Intelegeti ca NU MERITA! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 22:24
22041 citiri
Intelegeti ca NU MERITA! (Opinii)
Foto: Hepta.ro

Aflam de la procurorii DNA ca Ana Maria Topoliceanu ii preda Elenei Udrea spaga "fie la locuinta acesteia din Bucuresti, fie la Biroul din sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului".

Deci dna ministru lua spaga direct la minister, in scaunul de ministru, sustine DNA. Nu este primul caz de acest fel. Si fostul ministru de Interne Cristian David este acuzat ca incasa spaga la fel, in biroul lui de ministru.

Realizati tabloul? Monstruosul tablou. Aici e mai mult decat coruptia in sine, care nu este un fenomen romanesc prin excelenta. Nu exista tara cu totul scutita. Este vorba despre sentimentul impunitatii.

Ca sa ajungi sa iei spaga in biroul tau de la minister inseamna ca esti absolut, dar absolut sigur/a ca nu ti se poate intampla nimic. Ca nu exista nici cel mai mic risc sa fii prins si pedepsit, ca imunitatea ta este totala.

Si mai este vorba, va rog sa ma scuzati pentru vorba grea, de o imensa nesimtire. In opinia mea, oamenii acestia, cat timp luau spaga in biroul lor de ministru, acolo unde erau trimisi sa serveasca binele public si erau platiti din bani publici, nici macar nu dadeau vreun semn ca realizau ca fac ceva rau. N-aveau nicio umbra de retinere.

Oamenii care sunt constienti de gravitatea faptelor nu le comit aproape la vedere, ca pe o rutina de serviciu. Cu lejeritatea cu care isi beau cafeaua de dimineata.

Avand in vedere amploarea fenomenului mi-e foarte greu sa cred ca sunt cazuri singulare. Iar daca numaram toti ministrii ajunsi in ancheta sau chiar condamnati ne cutremuram: Adrian Nastase, George Copos, Dan Voiculescu, Ioan Avram Muresan, Decebal Traian Remes, Codrut Seres, Zsolt Nagy, Relu Fenechiu, Tudor Chiuariu, Sorin Pantis si Victor Babiuc, Adriean Videanu, Gabriel Sandu, Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi, Miron Mitrea, Adrian Severin, Varujan Vosganian, Ioan Ariton. Sper ca n-am uitat pe cineva.

Cel mai grav nu mi se pare nici ca s-a furat si nici cat s-a furat. Cea mai grava mi se pare mentalitatea care a generat acest fenomen. Mentalitatea ca furtul e normal, ba chiar un titlu de glorie. De ce cred ca ea este cea mai grava?

Imi amintesc ca in anii guvernarii Nastase am avut ocazia sa discut cu un adolescent dintr-o familie buna, de oameni care toata viata au muncit corect, tanar care isi facuse un model din Adrian Nastase pentru ca omul castiga asa usor si oferea asa de multe familiei sale, indiferent prin ce mijloace. Si o spunea cu un aer de repros la adresa parintilor sai.

Mai tarziu, a devenit un model si Elena Udrea: tanara fara cine stie ce performante profesionale, dar care pe baza unui fizic reusit si a unui protector puternic avanseaza ultrarapid in ierarhia sociala si ajunge in vaful puterii. Stiti cate fete mi-au spus ca dna Udrea li se pare cel mai "cool" personaj politic?

Ei bine, cred ca, dincolo de efectul justitiar, dincolo de, sa speram, recuperarea macar a unei parti din prejudiciul provocat banului public, un efect esential al acestei ofensive a DNA este demolarea unor modele periculoase. Pentru ca, ulterior, intalnindu-ma cu acel tanar, dupa condamnarea lui Adrian Nastase, l-am intrebat daca si-a schimbat parerea. Da, si-o schimbase.

Poate ca vazand-o pe dna Udrea in catuse, indiferent unde-si tine degetul, si fetele cazute in admiratia ei n-or mai vedea-o atat de "cool".

Mesajul acestor zile cand se prabusesc in praf oameni care se credeau Dumnezei este: NU MERITA. Cand vezi ca pentru fapte de coruptie se pot lua si 22 de ani de puscarie, mai mult decat pentru un omor (si nu, nu mi se pare o pedeapsa exagerata, mai ales cand vorbim despre un judecator si mai multe infractiuni), ar trebui sa te gandesti ca NU MERITA.

Asta sper sa inteleaga toti tinerii cu mentalitati pervertite de false modele, sclipitoare, dar toxice, ca pana la urma decontul vine si este devastator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Elena Udrea arestata, #ministri condamnati anchetati, #Elena Udrea mita birou , #arestata