Cum a incalcat Camera Deputatilor legea in cazul Elena Udrea - explicatiile avocatului (Video)

Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 09:39
4491 citiri
Cum a incalcat Camera Deputatilor legea in cazul Elena Udrea - explicatiile avocatului (Video)
Foto: B1 TV

Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, le-a spus miercuri dimineata jurnalistilor ca avizul pentru arestarea clientei sale dat luni in dosarul Gala Bute incalca legea, iar hotararea adoptata de Camera Deputatilor arata clar acest lucru.

"Am iesit public ieri si am afirmat ca votul Camerei nu poate fi in conformitate cu legea, pentru ca a fost o majoritate simpla, nu o majoritate calificata, asa cum prevedere articolul 24 (4) din Legea 96/2006.

Seful CCR, in opinia mea, ar fi trebuit sa aiba obligatia de rezerva in acest caz. Am aflat ca trebuie sa cercetam regulamentul Camerei si Constitutia. Am adus aici ca sa vedem cu totii ca hotararea prin care Parlamentul a incuviintat arestarea este data in temeiul altor articole de lege si din Constitutie (altele decat cele invocate de seful CCR - n.red) ", a declarat Marius Striblea, inainte de intrarea la sedinta Inaltei Curti la care se judeca noua cerere de arestare preventiva a Elenei Udrea.

Elena Udrea afla daca va fi arestata din nou. Procesul incepe la ora 8.00

Elena Udrea a ajuns la instanta suprema: Conteaza mult ca ma sustine Basescu

Avocatul a prezentat textul hotararii adoptate luni de Camera Deputatilor, publicat in Monitorul Oficial nr. 136 din 23 februarie, iar in el se spune ca avizul de arestare s-a dat si in conformitate cu Legea 96/2006, art. 24. alin.4.

Conform acestuia, "Camera hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii membrilor sai", or cererea de arestare preventiva a Elenei Udrea s-a votat cu 170 de voturi "pentru", in timp ce majoritatea presupunea 199 de voturi favorabile.

La fel ca si presedintele CCR, avocatul crede ca Legea 96/2006 incalca Constitutia, dar subliniaza faptul ca ea este in acest moment in vigoare si trebuie respectata.

Avizul dat luni pentru arestarea Elenei Udrea a generat o disputa pe teme legislative. Regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca el poate fi dat cu votul majoritatii deputatilor prezenti, in timp ce Legea privind statutul Deputatilor si Senatorilor prevede ca un aviz de arestare trebuie dat de majoritatea membrilor Camerei, lucru semnalat de avocatul Marius Striblea si de fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, care a subliniat ca o lege este mai puternica decat un simplu regulament.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a atras insa atentia ca deasupra legilor si regulamentelor se afla Constitutia, si, conform legii fundamentale, avizul poate fi dat doar de majoritatea deputatilor sau senatorilor prezenti.

Ramane de vazut cum va folosi avocatul Elenei Udrea aceasta neconcordanta legislativa pentru a-i convinge pe judecatorii de la Inalta Curte sa nu o aresteze pe clienta sa.

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...