea ANL, contractul de antrepriza fusese deja semnat cu firma Consol. La fel si majoritatea repartitiilor. Fostul director Dorin Stefanescu s-a ocupat de toate acestea. Eu le-am gasit gata facute", s-a apart fostul director al ANL Cornel Popescu, intrebat despre modul in care s-au respectat criteriile de departajare atunci cind s-au facut repartitiile.

"Da, am cumparat o casa prin ANL pentru ca nu aveam alta locuinta. In 2002 stateam cu chirie. Ce este ilegal?", a recunoscut ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului intre 2003 si 2004, senatorul PSD Alexandru Athanasiu.

"Am depus cerere la ANL pentru o casa, de vreo opt ani. In momentul in care am facut actele, am declarat ca aveam un alt apartament. In orice caz, aceasta nu era o conditie eliminatorie. Apoi, acele vile nu erau construite pentru a fi date cu chirie, ci pentru a fi vindute prin credit ipotecar. Am vindut apartamentul pentru a avea bani de avans, iar diferenta am platit-o cu un credit ipoteca", a declarat Aida Bejenaru, garda de corp a fostului premier Adrian Nastase, detinatoarea casei cu numarul 41, explicand totodata ca obtinerea locuintei nu are nicio legatura cu functia pe care a detinut-o.

"Intr-adevar, in acea perioada asiguram paza premierului Nastase, impreuna cu alti 16 colegi, dar nu mi s-a facut nici un favor", afirma Aida Bejenaru. Ea este vecina cu Ruxandra Ion, producator si director general al postului Acasa TV. "Casa am obtinut-o absolut legal. Mai aveau doua case si le-au dat unor oameni care indeplineau conditiile financiare", a declarat Ruxandra Ion pentru Cotidianul.

Casa de la numarul 74 a fost contractata de Elena Udrea, sotia omului de afaceri Dorin Cocos, insa pana sa se finalizeze, i-a vandut-o omului de afaceri italian Claudio Zambon, detinatorul brandului Politehnica Timisoara.

"Am contractat casa prin 2001, apoi am vindut-o, pentru ca muncitorii se miscau foarte greu. I-am vindut-o lui Zambon cu vreo 45.000 sau 50.000 de euro, el preluind astfel contractul meu. Am indeplinit conditiile, iar casa aceea am contractat-o impreuna cu alti colegi avocati", a precizat pedista Elena Udrea.

De asemenea, o ruda a familiei Cocos detine vila cu numarul 69, proprietarul fiind Stefan Lucov, fratele lui Gabriel Mihnea Lucov, fin de cununie al lui Dorin Cocos.

Rareș Bogdan, în lacrimi la Realitatea Plus. A criticat decizia CNA de întrerupere a emisiei și l-a lăudat pe patronul Maricel Păcurar, care a scăpat de închisoare
Rareș Bogdan, în lacrimi la Realitatea Plus. A criticat decizia CNA de întrerupere a emisiei și l-a lăudat pe patronul Maricel Păcurar, care a scăpat de închisoare
Joi seara, înainte de suspendarea emisiei postului Realitatea Plus timp de zece minute, Rareș Bogdan a intervenit telefonic și a criticat decizia Consiliului Național al Audiovizualului (CNA)...
Daniel Funeriu anunță că vrea să candideze la prezidențiale. De ce nu sunt buni Crin Antonescu și Eduard Hellving
Daniel Funeriu anunță că vrea să candideze la prezidențiale. De ce nu sunt buni Crin Antonescu și Eduard Hellving
Daniel Funeriu, fostul ministru al Educaţiei, este vehiculat ca posibil candidat la alegerile prezidenţiale. El a anunțat, joi seară, că este dispus să candideze. ”Da, vreau să candidez...
  1. Mark Rutte, noul șef al NATO, "dă milităria jos din pod" și cere "mentalitate de război" în Europa și mai mulți bani la apărare. "Rusia se pregăteşte de confruntări cu noi"
  2. Ucraina anunță că nu este gata să negocieze cu Rusia. Lucrurile de care Kievul are nevoie ca să înceapă discuțiile cu Moscova
  3. Rusia se pregătește să se deconecteze de la rețeaua globală de internet. Autoritățile de la Moscova vor să implementeze un „internet suveran”
  4. Controverse uriașe în jurul planului de reînghețare a Arcticii, în ciuda avertismentelor că ar putea avea o vară fără gheaţă în curând. „Consecințe grave neprevăzute”
  5. Un român primește premiul Champions of the Earth, cea mai înaltă distincție de mediu a ONU.„Acțiunile curajoase și de impact îl fac o sursă de inspirație" VIDEO
  6. Ce plănuia Donald Trump înainte să se vadă cu Zelenski în Franța. Președintele ales al SUA „se opune ferm” utilizării rachetelor americane în Rusia
  7. Polei și ceață pe drumuri aglomerate din România. Regulile de bază pe care trebuie să le respecte șoferii în sezonul rece
  8. Ziua în care Tribunalul Prahova ia o decizie privind arestarea lui Horatiu Potra. Ce infracțiuni vizează dosarul în care este cercetat
  9. Ce sfaturi au experții pentru a solicita o mărire de salariu. Lucrurile de care trebuie să ții cont: ”O atitudine de aliat, nu de dușman”
  10. Schimbările majore pe care Trump le-ar putea genera în societatea americană, cu efecte asupra României. Sociologul Dan Dungaciu: „Cam ceea ce am trăit noi după 1989” INTERVIU