Elena Udrea ar putea sta mai mult dupa gratii: DNA cere prelungirea arestului preventiv in Gala Bute

Vineri, 20 Martie 2015, ora 13:11
4722 citiri
Elena Udrea ar putea sta mai mult dupa gratii: DNA cere prelungirea arestului preventiv in Gala Bute
Foto: Facebook/Elena Udrea

Procurorii DNA le-au solicitat vineri judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie prelungirea cu 30 de zile a masurii arestarii preventive pentru Elena Udrea in dosarul "Gala Bute".

Udrea a fost arestata preventiv in acest dosar pe data de 25 februarie iar mandatul expira pe 26 martie.

Potrivit Romania TV, cererea procurorilor de prelungire a arestului preventiv se va judeca luni, pe 23 martie.

In celalalt dosar in care este cercetata de DNA, Microsoft, procurorii nu au mai cerut prelungirea arestului la domiciliu pentru Elena Udrea.

Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, va incerca sa ii convinga pe judecatori sa o elibereze pe clienta sa, iar ca argument va folosi faptul ca nu exista probe pentru mentinerea ei in arest preventiv, dupa cum a declarat acesta intr-o interventie telefonica la Antena 3.

"Vom merge cu argumentul ca, in cele 23 de zile de arest, procurorii nu au venit cu nicio proba care sa sutina acuzatiile. Dimpotriva, in urma confruntarilor s-a aratat ca denunturile pe baza carora sta doamna Udrea in arest nu au suport", a precizat Marius Striblea.

In dosarul "Gala Bute", Elena Udrea a fost acuzata initial de abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si luare de mita.

Ulterior, DNA a pus-o sub acuzare pentru alte trei infractiuni de luare de mita.

"In 2010, Elena Udrea a primit in mod indirect, pentru sine si pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentantii SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finantarea la timp a contractelor de lucrari incheiate de aceasta societate cu mai multe unitati administrativ-teritoriale in cadrul programului 'Schi pentru Romania'. La 24 august si 20 decembrie 2010, SC Termogaz Company a transferat suma totala de 695.367,06 lei in patrimoniul lui Stefan Lungu, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achizitie, prin care o societate controlata de intermediar a fost interpusa in raporturile dintre Termogaz Company si furnizorii obisnuiti ai acesteia. Suma mentionata reprezinta 10% din valoarea platilor efectuate de minister catre UAT Cavnic si UAT Borsec in contul lucrarilor efectuate de SC Termogaz Company", sustin procurorii.

Elena Udrea abia asteapta confruntarile cu denuntatorii sai: A fost adusa din arest la DNA - UPDATE

Potrivit DNA, Stefan Lungu a folosit banii astfel obtinuti partial in interes personal iar partial, la cererea ministrului Udrea, pentru plata unor servicii de publicitate si monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta si partidul din care facea parte.

A doua infractiune de luare de mita are legatura cu platile efectuate de Compania Nationala de Investitii catre firma Consmin SA.

Anchetatorii au retinut ca, in perioada 2010 - 2011, Elena Udrea si Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Nationale de Investitii (suspect in dosar), au primit o suma de aproximativ 300.000 lei de la administratorul SC Consmin SA pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societate in baza contractelor incheiate cu Compania Nationala de Investitii.

Elena Udrea scapa de toate masurile preventive in dosarul Microsoft

"Astfel, dupa ce Compania Nationala de Investitii realiza platile catre SC Consmin SA pentru lucrarile efectuate, administratorul societatii dispunea transferul a 10% din suma incasata catre societatea controlata de Lungu, SC Last Time Studio SRL, in baza unor contracte de consultanta fictive. In acest mod, s-au realizat 5 plati, in valoare totala de 335.486 lei. La randul sau, Lungu dadea banii primiti lui Tudor Breazu, persoana apropiata atat de Udrea, cat si de Topoliceanu. Platile se realizau fie in numerar, fie prin intermediul societatii SC Ekaton Consulting SRL, administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare in valoare totala de 209.762 lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 lei", au constatat anchetatorii.

DNA mentioneaza ca o parte din aceste sume au fost inmanate in numerar lui Topoliceanu, care le-a predat la randul sau Elenei Udrea iar diferenta a fost folosita de Breazu pentru a plati diferite cheltuieli ale celor doua.

Dezvaluiri de la intalnirea Elenei Udrea cu denuntatorii si detalii despre noul look de "zeita iesita de la coafor"

A treia infractiune de luare de mita este in legatura cu finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni si UAT Petrosani.

"In 2011, Udrea a cerut si a primit de la Adrian Gardean, pentru sine si pentru altul, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp. Astfel, la 7 februarie 2011, Udrea i-a cerut lui Gardean ca din sumele primite de la minister sa faca mai multe 'sponsorizari', transmitandu-i ca trebuie sa discute detaliile cu Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea i-a cerut lui Nastasia sa ii comunice lui Gardean ca suma solicitata este in cuantum de 10% din valoarea platilor efectuate si care urmau sa fie efectuate in 2011", mai arata DNA.

Urmare acestei solicitari, potrivit DNA, in vara anului 2011, Gardean i-a inmanat 200.000 euro lui Lungu, care i-a predat lui Nastasia, insa banii au fost restituiti de acesta dupa o zi, invocand riscul ca fapta sa fie denuntata organelor de urmarire penala.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#DNA prelungire arest Elena Udrea, #Udrea arestata Gala Bute , #arestata